0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Világbajnok kecskesajtok Etyekről: náluk valóra vált minden sajtkészítő álma

Magyar kecskesajt először kapott SuperGold díjat a világ egyik legrangosabb sajtversenyén, a World Cheese Awards-on 2019-ben, és azóta minden évben éremmel jutalmazzák az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra sajtjait.

A készítők tízéves kísérletezés és fejlesztés után mertek a nagyközönség elé lépni az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra termékeivel.

A kecsketartás a családalapítással kezdődött, meséli a sajtmanufaktúra történetét Vida János és felesége, Vidáné Kondor Oktávia. Mindketten Etyeken nőttek fel, és biztosak voltak abban, ha gyerekeik lesznek, akkor mindenképpen a természetközeli életmódot választják, amihez a vidéki otthon mellett hozzátartozik az állattartás is – szerették volna átadni a gyerekeknek az állattartás élményét.

Tudatosan döntöttek a kecsketartás mellett, ugyanis felmérték, hogy a lakókörnyezetükben mi a legkevésbé zavaró haszonállat.

Nyolc kecskével kezdték, közben megtanulták az állatok gondozását, szaporítását, majd jött a következő megoldandó feladat, mi legyen a tejjel?

A sajt kézenfekvő választás volt, amit először otthon, a konyhában készítettek a család és a barátok örömére. Jánost ennél mélyebben érdekelte a sajtkészítés művelete, ezért felnőttképzés keretében a csermajori tejipari szakiskolában tejtermékgyártó képesítést szerzett. Az évek alatt Oktávia átvette a tudást a férjétől, képezte magát, több rövidebb tanfolyamot is elvégeztek Svájcban, Ausztriában, Franciaországban, illetve néhány külföldi kis sajtüzemben szereztek gyakorlati tapasztalatot, amelyek során bővítették a technológiai ismereteiket. Tíz év után léptek a nagyközönség elé a termékeikkel.

Etyeki Kecskesajt Manufaktúra: kézműves és professzionális

– Ma már alapvető a modern technika használata, de sajtjainknál szerettük volna a kézműves jelleget megtartani. Ez mindig fejtörést okoz, hogyan lehetne jól csinálni – mondja Oktávia, aki ma már teljesen átvette a sajtkészítést és a manufaktúra irányítását, míg férje feladata az állatok gondozása és tenyésztése, a tej előállítása.

– Azt gondoljuk, attól kézműves egy termék, ha a konyhában készül, de lehet ezt kicsit nagyobb léptékben is csinálni szeretettel, kézzel és szakértelemmel. A kézműves jelző sokáig elég pejoratív kifejezés volt, szerencsére jelentése, az igényes sajtkészítőknek köszönhetően, megváltozott.

Az a jó kecskesajt, amelyik büdös, szokták volt mondani, de ez akár egy irányított folyamat is lehet. Az érlelt sajtoknál például szándékosan hozzák ki ezt az ízvonalat kultúrákkal és érleléssel. De alapvetően egy kellemes, lágy ízű sajtot is lehet készíteni mindennapi fogyasztásra. Nem feltétlenül kell gourménak lenni ahhoz, hogy beépítsük a kecskesajtot a mindennapi étkezésbe. Ezt is ki kellett kísérletezni. Amióta már professzionális szinten gyártanak, azóta zárt fejőgépekkel dolgoznak, ami nagyon fontos alapja ennek a megközelítésnek. A tejet kíméletes hőkezelésnek vetik alá, hogy a lehető legtöbb vitamin, táp- és ásványi anyag benne maradhasson. Nem használnak mesterséges aromákat, adalékanyagokat és tartósítószereket. Egy új termék bevezetésekor pedig nagyon figyelnek arra, hogy az folyamatosan az elvárt, egyenletesen jó minőségben kerüljön ki a kezük közül.

Etyeki Szenes
– Amit létrehozunk, azt igyekszünk professzionálisan csinálni. A visszajelzések alapján azt hiszem, jó úton vagyunk – mondja Oktávia, de az értékesítésben is eltérő utat választottak. –Egy picit kilógunk a hagyományos őstermelők közül, akik főleg piacokon értékesítik portékájukat. Kezdetben mi kizárólag a HoReCa-­szektort láttuk el sajtjainkkal.

Ennek egyik oka, hogy három gyermeket nevelnek, az állatgondozás, fejés, sajtkészítés mellett a piaci árusítás már nem fért volna bele az idejükbe. Saját üzletük sincsen, bár ez hosszú távon szerepel a terveik között.

A gasztronómiai vonal nagy kihívás egy ilyen kis manufaktúrának, hiszen nagyon fontos az az elvárás, hogy mindig állandó minőséget nyújtsanak a séfeknek, tartani tudják az étlapon szereplő fogásokat. Büszke arra, hogy több Michelin-csillagos étterem is dogozik a termékeikkel, és hogy a Dining Guide TOP100 Étteremkalauzban szereplő számos, egész pontosan tizenöt étterem választotta az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra termékeit.

– A sajtunkat kínálja és alapanyagként használja a Rumour by Rácz Jenő, Sárközi Ákos a Textúrában, és megtalálható a Borkonyhában, a tatai Platán Bisztróban, vagy a Spago by Wolfgang Puck étteremben. A fogyasztók pedig leemelhetik a polcról több fővárosi és az agglomerációban működő delikátüzletben, és szerepel az egyik legnagyobb delikát kiszállító kínálatában is.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: