Ennyire fontosak a rostok?
A levek kipréselése vagy kifacsarása során a gyümölcsökben és zöldségekben lévő rostok nagy része elveszik. Ezek táplálnák a jótékony baktériumokat, amelyek gyulladáscsökkentő vegyületeket, például vajsavat termelnek.
Rostok nélkül a cukrot kedvelő baktériumok elszaporodhatnak. A gyümölcslevek magas cukortartalma tovább táplálja ezeket a káros baktériumokat, megzavarva a bél- és szájüregi mikrobiomot. A tanulmány arra is utal, hogy a csökkent rostbevitel hatással lehet az anyagcserére, az immunitásra, de a mentális egészségre is.

A szájüregben élő baktériumok gyorsabban reagálnak
A bélmikrobiomtól eltérően, amely viszonylag stabil maradt, a szájüregi mikrobiom drámai változásokat mutatott a csak gyümölcslevekből álló diéta során. A tudósok a jótékony Firmicutes baktériumok csökkenését és a Proteobacteria, egy gyulladással összefüggésbe hozható baktériumcsoport növekedését mutatták ki.
„Ez rávilágít arra, hogy az elfogyasztott élelmiszerek milyen gyorsan befolyásolhatják az egészséggel kapcsolatos baktériumpopulációkat” – mondta Ring. Ez alapján úgy tűnik, hogy az étrendi változásokat a szájüregi mikrobiomból szinte azonnal ki lehet mutatni.
Hogyan tovább?
Az eredmények alátámasztják, hogy további kutatásokra van szükség azzal kapcsolatban, hogy a léböjtkúra és más diéták hogyan hatnak a mikrobiomra,
„A gyümölcslevek táplálkozásának tápanyag-összetétele – különösen a cukor- és szénhidráttartalmuk – kulcsszerepet játszik a mikrobiális dinamika alakításában mind a bélben, mind a szájüregben, és ezt gondosan figyelembe kell venni” – mondta az első szerző, Maria Luisa Savo Sardaro, az Amato Lab munkatársa, az Északnyugati Egyetem antropológiai tanszékének munkatársa és a római San Raffaele Egyetem élelmiszer-mikrobiológia professzora.
Ez a tanulmány is rávilágít arra, hogy a rostok prioritást élveznek a táplálkozási irányelvekben és az élelmiszer-előállításban. Ring egyelőre azt mondja: