Sokan ódzkodnak tőle, pedig még a legnagyobb zöldségutálók is megnyalják mind a tíz ujjukat utána. A répatorta az egyik legnépszerűbb tavaszi desszert, hiszen nemcsak ínycsiklandóan finom, de még mutatós is. Ráadásul még vegán verzióban is könnyen elkészíthető!

Az édesség eredete egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor is a cukor még rendkívül nehezen beszerezhető és drága volt. Ezért aztán sokan sárgarépával helyettesítették azt az édességekben, a zöldség magas cukortartalma miatt. Egy időre háttérbe szorult, majd az angolok és az amerikaiak is felfedezték, és újra divatba hozták a répatortát.
Nem véletlenül, hiszen egy jól elkészített répatorta egyszerre mennyeien szaftos, ropogós és krémes.
A Simply Recipes pedig megosztotta, mire figyeljünk, ha tökéletes répatortával szeretnénk lenyűgözni vendégeinket.
Fűszerezés, a répatorta lelke
A gasztroportál szerint a siker titka a fűszerek megfelelő arányában rejlik. Ne spórolj velük! Ha ugyanis túl kevés fűszer kerül a tésztába, a répatorta íze „földes” vagy akár íztelen lesz. Túlzásba sem szabad esni, mert akkor pedig a vártnál intenzívebb lesz az ízélmény.

A legtöbb répatortarecept a fűszerek jól bevált négyesét írja elő: egy teáskanál fahéjat, egy csipet szerecsendiót, egy kevés őrölt gyömbért és szegfűszeget. Mindez szép és jó, ám érdemes kísérletezni más fűszerekkel is, hiszen úgy még összetettebb és izgalmasabb lesz a végeredmény.
Ám vigyázz, csak egy keveset tegyél bele, hiszen rendkívül intenzív fűszerről van szó. A szakértők pedig azt tanácsolják, felejtsük el a szárított gyömbért, és mindig frisset használjunk.
A fűszerek kapcsán az is fontos, hogy nézzük át készleteinket, mielőtt belevágnánk a répatorta készítésébe. Ugyanis ha a konyhaszekrényben évek óra sorakozó fahéj és egyéb fűszer után nyúlunk, fennáll a veszélye, hogy kevésbé lesz ízletes a kész desszert. A fűszerek ugyanis idővel oxidálódni kezdenek és elvesztik intenzív zamatukat. A friss, minőségi fűszerek használata óriási különbséget jelent, érdemes hát adott esetben megújítani készleteinket sütés előtt. Akár klasszikus, akár „újhullámos” répatortát készítesz, a titok nyitja a fűszerekben rejlik.
Bónusz tipp: az egész fűszereket házilag még finomabbá tehetjük, ha először 180 fokon nagyjából 7 percen át pirítjuk, majd darálóban, akár kávédarálóban megőröljük őket.

Buttermilk, hogy még puhább lehessen
A buttermilk, mely leginkább az íróhoz hasonlít, remekül megállja a helyét répatortában is.
A legjobb benne, hogy otthon is egyszerűen elkészíthetjük: 2,5 dl tejhez egy evőkanál citromlére vagy ecetre van szükség, majd 5-10 perc után már használhatjuk is. Palacsintához és muffinhoz is érdemes kipróbálni!
Krémsajtos máz, a répatorta koronája
Ám mindezek mit sem érnek, ha lehagyjuk a legfontosabbat a répatortáról: a krémsajtos mázat. Ettől lesz teljes az ízélmény, és bár ízlés kérdése, mennyire édes vagy savanykás, a legtöbb recept ugyanazokat az alapanyagokat említi.
Fontos, hogy szobahőmérsékletűek legyenek az alapanyagok, ellenkező esetben darabos lesz a mázunk. Nem szabad túlságosan felverni, inkább csak jó alaposan keverjük össze a krémet, hogy ne legyen túl híg. Ha pedig mégis túl lágy lett, tedd hűtőbe, hogy megdermedhessen.
Bónusz tipp: mascarponéval és fehércsokival még mennyeibb lesz!
