Sokan csak a lencsefőzeléket, és a lencselevest ismerik, vagy legalábbis ez jut először eszükbe a lencséről. Pedig a lencse sokkal izgalmasabb zöldség annál, mint hogy ennyire beskatulyázzuk. Ha velünk marad, csodát fog látni, és talán még a gazdagság is meglátogatja. lencse
Lencseragu
Vágjunk finomra egy nagy vöröshagymát és egy evőkanál kókuszolajban futtassuk át. Tegyünk rá 300 g felkarikázott sárgarépát, 200 g darabolt burgonyát, 1 csésze megmosott, és beáztatott lencsét és öntsük fel vízzel. Sóval, babérlevéllel, őrölt köménnyel, fekete borssal ízesítjük és hagyjuk párolódni. Félidőben hozzáadunk 200 g hámozott, összekockázott paradicsomot, 150 g brokkolirózsát, 150 g csemegekukoricát és készre főzzük.
Lencsepástétom bolognai módra
Adjunk hozzá egy teáskanál sót, egy teáskanál őrölt fűszerköményt, egy-egy nagy csipet bazsalikomot és borsikafüvet, egy apróra vágott vöröshagymát, három-négy evőkanál zabpelyhet, egy evőkanál kókuszolajat, 100 ml durvára vágott, tetszőlegesen választott olajos magot, 500 ml főtt lencsét és keverjük össze a hozzávalókat. Tapadásmentes (lehetőleg szilikonos) vekni vagy őzgerincformába simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 1 órán keresztül sütjük. Miután kivettük a sütőből, várjunk egy darabig a kiborítással.
Tortilla: egy recept, ami kettő
Egy csésze megmosott vöröslencsét (vagy bármely más színűt, amit otthon találunk) áztassunk be két csésze vízbe 8-10 órára. Turmixoljuk simára és adjunk hozzá negyed teáskanál sót. Leheletvékonyan olajozzunk ki egy tapadásmentes palacsintasütőt, öntsünk bele negyed csésze masszát, és egy kanál hátlapjának segítségével maszatoljuk szét, hogy egy kb. 15 cm átmérőjű korongot kapjunk. Süssük az egyik felét egy-másfél percig közepes lángon, és ha már könnyen elengedi a serpenyő alját, csúsztassunk alá egy spatulát és fordítsuk meg. A másik oldalát is süssük nagyjából egy percig. Tegyünk hasonlóképpen a maradék tésztával.
Lencsecsipsz
Aki a tortillacsipszet szemelte ki magának, jobb, ha az előbbihez képest változtat néhány apróságon. Az egy csésze lencsét ne két csésze vízbe áztassa be, hanem vegyen el belőle 2 evőkanálnyit. A turmixoláskor pedig tegyen hozzá cserébe két evőkanál olajat. Természetesen csak sóval is nagyon finom, de miért ne tehetnénk még ízletesebbé kedvenc fűszereinkkel? Ízlésének megfelelően keverhet bele curryport, fűszerköményt, fűszerpaprikát, csilit, fokhagyma- vagy vöröshagymaport, őrölt fekete borsot, rozmaringos, stb.
Melegítsük elő a sütőt 120°C-ra és 45-50 perc alatt süssük ropogósra. Hagyjuk a kikapcsolt sütőben a csipszeket további 15 percig, majd hűtsük ki őket teljesen és fogyasztásig tegyük légmentesen zárható üvegbe.
Vöröslencsegofri
Egy csésze átöblített vöröslencsét tegyünk egy hőálló tálba és öntsünk rá bőségesen forrásban lévő vizet. Hagyjuk állni 30 percig, aztán szűrjük át és csepegtessük le alaposan. Turmixoljuk simára a lencsét negyed teáskanál sütőporral, negyed teáskanál sóval és másfél csésze tiszta vízzel. Hagyjuk állni öt percig. Aztán melegítsük elő és olajozzuk ki egy tapadásmentes bevonatú gofrisütőt. Öntsünk a sütőnk méretéhez igazítva annyi masszát, amennyi éppen elég és zárjuk le a fedelét. Amikor jelzi a gép a sütési idő végét, óvatosan emeljük fel a tetejét, de ha még ellenállást tapasztalunk, csukjuk vissza és süssük tovább kb. még egy percig.