Gém Olga a munkája során különösen nagy hangsúlyt fektet a természetességre és az ízek harmóniájára. Mindegyik termékében visszaköszön az a frissesség és szenvedély, amely őt jellemzi.
– Az én termékeim nem tartalmaznak adalékanyagokat, színezékeket vagy mesterséges ízfokozókat, csak természetes alapanyagokkal dolgozom. Egyediek is, mert bennük van az erdélyi hagyomány, a saját receptjeim, és az, hogy kézzel készítem mindet, gépi munka nélkül. A zöldségeket mindig alaposan megmosom, és utána kezdem el feldolgozni. A betakarítás után igyekszem minél frissebben feldolgozni, hogy a legjobb ízek maradjanak meg. Az összes termékem hosszú főzési idővel készül, mert így lesz igazán tartalmas és ízletes. Egy befőzés tulajdonképpen egy egész napos munka: odafigyelést, türelmet és energiát igényel. Otthon készítem el a termékeket, hőkezelt üvegekbe, száraz dunsztba kerülnek. A címkéket egy grafikussal terveztük, kicsit bohókás, vidám stílusban, és én magam ragasztom fel kézzel. Hálás vagyok a grafikusomnak, mert nagyon jól elkapta azt a hangulatot, amit szerettem volna: hogy a termék ne csak finom legyen, hanem mutatós is, és jobb kedvre derítse az embereket.
A folyamat már onnan indul, hogy saját palántákat nevelek, én ültetem ki őket, locsolom, kapálom, gondozom. Próbálom természetes módon védeni a növényeimet – például ültetek olyan virágokat, amelyek távol tartják a kártevőket. Mivel nem nagy mennyiségben termelek, ezt most így még meg tudom tenni. Minden zöldséget odaadással nevelek, kézzel dolgozom fel, és ettől lesz igazán különleges minden termék.

Fotó: Rostási Nikolett
A CsíplekTe vállalkozás tulajdonosa örömmel beszélt arról, hogy termékei egyre szélesebb körben ismertek. Úgy véli, ennek egyik oka az, hogy a vásárlók körében folyamatosan növekszik az egészségtudatosság.
– Sokan ismerik a termékeimet, az ország több részére is eljutottak. Így már az ismerőseimen kívül is kialakult egy réteg, mely ismeri és szereti őket. Aki egyszer vásárolt, sokszor visszatér, így kialakult egy visszajáró vásárlói kör. A legnépszerűbb termékem talán az édes chiliszósz, de a zakuszkát is nagyon sokan kedvelik – főleg a bab miatt különleges. A csípős paprikakrém pedig azoknak kedvenc, akik szeretik az erőset, de nem a túl égetőt, ez levesekkel is nagyon megy.
A minőség és a megbízhatóság számomra alapvető. Szerintem van jövő abban, hogy az emberek szemléletét formáljuk, és egyre többen értékeljék a kézműves, tiszta alapanyagokból készült ételeket.
Gém Olga jövőbeni elképzelései hűen tükrözik a folyamatos fejlődés iránti elkötelezettségét. A következő időszakban ezek mentén kívánja továbbvinni tevékenységét.
– Szeretnék fejlesztéseket, új termékeket piacra dobni. Több zöldséget termelni, nagyobb mennyiséget feldolgozni, és több üzletben elérhetővé tenni a termékeimet. A legnagyobb öröm azonban számomra mindig az marad, amikor azt látom, hogy szeretik a zöldségkrémeimet. Előfordul, hogy ajándékozok is belőlük, mert nekem ez elégtétel: hogy ízlik az embereknek, keresik, visszatérnek, és látják benne a munkát. Ez nagyon sokat ad emberileg, és úgy érzem, hogy így valódi értéket tudok teremteni.
Rostási Nikolett