0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 8.

Nem is gondolnánk, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mennyire enyhíti a szorongást

A félelem természetes érzelem, és bizonyos fokig még egészséges is. A bajok akkor kezdődnek, ha átveszi az irányítást és uralkodni kezd felettünk.

Tökmag

Ugyan olajos mag, de azért van némi köze a zöldségekhez, ahhoz biztosan, amelyikben termett. Számunkra azért különösen fontos, mert cinktartalma a növényi táplálékok között kiemelkedőnek számít. A cinknek többek között szerepe van az idegrendszer optimális működésében, a hangulatszabályozásban, és a neurotranszmitterek szintézisében, míg

a cinkhiány összefüggésbe hozható a szorongásos tünetek fokozott kockázatával.

Prebiotikumok

A jó hangulat és az egészséges bélrendszer elválaszthatatlanok. Az ott élő apró társaink az általunk elfogyasztott növények rostjaiért cserébe olyan vegyületeket termelnek, amelyek javítják a hangulatot, az agyműködést és hozzájárulhatnak a stresszcsökkentéshez.

Bogyós gyümölcsök

bogyós gyümölcsök, egészséges szuperélelmiszer, áfonya, málna, szeder
Illusztráció: Freepik

A C-vitamin, magnézium és cink mellett még egy rendkívül értékes vegyületcsoport is fellelhető bennük, mégpedig az antociánok. Ezek a vörös, kék és lila színekben pompázó bogyósok csökkentik az oxidatív stresszt az agyszövetben és védik az idegsejteket.

Banán

A kálium nélkülözhetetlen az idegek, az izmok és a szív működéséhez. A kutatók azonban felfedtek még valamit: az alacsony káliumbevitel együtt jár a szorongás magasabb szintjével és depresszióval. A magas káliumtartalmú banán segíthet a stressz és a szorongás csökkentésében.

Gombák

A gombák ugyan nem a növényvilág tagjai, viszont a napsugárzásnak kitett gombák a D-vitamin különleges forrásai. A D-vitamin pedig részt vesz a hangulat szabályozásában, a szorongás, és a depresszió enyhítésében, illetve a motiváció fokozásában.

Víz

víz, pohár
Illusztráció: Freepik

Az emberi test 60-80% vizet tartalmaz. Ez szállítja a biokémiai anyagokat a szervezetünkben, részt vesz az emésztésben, a vegyületek oldásában, a méreganyagok eltávolításában, az ízületek rugalmasságának megőrzésében, a vérnyomás és a testhőmérséklet szabályozásában, stb. Már egy enyhe fokú kiszáradás is jelentős problémákat okoz a testben: ködössé teszi az agyat, sötétebbé a hangulatot, dekoncentráltságot, fáradtságot, zavartságot, szorongást, szédülést, keringési zavart eredményezhet, valamint rontja az alvás minőségét. A gyümölcsök és zöldségek kitűnő forrásai a szervezet számára legjobban hasznosítható élő víznek. A megfelelő hidratáltság segít fenntartani a jó hangulatot, a nyugalmat, a pozitív érzelmeket, valamint csökkenti a szorongásos epizódok előfordulásának valószínűségét.

A fenti példák jó szemléltetik, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás nemcsak a fizikai egészséget képes pozitívan befolyásolni, hanem a mentálisat is.
Ajánljuk még:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: