0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 17.

A mediterrán diéta kincsei: 8 élelmiszer, amivel egészséges marad a szíved

Szinte minden szakértő egyetért azzal, hogy a mediterrán diéta alapján étkezhetünk a legegészségesebben. Ez a 8 élelmiszer abszolút beleillik a táplálkozásmódba, és még a szívnek is jót tesz.

A mediterrán diéta népszerűbb, mint valaha: ennek egyik oka, hogy a legtöbb specifikus étrenddel ellentétben nem szigorú megszorításokat, sokkal inkább finomabbnál finomabb élelmiszerek fogyasztását hirdeti. Teljes értékű élelmiszerek, rostban gazdag gabonák, egészséges zsírforrások és friss zöldségek, gyümölcsök képezik az alapját, melyekkel elébe mehetünk a krónikus betegségeknek, támogathatjuk az agyműködést, a szívet és még a tartós fogyást is.

Íme, 8 népszerű, mediterrán diéta-kompatibilis élelmiszer, mely rendszeres fogyasztásával támogathatod a szíved egészségét – az EatingWell ajánlásával.

Olívaolaj

olívaolaj
Fotó: Pixabay

A mediterrán konyha szinte mindenhez használ olívaolajat: salátaöntetekhez, zöldségek pirításához, de még süteményekhez is. És hogy miért is olyan jó ez a szívnek?

Az olívaolaj tele van egyszeresen telítetlen zsírsavakkal, így segít csökkenteni a „rossz”, azaz az LDL-koleszterin mennyiségét, míg a „jó”, HDL-koleszterin szintjét növeli.

Ez pedig csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Emellett antioxidánsokban is gazdag – például polifenolokban –, melyek segítenek csökkenteni a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat, ezáltal a szívbetegségek kockázatát is. A Nutrients folyóirat egyik 2020-as publikációja szerint a rendszeres olívaolaj-fogyasztás következtében például 50%-kal csökkenhet a magas vérnyomás kockázata.

Halak

Fotó: Pixabay
A mediterrán diéta követői fehérjeforrásként inkább halat fogyasztanak, mint szárnyast vagy vörös húst.

Az olyan olajos halak, mint a lazac, a tonhal, a makréla tele vannak Omega-3 zsírsavakkal, melyek jó hatással vannak a koleszterinszintre és a vérnyomásra is. Az érfalaknak is jót tesznek, csökkentik a vérrögképződés kockázatát. A halétel friss zöldfűszerekkel, citrommal és salátával tökéletes választás ebédre vagy vacsorára is.

Zöld leveles zöldségek

bébispenót saláta
Fotó: Freepik

A spenót, a fodroskel, a mángold, a rukkola mind tele vannak rostokkal, káliummal és K-vitaminnal, melyekre egytől-egyig szükségünk van a szív egészsége érdekében.

A kálium a vérnyomásra hat, mégpedig az elektrolit-egyensúly fenntartása révén, míg a rostok kutatások alapján csökkenthetik a koleszterinszintet.

Mindemellett jó antioxidáns-források is, így segítenek a szervezetnek megküzdeni az oxidatív stresszel, mely árt az érfalaknak és a szívnek is.

Bogyós gyümölcsök

olajos mag, bogyós gyümölcs, áfonya
Fotó: Freepik

A bogyós gyümölcsök – például a szamóca, a málna, az áfonya – jó forrásai a C-vitaminnak, a rostoknak, a káliumnak. A bennük lévő antioxidánsok segítik csökkenteni a gyulladást, javítani az érfalak rugalmasságát. Kerülhetnek smoothieba, zabkásába vagy cukormentes süteménybe is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/eatingwell.com

Magazin ajánló: