0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 16.

Nem is gondolnánk, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mennyire enyhíti a szorongást

A félelem természetes érzelem, és bizonyos fokig még egészséges is. A bajok akkor kezdődnek, ha átveszi az irányítást és uralkodni kezd felettünk.

Számos oka lehet, de bármi is váltja ki a szorongást, könnyen ellehetetlenítheti az életvitelünket. Ám nem teljesen reménytelen a helyzet: a növényvilág mentőövet dobhat felénk ilyen helyzetben is.

Már azzal is segíthetünk magunkon, ha bizonyos élelmiszereket rendszeresen fogyasztunk. Egyes étrendi összetevők gyakori fogyasztása előnyös lehet a szorongásos panaszok enyhítésében, ezekről lesz szó a továbbiakban.
Illusztráció: Freepik

A szorongást is enyhíthetik a növények

Mentális egészségünk megőrzésének és a jó agyműködés fenntartásának kulcsa sokszor a táplálékainkban rejlik. Szükségünk van bizonyos vegyületekre (aminosavakra, ásványi anyagokra, vitaminokra, egészséges zsírokra és egyéb fitonutriensekre) ahhoz, hogy a kognitív funkcióink megfelelőek maradjanak, egészségesen tudjuk kezelni a stresszt és meg tudjunk birkózni a félelmekkel. Habár a táplálékkiegészítők támogathatnak, sőt bizonyos esetekben szükségesek, mégis az lenne az optimális, ha ezeket túlnyomórészt táplálékainkkal tudnánk magunkhoz venni. Íme néhány csodálatos forrás.

Káposztafélék

A kutatók megállapítása szerint a szorongással küzdők szervezetében gyakran alacsonyabb az antioxidánsszint a normálisnál, ami megnöveli az oxidatív stressz mértékét.

A káposztafélék családjába tartozó zöldségek több erős antioxidáns  hatású vegyületet is tartalmaznak (például klorofill, szulforafán, lutein), amelyek fokozzák a szervezet védelmét, illetve segítik a stressz kezelését, a szorongás és a depresszió csökkentését.

Kaliforniai paprika

paprika
Illusztráció: Freepik

Ízletes forrása a C-vitaminnak, valamint az antioxidáns hatású, gyulladáscsökkentő és szorongásoldó karotinoidoknak. A C-vitamin csökkenti az oxidatív stresszt, és a kortizolszintet, továbbá védi az agysejteket a stressz okozta sérüléstől, és elősegíti a gyorsabb visszatérést a stresszmentes állapotba.

Hüvelyesek

A hüvelyesek a magnézium, a cink, B-vitaminok és jó minőségű aminosavak kiváló forrásai. Amikor csíráztatjuk, áztatjuk, illetve fermentáljuk őket, nemcsak a megemésztésüket tesszük könnyebbé, hanem kiiktathatjuk az antitápanyagok jelentős részét, így az összetevőik jobban tudnak hasznosulni.

Tengeri algák

Illusztráció: Freepik

Köztudott, hogy a pajzsmirigy megfelelő működéséhez jódra van szükségünk. Az már kevésbé, hogy a többi mirigyünk is igényli a jódot. Talajaink többnyire jódhiányosak, a legjobb természetes jódforrások tehát a tengerből származnak. A tengeri zöldségek feltankolnak minket magnéziummal, cinkkel, B-vitaminokkal és természetesen a szárazföldi zöldségekből szinte hiányzó jóddal.

A B-vitamincsoport minden tagjának megvan a maga sajátos szerepe a mentális egészség védelmében, hiányuk szorongásos tünetek kialakulását vagy súlyosbodását eredményezi.

Az algák nem utolsósorban az omega-3 zsírsavak legtökéletesebb forrásai. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő, illetve az agyi funkciókra gyakorolt ​​pozitív hatásuk révén javíthatják a hangulatot és csökkenthetik a szorongást.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: