Bár a fahéj leginkább különleges aromája miatt népszerű fűszer, érdemes élettani hatásai miatt is használni. Hogy hogyan támogatja egészségünket? A szakemberek szerint csökkentheti a vércukorszintet, így akár egy magasabb glikémiás indexű élelmiszer fogyasztását is kedvezőbbé teheti. Mindemellett csökkentheti a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat, segítve a fogyást is – írja a Healthshots.
Egy tanulmány során a kutatók a fahéj antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antidiabetikus, antibakteriális, lipid-csökkentő hatásaira hívták fel a figyelmet, valamint arra, hogy segíthet mérsékelni a rák és a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát is.
A kutatás szerint ez különösen a PCOS-sel küzdők esetében figyelhető meg.
A hideg idő beálltával pedig egyre jobban kívánjuk az aromás, fűszeres ételeket, így adja magát a fahéj használata is. A Healthshots szakemberei megosztottak 8 ötlet arra, hogyan használjuk a melengető fűszert.
Fahéjas víz
Amilyen egyszerű, olyan hatékony. A fahéj segíthet csökkenteni az édesség utáni sóvárgást, valamint a túlevés esélyét. Vízzel fogyasztva pedig extra kalóriát sem viszünk be vele.
Jót tesz a vércukorszintnek és az emésztésnek is.
Fahéjtea
Ugyanúgy készül, mint a víz, de tehetünk hozzá citromot és mézet is. Ezek nem csak az íz miatt jó választások, hanem még immunrendszerünket is támogatják. A fahéjtea jól jöhet puffadás vagy egyéb emésztési panaszok esetén is.
Fahéjas zabkása
Remek választás, ha fogyás a cél. A zab ugyanis tele van rostokkal, melyek növelik a telítettség érzetét, segítik az emésztést, gyorsítják az anyagcserét.
Fahéjas smoothie
A fűszer jól feldobhatja a gyümölcsös vagy akár még a zöldséges turmixokat, smoothiekat is. Remekül passzol például a banánhoz, de bármelyik italt meghinthetjük vele, ezáltal annak felszívódását is lassíthatjuk.