0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 22.

Együnk szulforafánt – brokkoliba csomagolva finomabb!

A brokkoli igazi különlegesség a zöldségek között. De a tányérunkon is, hiszen nem mindennap fordul elő, hogy egy egész csokor virágot elfogyasztunk egyszerre, pláne bimbókorában.

A brokkoli rendkívül értékes, magas tápértékű szuperzöldség. Egy csésze nyers brokkoliban annyi C-vitamin van, mint egy narancsban. A karotinoidjai védik a kardiovaszkuláris rendszert, a látást és erősítik a védekezőképességet.

brokkoli

Magas rosttartalma révén csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést és táplálja a hasznos bélbaktériumokat. K-vitamin és a kalciumtartalmával erősíti a csontokat. Számtalan szupervegyülete közül pedig érdemes kiemelni egyet, a szulforafánt.

Jó családból származik szulforafán

Az egyik legjelentősebb fitonutriense a szulforafán, ami egyébként a keresztesvirágúak rendjébe tartozó növények sajátossága. Ez a szupervegyület rendkívül hatékonyan tudja ösztönözni a méregtelenítést. A szulforafán az Nrf2 gén legerősebb aktivátora, és további 200 gén tartozik az irányítása alá, amelyek óriási szerepet játszanak a méregtelenítésben, az antioxidánsvédelemben, a sejtek ellenálló képességének fokozásában, védenek az oxidatív stressz következményeitől. A brokkoli segít semlegesíteni a karcinogéneket, csökkenteni a mérgező hatásukat és felgyorsítani az eltávolításukat.

Egy kis türelem még szuperebbé teszi szulforafán

brokkoli, mosoly

Hatóanyagainak megőrzésének érdekében ajánlott nyersen (például salátaként vagy pesztóként) fogyasztani, alaposan megrágva persze, hogy roncsolódjanak a sejtfalak.

Ha hőkezelve szeretnénk elkészíteni, feldarabolását végezzük el főzés, párolás előtt 90 perccel. Mindezt azért, hogy az elővegyületből kifejlődhessen a szulforafán. Ha rögtön a lábasba dobjuk, és azonnal megkezdjük a főzést, nem tud létrejönni a hatékony alak, mert az aktiváló enzim (a többi enzimhez hasonlóan) hő hatására tönkremegy. A szulforafán főzés hatására a későbbiekben már nem bomlik le, de azért törekedjünk a lehető legkíméletesebb és legrövidebb ideig tartó hőkezelésre.

Egyébként levele is fogyasztható, szára hámozás után ízletes ropogtatni való.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: