0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Zöld arany, amit mindenki imád: 3+1 izgalmas pesztó házilag

Soha nem felejtem el az első napot, amikor pesztót kezdtem el árulni az egyik piacon. Minden arra járó, aki belekóstolt, egy pillanatra kimerevedetten bámult vissza rám, majd szétterjedt az arcán a boldogság.

Aki ráérez

Amint valaki felfedezi a pesztókészítés varázsát, rájön, hogy nem érdemes a bazsalikom szezonjára várni, és kezd egyre kreatívabb módon gondolkodni a hozzávalókról. Ekkor döbben rá arra is, hogy pesztót nemcsak bazsalikomból lehet készíteni, hanem szinte bármilyen általa kedvelt zöldfűszerből, legyen az medvehagyma, petrezselyem, korianderlevél, a lehetőségek és a kombinációk végtelenek. A többi hozzávalót is könnyen testre szabhatjuk: a sajt elhagyható vagy helyettesíthető sörélesztő-pehellyel, ha vegán verziót szeretnénk készíteni; a fenyőmag helyett pedig bátran használhatunk kesudiót, diót, tökmagot, török mogyorót.

Inspirációnak álljon itt néhány recept a saját konyhámból. Indulhat a zúzda!

Pesto rosso balkánosítva

pesztó

  • 1 gerezd fokhagyma • 4-5 olajos aszalt paradicsom • 1 sült, lebőrözött kaliforniai paprika • 1 evőkanál pirított fenyőmag • 1 csipet só • 1 marék bazsalikomlevél • 2 evőkanál parmezán és/vagy pecorino sajt • 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj

Téli vegyes kerti pesztó

  • 1 gerezd fokhagyma • 1 evőkanál török mogyoró • 1 csipet só • 1 marék petrezselyemlevél • 1 marék snidling • 0,5 marék rozmaringlevél • 2 evőkanál parmezán és/vagy pecorino sajt • 3-4 evőkanál extra szűz olívaolaj

Medvehagyma-pesztó

  • 2 gerezd fokhagyma • 1 evőkanál dió • 1 csipet só • 2 marék medvehagymalevél • 1 marék snidling • 2 evőkanál parmezán és/vagy pecorino sajt • 3-4 evőkanál extra szűz olívaolaj

Tartósítás

pesztóMint említettem, a karrierem a piacokon árulással kezdődött, és saját webáruházban folytatódott. Mivel a pesztók a legjobban forgó termékeim közé tartoznak, szóba sem jöhetett, hogy nem lesznek a repertoárom részei, azonban az első pesztós csomagok kiküldése csúfos véget ért: egyetlen napig sem bírták hűtés nélkül, és zöld színű vulkán lett belőlük, ami lávaszerűen távozott az üvegből, amikor a vásárlóim kibontották. Felforrtak, így kénytelen voltam valamilyen tartósítási formát kitalálni, hogy kiszállíthatóak legyenek.

A tartósítószer számomra szóba sem jöhetett, ezért elkezdtem kísérletezni, hogy milyen természetes anyagokkal és módszerekkel lehet a házi készítésű pesztókat hűtés nélkül, polcon tárolva tartani. Sok-sok kísérletezés után most elárulom a titkomat!

Mielőtt bárki nekiveselkedne, javaslom két eszköz beszerzését: az első egy pH-mérő, amit már pár ezer forinttól ki lehet fogni, a másik egy befőzőautomata, ami ennél jóval nagyobb beruházás, viszont cserébe használható másra is. A tartósított pesztó egyik fő pillére tehát a pH-ja. Savassá kell tennünk a tartósság érdekében, így legalább 4,2 alá kell szorítanunk a kémhatását. Nekem a leginkább bevált kombináció a frissen facsart citromlé és a jó minőségű olasz balzsamecet 1:1 arányú elegye. A citromlé savasságát szépen enyhíti az ecet édessége, gyönyörűen kiegészítik egymást, és a pesztó ízén sem módosítanak agresszív mértékben. Miután megbizonyosodtunk, hogy a pH-ja megfelelő, kitöltjük az előzőleg forró vízben vagy mikróban fertőtlenített száraz üvegekbe, lezárjuk, és jöhet a befőzés.

Belehelyezzük a kész pesztókat, megtöltjük vízzel, és felmelegítjük 90 °C-ra, ezen a hőfokon 30 percig dunsztoljuk, majd hagyjuk a vízben kihűlni.

Az én üvegeim 120 ml-esek, ennél nagyobb üvegbe töltve elképzelhető, hogy több időt kell az automatában töltenie 90 fokon. Ezt mindenkinek magának kell kikísérleteznie. A tartósított pesztók polcon 3-6 hónapig megőrzik a minőségüket, viszont felbontás után hűtőben a helyük.

Fotók: Bagosi Dávid

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: