0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 27.

Nincs trendibb mag nála: 6 okunk is van rá, hogy ropogtasd

A pisztácia-láz megállíthatatlanul dübörög – olyannyira, hogy már Pisztácia Világnapot is ünnepelünk, éppen ma, február 26-án. Ennek alkalmából bemutatjuk a roppanós szuperélelmiszer legjobb tulajdonságait.

A pisztácia tápanyagdús ropogtatnivaló, tele fehérjével, rosttal, egészséges zsírokkal, vitaminokkal, például B6-vitaminnal, és ásványi anyagokkal, úgy mint káliummal, magnéziummal. Lássuk, hogyan segíti ezekkel szervezetünket, és hogy hogyan érdemes felhasználni!

pisztácia almával
Fotó: Freepik

Támogatja a látást pisztácia

A pisztácia az egyetlen olyan dióféle, amely jelentős mennyiségű luteint és zeaxantint is tartalmaz. Ezek a növényi vegyületek adják a magvak csodálatos zöld színét, de ami még ennél is fontosabb, erőteljes antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki – írja az Everyday Health.

A lutein és a zeaxantin különösen fontosak a szem egészsége érdekében, a kutatók szerint késleltetik a szembetegségek, például a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció kialakulását. Utóbbi az 50 éves kor feletti látásvesztés vezető oka.

Javítja az emésztést

A pisztácia egyaránt tartalmaz oldható és oldhatatlan rostokat, mindkettő elengedhetetlen a bélrendszer számára.

Az oldhatatlan rostok a székletet tömörebbé teszik és elősegítik a rendszeres bélmozgást, míg az oldható rostok segíthetnek a teltségérzet elérésében, a vércukorszint szabályozásában és a hasznos bélbaktériumok táplálásában.

Sőt, a pisztácia tartalmaz egy speciális rosttípust is, amelyet prebiotikus rostnak nevezünk, és fontos szerepet játszik az egészségesebb bél mikrobiom elérésében.

desszert magokkal
Fotó: Freepik

Jót tesz a szívnek

Több kutatás is született, mely ígéretes eredményekkel zárult a pisztácia szívre gyakorolt jótékony hatása kapcsán. Csökkenti az LDL, azaz a „rossz” koleszterin szintjét, valamint segíthet megfékezni a magas vérnyomást is. Gazdag szívbarát, egyszeresen telítetlen zsírsavakban és rostokban, ezek kombinációja pedig segít csökkenteni az LDL-koleszterinszintet.

Egy 34 tanulmányt áttekintő kutatás megállapította, hogy a más diófélékben, például kesudióban, dióban, mogyoróban vagy mandulában gazdag étrenddel összevetve pisztácia esetében csökkent a legnagyobb mértékben az összkoleszterinszint, az LDL-koleszterinszint és a trigliceridek szintje.

Ám vigyázz, a pisztáciának akkor tudnak igazán érvényesülni jótékony hatásai, ha natúr, nem pedig sózott verzióját fogyasztod!

Csökkenti a vércukorszintet

A zöld mag vércukorszint szempontjából is kiváló választás. Mivel magas zsírtartalmú élelmiszer, alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, vagyis fogyasztása nem okoz gyors vércukorszint-emelkedést. A pisztáciában lévő zsírok, rostok és fehérjék segítenek lassítani a glükóz felszívódását, ez pedig kiegyensúlyozottabb vércukorszintet eredményez.

Fotó: Freepik
Egy tanulmány szerint napi 45-60 gramm pisztácia elfogyasztása a 2-es típusú cukorbetegségben és prediabéteszben szenvedőknél az éhgyomri vércukorszint jelentős csökkenésével jár együtt.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/everydayhealth.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Oda van mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Oda van mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.