A sárgarépa a legtöbb magyar étel hozzávalója, de a zöldjét a magyar konyha nem használja. Távol-keleten viszont nem dobják ki, sok más zöldfűszerhez hasonlóan használják.
Nálunk él egy tévhit, hogy a sárgarépa zöldje mérgező, ami nem igaz. Az igazság az, hogy a levelek alkaloidokat és nitrátokat tartalmaznak, amelyek az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót is kiválthatnak, ezért őket lebeszélnénk arról, hogy hirtelen megegyenek egy egész csokorral. Ízesítésre, fűszerezésre viszont kiváló, és ugyanúgy használhatjuk, mint mondjuk a petrezselymet. Kissé kesernyés ízű, de enyhén fellelhető benne a sárgarépa édeskés aromája is.

Nézzük, mit tud ez az általunk mellőzött zöld
- Tele van klorofillal. Ezáltal hatásos vértisztító, méregteleníti a májat, valamint fokozza a vörös vértestek képződését.
- Sok benne az antioxidáns, ami segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását.
- Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, például kiemelkedően sok benne a K-vitamin.
- Gazdag rostokban, ezáltal megkönnyíti az emésztési folyamatokat.
- Vízhajtó hatása van, ezért segíti a vese méregtelenítését, valamint a kövek kialakulásának megelőzését.
- Fertőtlenítő hatású. Használhatjuk sebek fertőtlenítésére, valamint a szájhigiénia megőrzésére. Megszünteti a kellemetlen leheletet és a fogínygyulladást.

Ha eldöntöttük, hogy megbarátkozunk vele, a következőkre használhatjuk:
Minden olyan ételhez adhatjuk, amibe sárgarépát is tesszük: levesek, főzelékek, raguk, omlettek. És még olyanokba is, amibe a gyökeret nem tesszük bele, de szeretnénk egy kis sárgarépás aromát adni neki.
- Tehetjük salátába, igazán pikáns ízt kölcsönöz neki.
- Ne hagyjuk ki, ha zöldség alaplét készítünk.
- Gazdagíthatjuk vele a zöld turmixot
- Fagyasztható, ugyanúgy, mint a legtöbb zöldfűszer, télen aranyat ér.
Egy saláta, amely közelebb hoz a sárgarépa zöldjéhez
Vegyünk egy csokor sárgarépát zöldjével együtt. A gyökereket tisztítsuk, hámozzuk meg és reszeljük le egy nagy lyukú reszelőn. A zöldjét vágjuk apróra.

Készítsünk öntetet: olíva olajat, sót, citromlét, 1-2 gerezd préselt fokhagymát, frissen őrölt borsot keverjünk össze és öntsük a reszelt sárgarépához, tegyük hozzá a vágott leveleket is. Feldobhatjuk olíva bogyóval, néhány szál vékonyra vágott zöldhagymával vagy lila hagymával. Jól áll még neki a petrezselyem zöld és a snidling is.
Tegyük félre egy pár órára, hogy az ízek össze érjenek, a legjobb, ha egy egész éjszaka hűtőszekrényben pihen.
A tökéletes répatorta titka: így lesz a tavaszi asztal sztárja
Idén is komoly fejfájást fog okozni a termelőknek ez a két mindennapos zöldség