A pisztácia tápanyagdús ropogtatnivaló, tele fehérjével, rosttal, egészséges zsírokkal, vitaminokkal, például B6-vitaminnal, és ásványi anyagokkal, úgy mint káliummal, magnéziummal. Lássuk, hogyan segíti ezekkel szervezetünket, és hogy hogyan érdemes felhasználni!

Támogatja a látást pisztácia
A pisztácia az egyetlen olyan dióféle, amely jelentős mennyiségű luteint és zeaxantint is tartalmaz. Ezek a növényi vegyületek adják a magvak csodálatos zöld színét, de ami még ennél is fontosabb, erőteljes antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki – írja az Everyday Health.
A lutein és a zeaxantin különösen fontosak a szem egészsége érdekében, a kutatók szerint késleltetik a szembetegségek, például a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció kialakulását. Utóbbi az 50 éves kor feletti látásvesztés vezető oka.
Javítja az emésztést
Az oldhatatlan rostok a székletet tömörebbé teszik és elősegítik a rendszeres bélmozgást, míg az oldható rostok segíthetnek a teltségérzet elérésében, a vércukorszint szabályozásában és a hasznos bélbaktériumok táplálásában.
Sőt, a pisztácia tartalmaz egy speciális rosttípust is, amelyet prebiotikus rostnak nevezünk, és fontos szerepet játszik az egészségesebb bél mikrobiom elérésében.

Jót tesz a szívnek
Több kutatás is született, mely ígéretes eredményekkel zárult a pisztácia szívre gyakorolt jótékony hatása kapcsán. Csökkenti az LDL, azaz a „rossz” koleszterin szintjét, valamint segíthet megfékezni a magas vérnyomást is. Gazdag szívbarát, egyszeresen telítetlen zsírsavakban és rostokban, ezek kombinációja pedig segít csökkenteni az LDL-koleszterinszintet.
Egy 34 tanulmányt áttekintő kutatás megállapította, hogy a más diófélékben, például kesudióban, dióban, mogyoróban vagy mandulában gazdag étrenddel összevetve pisztácia esetében csökkent a legnagyobb mértékben az összkoleszterinszint, az LDL-koleszterinszint és a trigliceridek szintje.
Csökkenti a vércukorszintet
A zöld mag vércukorszint szempontjából is kiváló választás. Mivel magas zsírtartalmú élelmiszer, alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, vagyis fogyasztása nem okoz gyors vércukorszint-emelkedést. A pisztáciában lévő zsírok, rostok és fehérjék segítenek lassítani a glükóz felszívódását, ez pedig kiegyensúlyozottabb vércukorszintet eredményez.
