0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 20.

Tüzes olajok, pisztáciakávé és kimchiuralom – ezekért fogunk megőrülni 2025-ben

Új év, új ízek: idén vajon milyen különlegességek fogják uralni tányérjainkat? A szakértők megpróbálják megjósolni 2025 legnagyobb gasztronómiai trendjeit.

Manapság egyre nehezebb előre látni, milyen élelmiszerek kerülnek egyik napról a másikra valóságos reflektorfénybe. Gondoljunk csak 2024 talán legnagyobb gasztronómiai dobására, a Dubai csokoládéra, mely pisztáciás különlegességnek több ezren lettek fanatikusai az édesség globális berobbanása után. Mindez nem történhetett volna meg a közösségi média – és azon belül is a Tiktok – segítsége nélkül. Az APNews szakértői azonban úgy vélik, nem teljesen a sötétben tapogatóznak: felsorolták azokat az élelmiszereket, melyek szerintük a 2025 gasztrokedvence cím legesélyesebb várományosai.

Ázsiai ételek a világ körül

kimchi
A koreai kimchi alapja a kínai kel, fermentált élelmiszer lévén nagyon egészséges
Fotó: Freepik

Az ázsiai konyha már jó ideje hatalmas népszerűségnek örvend a világ szinte minden táján, egyre több ilyen élelmiszerüzlet és vendéglátóhely található hazánkban is.

A keleti ízek szerelmesei idén valószínűleg még többször hódolhatnak szenvedélyüknek: egyre több étlapon és bolt polcán lesz megtalálható például a matcha, a kimchi, a kocshudzsang, a yuzu, a sambal.

A mirelit szekciónál se lepődjünk meg, ha fagyasztott ázsiai tésztabatyukkal találkozunk.

Chili minden mennyiségben

csípős chili paprika
2025-ben még több csípős szósz kerülhet a polcokra
Fotó: Freepik

2025-ben minden a csípősségről fog szólni: ám a hangsúly nem a mennyiségen lesz, hanem inkább a minél komplexebb felhasználásáról, legyen szó fűszeres-édes kombinációkról, rágcsálnivalókról vagy akár csípős olajokról.

Az úgynevezett „chili crunch” (vagy „Chili crisp”), mely egy fokhagymával, szárított fűszerpaprikával, szezámmaggal felturbózott olajkülönlegesség, például egyre népszerűbb Amerikában.

Ennek a mexikói verziója a „salsa macha”, mely olajos magvakat is tartalmaz.

Ropogtatás ezerrel

pisztáciás baklava, édesség, desszert
A közel-keleti baklava egyik tradicionális íze is a pisztácia
Fotó: Freepik

Mint azt már a „chili crunch” esetében is láthattuk, szeretjük ropogós textúrájú finomságokkal kényeztetni magunkat. A pisztácialáz például már jó ideje ég, ám idén a tetőfokára hághat: a pisztáciás péksütemények, krémek, kávék és csokoládék népszerűbbek lesznek, mint valaha.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/apnews.com

Magazin ajánló: