Csemegebor készítésekor 20-24 dkg cukrot számítunk 1 liter almaléhez, amit az egyenletes forrás érdekében két vagy három részletben adunk hozzá, jól elkeverve. Az alma savtartalmától függően lehet, hogy a sav pótlásáról is gondoskodni kell. Erjesztés során biztosítsuk a helyiség egyenletes hőmérsékletét, többszöri fejtés után édesítjük, kénezzük az italt. Palackozását követően pasztőrözni kell. Legfeljebb két évig tárolható.

A borkészítés folyamata megegyezik a többi gyümölcsbor készítésével. Amikor az erjesztőedénybe tett kotyogón megszűnik a gázképződés, akkorra a bor kiforrta magát. Fejtésekor a bort le kell választani a zavarosságot okozó, egyébként leülepedő részektől. A palackozás akkor esedékes, amikor már a bor teljesen tiszta.
Az almabor fenolokban gazdag, amelyek segítenek az érrendszeri betegségek megelőzésében, valamint C-, B6- és K-vitamint találunk benne érzékelhető mennyiségben. Ásványi anyagai közül kálium- és réztartalma érdemel említést.
Sok mindenre gyógyír az almaecet
Az almaecet az almabor erjesztésével jön létre, ecetsav, almasav, citromsav és tejsav alkotja, és jótékony probiotikumok, enzimek alakulnak ki benne. Jótékony hatását és fogyókúrás segítségét már sokan ismerik, de ezen kívül még számtalan módon alkalmazhatjuk ezt a csodaszert. A fejfájás okait nagyon nehéz kideríteni, mert sok környezeti hatás lehet a kiváltója: idegesség, stressz, vagy időjárási front is.

Amikor már elég forró és gőzölögni kezd, öntsük át egy lavórba, hajoljunk fölé, és a fejünkre tegyünk egy törölközőt, majd jó mélyen lélegezzük be az almaecetes gőzt. Az inhalálás maximum öt percig tartson. A mai stresszes világban egyre többen szenvednek álmatlanságtól vagy a kialvatlanságtól. Ez az egész napi munkánkra és hangulatunkra lesz hatással, nehezebben koncentrálunk és ingerültek leszünk. Ez ellen az egyik legjobb gyógymód az almaecetes ivókúra, vagyis minden este keverjünk el két evőkanál mézet 3 teáskanál almaecettel és 2 dl vízzel, majd lefekvés előtt igyuk meg.
A mai kor egyik népbetegsége az elhízás, és bár mozgás és életmódváltás nélkül nem lehet csodát várni, az almaecet mégis nagy segítség lehet a fogyókúrában. Minden nap étkezés előtt igyunk meg egy pohár vizet két kanál almaecettel elkeverve. Aki jól bírja, reggel és délben is ihat egy pohárral. Az almaecet segíti a zsírok lebontását, gyorsítja az anyagcserét, javítja az emésztést és csökkenti az éhségérzetet. Nátha, megfázás esetén is segít az almaecet, ha fáj a torkunk, nem kapunk levegőt. Vegyük elő az almaecetet és inhaláljunk vele. Az almaecetes gőz felszabadítja a légutakat. Ha szükséges, akkor ismételjük meg a kezelést többször is a megfázás során.
Segít a vércukorszint beállításában, növeli az inzulinérzékenységet. Cukorbetegek vagy inzulinrezisztenciában szenvedők számára ajánlott étkezés előtt meginni 2 dl vízben 1-2 evőkanál almaecetet. Ez az adag a koleszterinszintet is visszaszorítja, amit állatkísérletekkel is bizonyítottak.
Antibakteriális hatását nemcsak belsőleg, hanem a bőrápolásban is kihasználhatjuk, ugyanis javítja a pattanásos bőr állapotát, és kevesebb heg marad a pattanások után a rendszeres ecetes kezelés hatására.