Ha édességről van szó, a nyári hónapok koronázatlan királya egyértelműen a fagylalt. A minőségi, krémes desszert alapját tej, tejszín és cukor egyvelege adja, melyet aztán ezerféleképpen ízesíthetnek.
Azzal bizonyára mindenki egyetért, hogy a fagylalt finom, de hogy egészségesnek tekinthető-e? Ez már kérdéses. Az alábbiakban Frances Largeman-Roth és Natalie Rizzo dietetikusok today.com-on közzétett ajánlásait osztjuk meg.
Az olasz nyalánkság beltartalma rendkívül változó: némelyik több, megint másik kevesebb cukrot tartalmaz – de az biztos, hogy van benne. Emellett általánosságban elmondható, hogy a gombócok
Előbbi nélkül nem lenne olyan krémes a textúrájuk, ahogy azt megszoktuk és szeretjük.
Egy adag fagylalt nagyjából 10 dkg-nak felel meg. Vegyük a vaníliás példáját: egy átlagos vaníliafagylalt adagja nagyjából 207 kalóriát, 11 g zsírt, 3,5 g fehérjét és 24 g szénhidrátot tartalmaz, melyből 21 g cukor. Utóbbitól – rosttartalom hiányában – fagyievéskor az egekbe repül vércukorszintünk.
Azt se feledjük, hogy manapság már a legtöbbet bőven megpakolják színezékkel, adalékanyagokkal is, azaz
Sajnos emiatt a fagylalt korántsem tekinthető egészséges nassolnivalónak, hiszen tápérték szempontjából kevésbé támogatja egészségünket. Ám természetesen – mint minden kényelmi étel esetében – mértékkel fogyasztva még az egészséges életmódba is beilleszthető. A hangsúly a mennyiségen és a gyakoriságon van: a nyári hónapok alatt hetente néhány gombóc nem fog problémát okozni.
Froyo
A froyo a frozen yogurt, azaz a fagyasztott joghurt rövidítése. Az 1970-es években, az Egyesült Államokban készítették el először, azóta pedig már meghódította a világot – hazánkban is számos üzlet specializálódik froyo-ra.
A froyo bárokban számos feltét közül válogathatunk: megpakolhatjuk friss gyümölcsökkel, magvakkal. Ám vigyázat, ha cukros szirupokkal, cukorkákkal és csokicseppekkel bolondítjuk meg, kalóriatartalma könnyen az egekbe szökhet!
Pálcikás jégkrém

A vízalapú, gyümölcsös jégkrémek nem tartalmaznak tejet és tejszínt, így zsírtartalmuk elenyésző. Ráadásul többnyire kis kiszerelésűek, kevesebb kalóriát is viszünk be velük.
Ugyanakkor a pálcikás jégkrémek is bőven tartalmaznak cukrot, így
Ezáltal megkíméljük magunkat a tartósítószerektől, színezékektől és egyéb adalékanyagoktól is. Jó hír, hogy már számos kézműves jégkrémező is kínál pálcikás különlegességeket.