0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 21.

Új alapízek a láthatáron: te tudod, milyen ízű a kalcium?

Édes, sós, keserű, savanyú és umami - ezek az alapízek, de mások is várnak a sorukra, hogy bővüljön a lista. Az ízértékelés, az alapízek és a kevert ízek érdekes témája a mindennapokban is fontos, hiszen szeretjük, ha ételeink finomak.

Az ötödik alapízt, az umamit bő húszéve, 2002-ben fogadták csak el hivatalosan, kicsivel több mint száz évvel a felfedezése után. Az azóta eltelt két évtizedben újabb két várományos került a nyelvünket, azonban még nincs egyetértés azt illetően, hogy a kalcium illetve a zsír önálló alapíznek tekinthetők-e.

joghurt, tejtermék
Fotó: Freepik

A kalcium kifejezetten ellentmondásos ásványi anyag, szükséges valamennyi a csontok és fogak felépítéséhez és épségük megőrzéséhez, az ingerületátvitelhez, a véralvadáshoz, stb. A túl sok belőle viszont rendkívül rizikós, hiszen többek között érelmeszesedést és vesebetegséget okozhat, sőt a csonttörés esélyét is fokozza. Ezért logikusnak tűnne, hogy a természet belénk helyezzen egy érzékelésére alkalmas „eszközt”, mondjuk egy receptort. Ez aztán segítene abban, hogy még ha tudattalanul is, de magunkhoz vegyük a nélkülözhetetlen mennyiséget, ám meg tudjuk előzni a túladagolását. Még lenyűgözőbb lenne, ha a szervezetünk valamilyen módon a kalcium beépülését támogató vegyületek megszerzésére is ösztönözne minket.

A kalcium felismerése létszükséglet

Elsősorban mégsem azért, mert testünk egyik különös jelentőségű építőanyaga, hanem inkább azért, mert a túladagolása életveszélyes. Éppen úgy, mint a vasé. Márpedig a megmérgeződés elkerülése végett a szervezetnek ki kell építenie védekezőmechanizmusokat. A vas az egyik bizonyíték arra, hogy a szervezet nemcsak, hogy nem igényel sok húst, a rendszeres, bőséges ellátást abszolút nem tudja kezelni. Mert a hem-vas túl hatékonyan épül be, az ürülése viszont már nem megy ilyen simán.

Úgy tűnik, a kalciumfogyasztás esetében hasonló helyzettel állunk szemben. Felhalmozása súlyos következményekkel jár, mint ahogy fentebb már volt róluk szó. Kell, hogy legyen valami, ami segít. Vajon ezért települtek a kalcium felismerésére alkalmas érzékelők az élőlények nyelvére?
Kálciumhiány tünete almán

A nyelven jó helyen vannak

A kutatók azt állapították meg, hogy egyes állatok (például a gyümölcslegyek és az egerek) érzékelhetik a különböző enni- és innivalók kalciumtartalmát, ami egyben biztosíték egyrészt arra, hogy elegendő kalciumot fogyasszanak a hiánytünetek megelőzése érdekében, másrészt arra, hogy kivédjék a károsodást okozó mennyiség elfogyasztását. Sok állatban működhet egyfajta speciális kalcium-étvágy, ami szavatolja, hogy amikor szükséges, megkeresse magának a fogára valót.

De mégis hogyan működik ez? Egy kalciumhoz természetellenesen vonzódó egértörzs vezette rá a megoldásra a kutatókat.
Illusztráció
Illusztráció
Forrás: magyarmezogazdasag.hu