0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 12.

5 élelmiszer tele cinkkel: télen kötelezők!

Az immunrendszer hatékony működéséhez elengedhetetlen a cinkbevitel. Ezzel az 5 élelmiszerrel juthatunk a legegyszerűbben az értékes ásványi anyaghoz.

Cink hiányában megnő a különböző betegségek kialakulásának kockázata, mint például a légúti fertőzéseké, de súlyos esetben akár még az autoimmun megbetegedéseké is, például a ráké. Télen, a vírusos időszakban kiemelten fontos, hogy gondoskodjunk a cinkbevitelről . Felnőtt nők számára a napi ajánlott adagja 8 mg (várandósság esetében 11-12 mg), míg a férfiaké 11 mg. 

A Clean Plates szakértője megosztott 5 olyan egészséges élelmiszert, mely cinket tartalmaz. 

Garnéla

Cézár saláta garnélarákkal, tenger gyümölcsei, egészséges étel
Fotó: Freepik

A tenger gyümölcsei egytől-egyig jó cinkforrások. Hat darab osztriga például a napi beviteli érték majdnem 300%-át tartalmazza. Mivel az osztrigafogyasztás elég megterhelő a pénztárcánknak, a szakértő inkább a jóval elérhetőbb garnéla fogyasztását szorgalmazza. Érdemes fagyasztva beszerezni, így csak elő kell kapni a mélyhűtőből, és máris készülhet belőle egy zöldséges-rizses egytálétel vagy akár curry. 

Kendermag

kendermag
Fotó: Pixabay
Néhány evőkanál kendermaggal már akár az ajánlott napi cinkbevitel fele is fedezhető.

Sőt, ha ez még nem lenne elég, a kendermag jó forrása a fehérjének és az egészséges zsírsavaknak is. Az íze leginkább a napraforgómaghoz hasonlítható, ám az állaga jóval puhább. Hántolt kendermagot sokféleképpen használhatunk a konyhában: kerülhet smoothieba, joghurtba vagy akár zabkásába is.

Bónusz tipp: zsemlemorzsához is keverhetjük, hogy egészségesebb legyen a rántott étel.

Shiitake gomba

shiitake gomba
Fotó: Freepik
Bármilyen gomba jó választás, de a shiitake kifejezetten, hiszen ez a fajta tartalmazza a legtöbb cinket.

Ázsiában már évszázadok óta termesztik, és az európai konyhákban is egyre nagyobb teret hódít. Rendkívül egészséges, a keleti orvoslás gyógyhatást tulajdonít neki. Kerülhet tésztaételekbe, rizottóba vagy akár levesbe is.  

Csirkecomb

csirkecomb, burgonya
Fotó: Freepik

A csirkecomb nemcsak hogy olcsóbb, mint a csirkemell, de több mikrotápanyagot is tartalmaz, ilyen például a cink. Hőkezelés hatására némiképp veszít cinktartalmából, de aggodalomra semmi ok:

egy 120-150 g-os csirkecomb elfogyasztásával a napi cinkszükséglet akár 15-25%-a is fedezhető. 

Csicseriborsó

csicseriborsó, humusz, saláta, egészséges élelmiszer
Fotó: Freepik

160 gramm csicseriborsóval már a napi cinkszükséglet majdnem 25%-át teljesíthetjük! A hüvelyes ezen kívül tele van értékes rostokkal és fehérjével is, így

mindenképp érdemes hetente legalább egyszer fogyasztani.

Kerülhet salátába, készülhet belőle hummusz, de a csicseriborsós-tofus ragu is tápláló, finom fogás.

Bónusz tipp: sütőben megpirítva szuperegészséges snacket készíthetsz belőle, egy kis sóval, borssal és fűszerpaprikával.

Építsd be az alábbi élelmiszereket a napjaidba, hogy minél erősebb lehessen az immunrendszered! Ne feledkezz meg az alvásról és a testmozgásról se!
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/cleanplates.com

Magazin ajánló: