0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 9.

Lesz-e karácsonyi diós bejgli?

Ennél sikertelenebb évet nem is zárhattunk volna, állítják a kárpátaljai diótermesztők. A betakarított termés ugyanis alig éri el a korábbi évek hozamának 10-15 százalékát.

De akadnak szép számban olyan gazdák is, akik gyakorlatilag semmit sem szüreteltek: a fákról lehullott valamennyi dió teljesen megfeketedett, az már csak tüzelőnek való. A szakemberek állítása szerint ezt a hatalmas pusztítást a különböző baktériumos és gombás fertőzések mellett egy új kártevő, a dióburok-fúrólégy okozta, amely ellen a háztáji kertek tulajdonosai majdnem teljesen védtelenek, hisz közülük szinte senki sem készült fel a 8-10 méter magasra megnőtt diófák permetezésére.

Mivel az utóbbi 6-8 esztendőben a terméskiesés folyamatos, sokan már a fák kivágását fontolgatják. No de akkor a háziasszonyok honnan kerítik elő a karácsonyi diós bejglihez, az újévi diótortához és a sok aprósüteményhez szükséges mennyiséget?

– Azt legfeljebb majd a piacon megvesszük – hangzik a bátortalan felelet. Mivel a jól értesültek tudni vélik, hogy ezúttal ott is igen alacsony a felhozatal.

dió
Fotó: Pixabay

– Bő tíz esztendeje foglalkozom dióbélfelvásárlással, ám ilyen gyenge szezonunk még nem volt, mint a mostani – állítja Kornélia, a beregszászi piac egyik viszonteladója. – Más években alkalmanként átlagosan 10-15 kilogrammot hozott leadásra egy-egy termelő, most meg többnyire másfél-két kilogrammal jelentkeznek. Természetesen így a töredékére zsugorodott az általunk a nagykereskedőnek leadott heti mennyiség. És hiába közeleg a karácsony, ezen a téren semmi változás nem tapasztalható.

Gondolom, a hiány áremelkedéshez vezetett.

– Való igaz. Jelenleg 1700-1800 forintnak megfelelő összeget kínálunk az első osztályú áru kilójáért, míg tavasszal ilyen mennyiséget ennek a feléért vettünk át. Hasonló módon emelkedett a másod-, illetve harmadosztályú cukrászipari alapanyag ára. Meglátásom szerint mindez nem tükrözi a valós helyzetet, hisz ennél jóval nagyobb drágulás lenne indokolt.

Természetesen nem tudjuk, hogy milyen hatalmas elfekvő készletek lehetnek a nagy nemzetközi cégek raktáraiban, de azzal valamennyien tisztában vagyunk, hogy hosszan eltartható termékről van szó. Kollégáim közül sokan azt vizionálják, hogy tavasszal, a húsvét környéki időszakban következik be a nagy árrobbanás.
A gyorsan terjedő, a termésben hatalmas pusztítást végző kártevők és kórokozók miatt valóban nincs más kiút, minthogy kivágjuk a diófákat?

– A dió eddig is a türelem gyümölcse volt, továbbra is az marad – vallja Molnár Ádám falugazdász. – A helyi viszonyok között a legtöbbet kell várni erre a gyümölcsfélére, amíg termést hoz. S aki már diót ültetett, az előtt most két lehetőség áll. Elsőnek talán az tűnik nehezebb megoldásnak, ha alkalmazkodunk a növényvédelemi kihívásokhoz, mert szerencsére már ismerünk néhány olyan hatékony technológiát, amelyeknek az alkalmazásával a diófánk megmarad és minden évben bőséges termést ad. A másik lehetőség a „lesz, ami lesz” hozzáállás. Amikor is a megfelelő növényvédelem hiányában, a fertőzések és a kártevők gyors terjedésével a fa hosszabb-rövidebb idő alatt kipusztul.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: