Egyes embereknél az elfogyasztott ételek máshogyan viselkednek, mivel nem tudják megfelelően megemészteni. Sokunknak ellentmondásos a véleménye az egyszerű szénhidrátokról, más szóval az egyszerű cukrokról – írja a healthnews.com.
Néhányunknak problémái vannak a túlevéssel, ami a csípőnkre megy. Ezzel szemben mások, például a fruktóz-intoleranciában szenvedők, nem tudják megfelelően megemészteni a cukrot, és emésztőrendszeri tünetek, például puffadás, túlzott gázképződés és lágy széklet alakul ki náluk.
Mi a fruktóz?
A fruktóz a gyümölcsökben és más növényekben található egyszerű cukor. Bár a monoszacharidok és diszacharidok kifejezésekkel valószínűleg nem találkozik a mindennapokban, a glükóz és a fruktóz vagy a monoszacharidok és a szacharóz (a diszacharid a glükóz és a fruktóz kombinálásával jön létre) valószínűleg hallott már róla. Ezek természetes cukrok, amelyek különböző élelmiszerekben találhatók, és sok mindenhez adják hozzá édesítés vagy ízesítés céljából. Ezeket a cukrokat azonban minden ember másképp bontja le.

Számos élelmiszer természetes módon tartalmaz fruktózt, egy 6 szénatomos monoszacharid molekulát. Bizonyos gyümölcsök, zöldségek és a méz példák a fruktózban gazdag élelmiszerek. Azonban enzimatikus úton kukoricából is előállítható, hogy magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot (HFCS) készítsenek belőle, amelyet gyakran használnak (főleg az USA-ban) különböző édesítőszerekben és üdítőitalokban.
Mi a fruktóz intolerancia?
A fruktóz-intolerancia az, amikor az emésztőrendszer nem képes megfelelő módon feldolgozni a fruktózt. Ez az állapot a gyomor- és bélrendszeri zavarok klinikai tüneteihez, sőt renyheséghez és fájdalomhoz is vezethet.
Az emberi szervezet csak meghatározott mennyiségű fruktózt képes felszívni és feldolgozni. Amikor a bevitt mennyiség meghaladja a cukorfeldolgozási képességét, a fruktóz-intolerancia tünetei jelentkezhetnek. Az azonban, hogy mennyi fruktóz váltja ki a tüneteket, egyénenként eltérő.
A fruktóz-intolerancia okai
Az elmúlt 20 év számos tanulmánya a fruktóz-intolerancia két alapvető okát bizonyítja. Az egyik forma genetikai hajlam következtében másodlagosan jelentkezik. Itt az illetőnek hiányzik egy bizonyos májenzim (aldoláz B), amely segít a fruktóz lebontásában. A másik, a fruktóz malabszorpció vagy hiányos felszívódás, amikor a bélrendszer nem képes az összes fruktózt a bélfalon keresztül a sejtekbe szállítani. Ez utóbbi számos emésztőrendszeri betegség, például az irritábilis bél szindróma (IBS) vagy a vékonybél baktériumok túlszaporodása (SIBO) esetén fordul elő.
A fruktóz intolerancia tünetei
A fruktóz-intolerancia tünetei egyénenként eltérőek. A következő tünetek kombinációja azonban megjelenhet.
- Rendellenes bélműködés
- Hányinger
- Hasi fájdalom
- Puffadás (haspuffadás fájdalommal vagy anélkül)
- Gázok (puffadás)
- Puha széklet vagy a széklet állagának és minőségének egyéb változásai
- Gastrooesophagealis reflux (ritkábban)
Azoknál, akiknél hiányzik a fruktóz lebontásához szükséges enzim (az örökletes intoleranciában szenvedőknél) további tünetek is jelentkezhetnek, beleértve a hányást, hasfájást, izzadást és alacsony vércukorszintet (hipoglikémia). További problémák lehetnek a lassú növekedés (gyerekek), a véralvadási rendellenességek (véralvadási problémák), székrekedés, megnagyobbodott máj, veseproblémák, álmosság és akár görcsrohamok is.
Diagnosztikai vizsgálatok
Azt gondolnánk, hogy a fruktóz intolerancia könnyen felismerhető, igaz? Sajnos, mint sok bélrendszeri rendellenesség esetében, létezik teszt, de a lakosság egy százalékánál ez vagy nem meggyőző, vagy nem diagnosztikus, és az embert bizonytalanságban hagyja. Tehát egy negatív teszt nem zárja ki az intoleranciát, de egy pozitív teszt valószínűbbé teheti, hogy valaki fruktóz-intoleranciában szenved.
Fruktóz intolerancia vizsgálat: légzési teszt
A vizsgálatokat úgy lehet elvégezni, hogy megnézzük a hidrogén (H2) és/vagy a metán (CH4) mennyiségét, amelyet az egyén kilélegzik egy szénhidrát, például a fruktóz elfogyasztása után. A H2-t és a CH4-et azonban nem az ember termeli, hanem az emésztőrendszerben lévő baktériumok. Ezeket azután kilélegzik, vagy puffadás formájában szabadulnak fel.
A légzésteszt korlátai közé tartoznak a változó vizsgálati protokollok. A folyékony formában bevitt fruktóz azonban más cukrok, például glükóz nélkül, valamint böjt után gyakran vezet hamis pozitív eredményhez (túldiagnosztizálás). Ha csak a H2-t vizsgálják, más gázokat pedig nem, az aluldiagnózishoz vezethet. Összességében tehát a pozitív légzési teszt és a klinikai tünetek, bár feltételeznénk az okozati összefüggést (vagyis a pozitív teszt és a tünetek arra utalnak, hogy a fruktóz okozza azokat) mégsem lehet könnyen bizonyítani vagy reprodukálni klinikai vizsgálatokban. A vizsgálatok azt mutatják, hogy azokat az embereket, akik a teszt során nem termeltek felesleges H2-t vagy CH4-et, de problémákat mutattak, például puffadást és hasi fájdalmat, pozitívnak tekintették.
Mielőtt korlátozó diétás kísérletbe vagy más orvosi terápiába kezdene, a betegségre utaló bizonyítékok birtokában könnyebben meghatározhatja a következő lépést. A klinikai tünetek, a kellemetlenségek mértéke, a gyanú és a vizsgálati eredmények kombinációja segít a páciensnek és orvosának diagnosztizálni vagy kizárni a fruktóz-intoleranciát.
A fruktóz-intolerancia kezelése diétával
A fruktóz-intolerancia elsődleges kezelése a diéta. Azonban az alapbetegségben szenvedő személyek, beleértve a kórtörténetben előforduló étkezési zavarokat, nem biztos, hogy alkalmasak a megfelelő eliminációs diétára. Ezért mielőtt korlátozná az étrendjét, beszéljen egészségügyi szakemberrel, és érdemes dietetikus tanácsát is kikérni a különböző segítő alkalmazásokkal és fruktózmentes alternatívákkal kapcsolatban.
Meg kell találni a határértékét. Egyes emberek egy csipetnyi fruktózt sem bírnak, mert azonnal tüneteket produkálnak tőle. Ugyanakkor mások bizonyos mennyiséget képesek lehetnek mellékhatások nélkül elfogyasztani.

Eliminációs diétás kísérlet
Tehát fruktóz-intoleranciát diagnosztizáltak Önnél; most mi legyen? Egy eliminációs diétás kísérlet, mint például a Low FODMAP Diet, tudományos bizonyítékokkal támasztja alá a kutatást, az élelmiszerekben található fruktóztartalmat, valamint a megfelelő eliminációs és reintegrációs fázisokat.
A FODMAP-ok, vagyis a fermentálható oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok a különböző élelmiszerekben természetesen előforduló szénhidrátokat jelentik. Ezeket a cukrokat gyakran adják az élelmiszerekhez ízesítőként és édesítőszerként, ami megváltoztatja az ízt és ezzel könnyebben eladhatóvá válik a termékek, még akkor is, ha az eredmény nem feltétlenül egészséges.
Ezt követően lassan vezesse be újra a fruktóztartalmú élelmiszereket, lassan növelve az adagok méretét, hogy tesztelje a tolerancia szintjét.
A fruktóz-intolerancia diétás korlátozása a szénhidrátokkal foglalkozik az étrendben. A fehérjéket és zsírokat általában továbbra is biztonságosan fogyaszthatja, amennyiben nincs más olyan egészségügyi állapota, amely változtatásokat indokolna. Azonban csak az élelmiszerekben található szénhidrátok tartalmaznak fruktózt.
Fruktózt tartalmazó élelmiszerek
Példák a felesleges fruktózt tartalmazó élelmiszerekre a következők:
Gyümölcsök
- Alma
- Mangó
- Körte
- Cseresznye
Zöldségek
- Spárga
- Brokkoli
- Cukorborsó
- csicsóka
Édesítőszerek
- Világos és sötét agavészirup
- Kukorica szirup (HFCS)
- Méz.

Az alacsony FODMAP diéta
Sokan meglepődnek azon, hogy hányféle cukorfajta létezik, és hány élelmiszer tartalmaz természetes módon egy vagy több ilyen cukrot. Azt gondoljuk, hogy a gyümölcsök és a zöldségek mind egészségesek, igaz? A gyors válasz: „Igen, azok lehetnek”.
Néhány ember nem tudja megfelelően lebontani ezen cukrok közül egyet vagy többet, hogy energiaként használja fel, vagy megfelelően metabolizálja őket. Ennek eredményeképpen egyeseket megbetegíthetnek.
A FODMAP-ok egy általános kifejezés, amely a rosszul felszívódó cukoralkoholokat és rövid szénhidrátláncú szénhidrátokat (cukrokat) foglalja magában, amelyek közül a fruktóz az egyik. Míg a diéta a szénhidrátok öt olyan kategóriájával foglalkozik, amelyekkel az embereknek problémáik lehetnek, így ha ön a fruktóz miatt aggódik, akkor ennek a korlátozására összpontosítson elsődlegesen.
Nem diétás terápiák
A diéta a terápia alappillére – a fruktóztartalmú élelmiszerek kerülése a legfontosabb. Az állapot kezelésében jelenleg vizsgált egyéb kezelések közé tartoznak a xilóz-izomerázt tartalmazó étrend-kiegészítők, egy olyan (ember által nem termelt) enzim, amelyről ismert, hogy a fruktózt glükózzá alakítja. Még mindig csak minimális tanulmányok léteznek, és több kutatásra van szükség mind az előnyök, mind a kockázatok meghatározásához. Különböző kiegészítők léteznek, de mindig beszéljen egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen vény nélkül kapható termékkel kezdene, hogy megbizonyosodjon arról, hogy elegendő kutatás támasztja alá a használatukat és a termék biztonságosságát.
A fruktóz-intolerancia jeleinek figyelmen kívül hagyása
Egyeseknek gondot okozhat bizonyos élelmiszerek feldolgozása, és vannak, akiknek a szénhidrátokkal, különösen a fruktózzal van gondjuk. A megfelelő diagnózis nehéz lehet, de a kórtörténet, a tünetek, a tünetek és a légzésvizsgálat kombinációjával történik. Egy eliminációs kísérlet tovább segíthet meghatározni azokat az élelmiszereket, amelyeket tolerálnak, és azokat, amelyek fellángolnak a tünetek.
Azoknál azonban, akiknek nincs genetikai formája ennek az állapotnak, értékeljük a klinikai tüneteket, ha a fruktóz egy élelmiszerben vagy élelmiszercsoportban a glükózt meghaladó mennyiségben fordul elő. Ha valaki korlátozza a fruktózbevitelt, vagy egy ideig teljesen elhagyja, amíg a tünetek el nem múlnak, elméletileg meghatározhatja a probléma forrását, és a jövőben elkerülheti ezeket az élelmiszereket. Ez minimálisra csökkentheti a fájdalmat, a puffadást és a túlzott gázképződést, és lehetővé teszi a normális életet, még ha néhány fruktóztartalmú gyümölcs és zöldség nélkül is.





