A mediterrán diéta népszerűbb, mint valaha: ennek egyik oka, hogy a legtöbb specifikus étrenddel ellentétben nem szigorú megszorításokat, sokkal inkább finomabbnál finomabb élelmiszerek fogyasztását hirdeti. Teljes értékű élelmiszerek, rostban gazdag gabonák, egészséges zsírforrások és friss zöldségek, gyümölcsök képezik az alapját, melyekkel elébe mehetünk a krónikus betegségeknek, támogathatjuk az agyműködést, a szívet és még a tartós fogyást is.
Íme, 8 népszerű, mediterrán diéta-kompatibilis élelmiszer, mely rendszeres fogyasztásával támogathatod a szíved egészségét – az EatingWell ajánlásával.
Olívaolaj

A mediterrán konyha szinte mindenhez használ olívaolajat: salátaöntetekhez, zöldségek pirításához, de még süteményekhez is. És hogy miért is olyan jó ez a szívnek?
Ez pedig csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Emellett antioxidánsokban is gazdag – például polifenolokban –, melyek segítenek csökkenteni a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat, ezáltal a szívbetegségek kockázatát is. A Nutrients folyóirat egyik 2020-as publikációja szerint a rendszeres olívaolaj-fogyasztás következtében például 50%-kal csökkenhet a magas vérnyomás kockázata.
Halak

Az olyan olajos halak, mint a lazac, a tonhal, a makréla tele vannak Omega-3 zsírsavakkal, melyek jó hatással vannak a koleszterinszintre és a vérnyomásra is. Az érfalaknak is jót tesznek, csökkentik a vérrögképződés kockázatát. A halétel friss zöldfűszerekkel, citrommal és salátával tökéletes választás ebédre vagy vacsorára is.
Zöld leveles zöldségek

A spenót, a fodroskel, a mángold, a rukkola mind tele vannak rostokkal, káliummal és K-vitaminnal, melyekre egytől-egyig szükségünk van a szív egészsége érdekében.
Mindemellett jó antioxidáns-források is, így segítenek a szervezetnek megküzdeni az oxidatív stresszel, mely árt az érfalaknak és a szívnek is.
Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök – például a szamóca, a málna, az áfonya – jó forrásai a C-vitaminnak, a rostoknak, a káliumnak. A bennük lévő antioxidánsok segítik csökkenteni a gyulladást, javítani az érfalak rugalmasságát. Kerülhetnek smoothieba, zabkásába vagy cukormentes süteménybe is.