0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 11.

Értékteremtés zöldségkrémekkel

A zöldségkrémek nem csupán egy modern gasztrotrend termékei; ennél sokkal többet jelentenek Gém Olgának, a CsíplekTe vállalkozás tulajdonosának. Készítésük által visszanyúl a hagyományos konyhai eljárásokhoz és visszatér szülőföldje, Erdély ízeihez.

Gém Olga a munkája során különösen nagy hangsúlyt fektet a természetességre és az ízek harmóniájára. Mindegyik termékében visszaköszön az a frissesség és szenvedély, amely őt jellemzi.

– Az én termékeim nem tartalmaznak adalékanyagokat, színezékeket vagy mesterséges ízfokozókat, csak természetes alapanyagokkal dolgozom. Egyediek is, mert bennük van az erdélyi hagyomány, a saját receptjeim, és az, hogy kézzel készítem mindet, gépi munka nélkül. A zöldségeket mindig alaposan megmosom, és utána kezdem el feldolgozni. A betakarítás után igyekszem minél frissebben feldolgozni, hogy a legjobb ízek maradjanak meg. Az összes termékem hosszú főzési idővel készül, mert így lesz igazán tartalmas és ízletes. Egy befőzés tulajdonképpen egy egész napos munka: odafigyelést, türelmet és energiát igényel. Otthon készítem el a termékeket, hőkezelt üvegekbe, száraz dunsztba kerülnek. A címkéket egy grafikussal terveztük, kicsit bohókás, vidám stílusban, és én magam ragasztom fel kézzel. Hálás vagyok a grafikusomnak, mert nagyon jól elkapta azt a hangulatot, amit szerettem volna: hogy a termék ne csak finom legyen, hanem mutatós is, és jobb kedvre derítse az embereket.

Úgy gondolom, hogy zöldségkrémeim a tökéletes alapanyagok nélkül nem készülhetnének ilyen ízletesre, így azokat saját magam termelem a kertemben, kis mennyiségben.

A folyamat már onnan indul, hogy saját palántákat nevelek, én ültetem ki őket, locsolom, kapálom, gondozom. Próbálom természetes módon védeni a növényeimet – például ültetek olyan virágokat, amelyek távol tartják a kártevőket. Mivel nem nagy mennyiségben termelek, ezt most így még meg tudom tenni. Minden zöldséget odaadással nevelek, kézzel dolgozom fel, és ettől lesz igazán különleges minden termék.

Az alapanyag a saját kertben terem
Fotó: Rostási Nikolett

A CsíplekTe vállalkozás tulajdonosa örömmel beszélt arról, hogy termékei egyre szélesebb körben ismertek. Úgy véli, ennek egyik oka az, hogy a vásárlók körében folyamatosan növekszik az egészségtudatosság.

– Sokan ismerik a termékeimet, az ország több részére is eljutottak. Így már az ismerőseimen kívül is kialakult egy réteg, mely ismeri és szereti őket. Aki egyszer vásárolt, sokszor visszatér, így kialakult egy visszajáró vásárlói kör. A legnépszerűbb termékem talán az édes chiliszósz, de a zakuszkát is nagyon sokan kedvelik – főleg a bab miatt különleges. A csípős paprikakrém pedig azoknak kedvenc, akik szeretik az erőset, de nem a túl égetőt, ez levesekkel is nagyon megy.

Úgy látom, van egy réteg, amely nagyon tudatosan figyel arra, hogy mit eszik. Ők keresik a házi, természetes, adalékmentes termékeket, és hajlandók is többet áldozni rá. Ennek külön örülök, mert hiszek abban, hogy a minőségi étel az egészségünk alapja.

A minőség és a megbízhatóság számomra alapvető. Szerintem van jövő abban, hogy az emberek szemléletét formáljuk, és egyre többen értékeljék a kézműves, tiszta alapanyagokból készült ételeket.

Gém Olga jövőbeni elképzelései hűen tükrözik a folyamatos fejlődés iránti elkötelezettségét. A következő időszakban ezek mentén kívánja továbbvinni tevékenységét.

– Szeretnék fejlesztéseket, új termékeket piacra dobni. Több zöldséget termelni, nagyobb mennyiséget feldolgozni, és több üzletben elérhetővé tenni a termékeimet. A legnagyobb öröm azonban számomra mindig az marad, amikor azt látom, hogy szeretik a zöldségkrémeimet. Előfordul, hogy ajándékozok is belőlük, mert nekem ez elégtétel: hogy ízlik az embereknek, keresik, visszatérnek, és látják benne a munkát. Ez nagyon sokat ad emberileg, és úgy érzem, hogy így valódi értéket tudok teremteni.

Rostási Nikolett

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság