0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Ha jót akar az egészségének, felejtse el a léböjtkúrát

Ha eddig úgy vélte, hogy a léböjtkúra során fogyasztott gyümölcslé hozzájárul az egészségéhez, akkor rosszul gondolta. A Northwestern University új tanulmánya szerint ugyanis komoly változást okoz a szájban élő baktériumoknál, ami problémás lehet.

Ennyire fontosak a rostok?

A levek kipréselése vagy kifacsarása során a gyümölcsökben és zöldségekben lévő rostok nagy része elveszik. Ezek táplálnák a jótékony baktériumokat, amelyek gyulladáscsökkentő vegyületeket, például vajsavat termelnek.

Rostok nélkül a cukrot kedvelő baktériumok elszaporodhatnak. A gyümölcslevek magas cukortartalma tovább táplálja ezeket a káros baktériumokat, megzavarva a bél- és szájüregi mikrobiomot. A tanulmány arra is utal, hogy a csökkent rostbevitel hatással lehet az anyagcserére, az immunitásra, de a mentális egészségre is.

erdei gyümölcs felhasználása rostok
Fotó: MMG/Csatlós Norbert

A szájüregben élő baktériumok gyorsabban reagálnak

A bélmikrobiomtól eltérően, amely viszonylag stabil maradt, a szájüregi mikrobiom drámai változásokat mutatott a csak gyümölcslevekből álló diéta során. A tudósok a jótékony Firmicutes baktériumok csökkenését és a Proteobacteria, egy gyulladással összefüggésbe hozható baktériumcsoport növekedését mutatták ki.

„Ez rávilágít arra, hogy az elfogyasztott élelmiszerek milyen gyorsan befolyásolhatják az egészséggel kapcsolatos baktériumpopulációkat” – mondta Ring. Ez alapján úgy tűnik, hogy az étrendi változásokat a szájüregi mikrobiomból szinte azonnal ki lehet mutatni.

Hogyan tovább?

Az eredmények alátámasztják, hogy további kutatásokra van szükség azzal kapcsolatban, hogy a léböjtkúra és más diéták hogyan hatnak a mikrobiomra,

különösen a gyermekek esetében, ahol gyakran a gyümölcsök helyettesítésére használják a gyümölcsleveket.

„A gyümölcslevek táplálkozásának tápanyag-összetétele – különösen a cukor- és szénhidráttartalmuk – kulcsszerepet játszik a mikrobiális dinamika alakításában mind a bélben, mind a szájüregben, és ezt gondosan figyelembe kell venni” – mondta az első szerző, Maria Luisa Savo Sardaro, az Amato Lab munkatársa, az Északnyugati Egyetem antropológiai tanszékének munkatársa és a római San Raffaele Egyetem élelmiszer-mikrobiológia professzora.

Ez a tanulmány is rávilágít arra, hogy a rostok prioritást élveznek a táplálkozási irányelvekben és az élelmiszer-előállításban. Ring egyelőre azt mondja:

„Ha szereti a gyümölcslevet, fontolja meg a turmixolást a facsarás helyett, hogy a rostok érintetlenül maradjanak. Vagy párosítsa a gyümölcsleveket teljes értékű élelmiszerekkel, hogy kiegyensúlyozza a mikrobiomra gyakorolt hatást”
Forrás: MedicalXPress

Magazin ajánló: