Tonhalas quesadilla
Hozzávalók (4 főre)
- 4 db nagyméretű búzatortilla • 2 ek főtt kukorica • 3-4 levél fejes saláta • 100 g trappista jellegű sajt, reszelve • házi majonéz • 1 szelet kb. 150 grammos konfitált tonhalfilé (vagy 1 db kis tonhalkonzerv) • 3 gerezd fokhagyma • hidegen sajtolt napraforgóolaj
A káposztasalátához
- fél fej kisebb fejes káposzta, vékony csíkokra vágva • 1 db sárgarépa vékony csíkokra vágva • 1 db citrom leve • só • Cayenne-bors
A paradicsomsalsához
- 2 db paradicsom concasse-ra vágva (3 × 3 mm kocka) • 1 kis fej lilahagyma apró kockákra vágva • 1 db zöldpaprika, ízlés szerint lehet chili is, pl. jalapeno
A tortillákhoz (a tortillákat házilag is elkészíthetjük, ekkor a legfinomabb)
- 450 g finomliszt • 85 g vaj • 1 ek só • 200 ml forró víz
A konfitáláshoz a sütőt melegítsük elő 65 °C-ra, a halat vágjuk dobókocka méretű darabokra, a kockákat sózzuk be és helyezzük kisméretű hőálló tálba szorosan egymás mellé 3 db fokhagymagerezddel. Öntsük fel annyi hidegen sajtolt napraforgóolajjal, hogy ellepje.
A tortillához a lisztet elkeverjük a sóval, majd a vajjal. Dagasztógéppel összedolgozzuk, a vizet három-négy részletben hozzáadjuk, hogy lágyabb, jól gyúrható tésztát kapjunk. A tésztából 8-10 gombócot készítünk, majd lisztezett felületen, lisztezett nyújtófával kör alakúra nyújtjuk. Tapadásmentes teflon- vagy kerámiaserpenyőt felhevítünk, beleteszünk egy tortillát, a közepestől kicsit nagyobb lángon mindkét felét kb. 30 másodpercig sütjük. Akkor jó, ha apró kis barna foltok lesznek a tésztán.
A tortillalap másik felét ráhajtjuk, kissé összenyomjuk. Közepes lángon, szárazon egy serpenyőben megpirítjuk mindkét oldalát.
Tipp: A tortillából egyszerre több adagot is készíthetünk, zsírpapírral elválasztva, műanyag zacskóba téve fagyasztható is. Felhasználáskor a fagyott tortillákat szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni.
Füstölt lazacos réteslapos pite
Hozzávalók (4 főre)
- 1 cs réteslap (9 lapos) • vaj a sütőforma kikenéséhez • 150 g cukkini csíkokra vágva • 100 g füstölt lazac • 1 db camembert sajt • 1 marék aprított dió • 2 ek méz (Petra saját fermentált levendulamézét használta)
A tejszínes szószhoz
- 200 ml 30%-os tejszín • 3 egész tojás • só • bors • ízlés szerint chilipaprika • 1 ek aprított petrezselyemzöld
Kivajazunk egy 28 cm átmérőjű sütőtálat. Harmonikaszerűen behajtogatjuk a réteslapokat, egyenként belehelyezzük a vajjal kikent sütőformába úgy, hogy kitöltse a formát.
A tetejére csorgatjuk a mézet. Elkeverjük a tejszínes szósz hozzávalóit, ráöntjük a pitére úgy, hogy mindenhová egyenletesen jusson.
Sütőben 150 °C-on, légkeveréssel sütjük, amíg pirulni kezd a teteje és megszilárdul a tejszínes szósz.
Fotók: Kiss Gergely, Csatlós Norbert