0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 12.

Hogyan függ össze a vacsoraidő a hosszú élettel?

Kiderült, hogy a vacsoraidő és a reggeli között eltelt időszak jó megválasztásával meghosszabbíthatjuk az életünket.

A kiegyensúlyozott étrend az egészséges életmód egyik alappillére. Azonban nemcsak az a fontos, hogy mit teszünk a tányérunkra, hanem az is, hogy mikor ülünk le az asztalhoz. Különösen, ha az utolsó étkezésről van szó. Szakértők megállapították, hogy mikor érdemes vacsorázni, hogy elkerüljük a betegségeket, és így csökkentsük a korai halálozás kockázatát.

vacsoraidő
Foto: Freepik
A kiegyensúlyozott étrend a hosszú és egészséges élet kulcs, ezen a véleményen vannak többek között azok a szakemberek, akik a kék zónák, azaz a százévesek legnagyobb számával rendelkező területek lakóinak szokásait tanulmányozzák.

Mit esznek, hogy sokáig éljenek? Ételeiket hüvelyesek, szezonális zöldségek, tenger gyümölcsei, olívaolaj, gabonafélék és diófélék alkotják, amelyek tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Legtöbbször a tápanyagokban gazdag ételeket választják, a kevésbé tápláló ételeket pedig mértékkel fogyasztják. Kerülik a korlátozó fogyókúrákat, és az édességeket különleges alkalmakra tartogatják. Ugyanakkor ügyelnek a napi testmozgásra és kerülik az élénkítő szereket – hangsúlyozza Amy Davis táplálkozási szakértő.

Ha a kék zónák hosszú életű lakóinak kulináris szokásaiból szeretnénk inspirálódni, akkor nemcsak arra kell figyelnünk, hogy mi kerül a tányérunkra, hanem az étkezések időzítésére is. A vacsora időzítése különösen fontosnak tűnik.

vacsoraidő
Foto: Freepik

A legideálisabb vacsoraidő

Ha túl későn eszünk, a szervezetünk nem regenerálódik teljesen alvás közben. Lehet, hogy nem vessszük észre, de az emésztőrendszer teljes kapacitással dolgozik, ami azt eredményezi, hogy képtelen belépni a REM-fázisbaA REM (rapid eye movement – gyors szemmozgás) alvás az alvásidő 20 százalékában figyelhető meg. Jellegzetessége, hogy az agyi tevékenység hasonló, mint ébrenlét vagy szendergés esetén, gyors szemmozgások jelennek meg, az izomtónus viszont megszűnik. Az álmok ebben a szakaszban jelennek meg.

A késő esti étkezés összefüggésbe hozható a mikroébredés kockázatával is, többek között a gyomorreflux fokozott tünetei miatt.

Ha pedig nem alszunk eleget, csökkentjük a hosszú élet esélyeit – magyarázza Dr. Joseph Antoun orvos, aki az emberi élet meghosszabbítását célzó kutatásokkal foglalkozik.
Foto: Freepik

A szakember rámutat, hogy a kívánt vacsoraidőpontot illetően az ökölszabály az, hogy minél korábban, annál jobb. Javasolja továbbá az időszakos böjt által inspirált szabály bevezetését, amely szerint a vacsorát és a reggelit 12 órás szünet választja el egymástól.

Ezt az elméletet egyébként tudományos kutatások is alátámasztják. Egy évvel ezelőtt kaliforniai tudósok bebizonyították, hogy a hosszú étkezési szünetek lassítják a szervezet öregedési folyamatát, csökkentve a krónikus betegségek kialakulásának valószínűségét.

 – Amikor megkérdeztük a százéveseket, az első dolog, amire rájöttünk, nem az volt, hogy egészségesen étkeznek, hanem az, hogy korán vacsoráznak. Másnap pedig mindig reggelit készítenek – magyarázza Dr. Antoun.

A szakértő azonban arra figyelmeztet, hogy a vacsora és a következő étkezés között ne tartsunk túl hosszú szünetet, azaz soha ne hagyjuk ki a reggelit. Ez a legrosszabb dolog, amit tehetünk – figyelmeztet.

5 élelmiszer tele cinkkel: télen kötelezők! – Magyar Mezőgazdaság

A mediterrán diéta kincsei: 8 élelmiszer, amivel egészséges marad a szíved – Magyar Mezőgazdaság

Forrás: well.pl