A brokkoli rendkívül értékes, magas tápértékű szuperzöldség. Egy csésze nyers brokkoliban annyi C-vitamin van, mint egy narancsban. A karotinoidjai védik a kardiovaszkuláris rendszert, a látást és erősítik a védekezőképességet.
Jó családból származik szulforafán
Az egyik legjelentősebb fitonutriense a szulforafán, ami egyébként a keresztesvirágúak rendjébe tartozó növények sajátossága. Ez a szupervegyület rendkívül hatékonyan tudja ösztönözni a méregtelenítést. A szulforafán az Nrf2 gén legerősebb aktivátora, és további 200 gén tartozik az irányítása alá, amelyek óriási szerepet játszanak a méregtelenítésben, az antioxidánsvédelemben, a sejtek ellenálló képességének fokozásában, védenek az oxidatív stressz következményeitől. A brokkoli segít semlegesíteni a karcinogéneket, csökkenteni a mérgező hatásukat és felgyorsítani az eltávolításukat.
Egy kis türelem még szuperebbé teszi szulforafán
Ha hőkezelve szeretnénk elkészíteni, feldarabolását végezzük el főzés, párolás előtt 90 perccel. Mindezt azért, hogy az elővegyületből kifejlődhessen a szulforafán. Ha rögtön a lábasba dobjuk, és azonnal megkezdjük a főzést, nem tud létrejönni a hatékony alak, mert az aktiváló enzim (a többi enzimhez hasonlóan) hő hatására tönkremegy. A szulforafán főzés hatására a későbbiekben már nem bomlik le, de azért törekedjünk a lehető legkíméletesebb és legrövidebb ideig tartó hőkezelésre.