0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Csirkében idehaza egyedülállóak, most megcélozták a világligát

Az elmúlt évben többször is megosztotta velem elképzeléseit idősebb Bárány László, a Master Good Kft. alapítója és mind máig aktív irányítója, és a 2025-ös évnek is bátor elképzelésekkel vágnak neki.

Beruházással az elitbe

Ha a siker okait vizsgáljuk, akkor három tényezőt kell figyelembe vennünk.

A nemzetközi árak összehasonlításában a magyar gabona még mindig olcsóbb az igazi versenytársak árainál. Az állattenyésztésünk számára pedig feltétlenül meghatározó az alapanyagköltség mértéke, s ez döntő hatású a brojlerágazatra is. Másik figyelemre méltó tényező, hogy 2024 márciusától a baromfiágazatban elindult egy jól érzékelhető áremelés, ez 2024 végéig töretlenül meg is maradt. Mivel az ágazatban a vezető pozíciót betöltők nemcsak a napi gondokkal találkoznak, hanem hosszabb távra is előrelátnak, ezért határozottan kijelenthető, hogy a tavalyi kedvező áremelkedési folyamat 2025 első és második negyedévében is megmarad, a kereslet előzetes adatai erre engednek következtetni. Az is meghatározó jelentőségű ennek az ágazatnak, hogy

a szaporítóanyagok (keltető tojás, naposcsibe) terén nemcsak Európában, hanem az egész világon kialakult egy általános hiány, annak következtében egy erőteljes kereslet.

Bárány László szakmai életében még nem volt arra példa, hogy Magyarországról húshibrid keltető tojást exportáltak volna az USA-ba.

Ha a tengerentúli kereslet mind a mai napig fennáll, akkor a brojler jövője nem lehet kétséges. Szakmai gyakorlatból ismert, hogy amikor szaporítóanyagból, tehát a naposcsibéből hiány mutatkozik a piacon, az rövidesen olyan kiterjedtté válik, ami előrelépést indukál a teljes termékpályán. Ez pedig, ha végigfut az ágazaton, akkor előidézi a keresleti piac fennmaradását.

A felsoroltaknak létezik egy el nem hanyagolható következménye: fenntartja a most elért árszínvonalat. Az okok vizsgálatánál arra is ki kell térni, hogy a keresletet kedvezően befolyásolta a 2024-es párizsi nyári olimpia. Majd ezt követte a labdarúgó-Európa-bajnokság, ami szintén megnövelte a baromfi iránti keresletet. Végezetül el kell ismerni, mégpedig legalább egyharmados aránnyal, hogy a forint árfolyamának gyengülése az exportra erősítő hatással bírt. Amíg ez más ágazatoknak, főleg az importálóknak előnytelen, addig a baromfinak igencsak előnyös, ugyanis ez az ágazat a megtermelt árumennyiségének 72-74 százalékát az exportpiacon értékesíti. Az eladások nagyobb részben euróban, kisebb részben dollárért történnek. Ez pedig extra bevételt jelentett a baromfiágazatban dolgozók számára.

A kedvező kül- és belpiaci körülmények hatására megélénkült a vállalkozói kedv a hazai baromfiágazatban, erről tesznek tanúbizonyságot a múlt évben meghirdetett különböző pályázatok.

A Baromfi-Coop és a Master Good természetesen maga is élt ezekkel a lehetőségekkel, s most ott tartanak, hogy bármely pillanatban megkaphatják az elbírálásról szóló kedvező döntés eredményét. A cégcsoport az Állattartó telepek korszerűsítése című felhívásra, valamint az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programra adta be pályázatát, a beszállítói partnereikkel közösen. Arra vállalkoztak, hogy megépítenek 25 korszerű csirkeistállót és egy új keltető üzemet. Az élelmiszeripari pályázatban pedig a Sárváron elindított új Saga 1. zöldmezős beruházásban épülő, a világ élvonalába tartozó 21 ezer négyzetméteres üzem befejezési szakaszában korszerűbb gépekre adtak be igénylést. Ezen kívül pályáztak arra a 2026–2027-ben megépülő kisvárdai új csirkevágó üzemre, aminek a mérete és kapacitása pontosan akkora lesz, mint amekkora a most termelő üzemé. A beruházás megvalósítása után Kisvárdán újabb 85 millió darab csirke feldolgozására nyílik lehetőség, azaz együttesen közel 170 millió darab csirkét vágnak le és dolgoznak fel évente. Amikor az új üzem négy éven belül elindul, mint Master Good 2, a jelenlegi teljesítményüket meg fogják kétszerezni.

Idősebb Bárány László szerint ezzel a fejlesztéssel a világ elitjében fogják számon tartani a vállalatot, az EU-ban pedig az első 10 legnagyobb csirkefeldogozója közé kerülhetnek be.
A Master Good kisvárdai üzeme
Fotó: MMG archív
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: