Nincs jobb időpont, mint a jelen, hogy elgondolkodjunk azon, hogyan javíthatjuk szívünk egészségét életmódbeli változtatásokkal, például egészséges táplálkozással, testmozgással és stresszkezeléssel. Ha támogatjuk szívünk egészségét, csökkentjük a szívbetegségek vagy a szív egészségével kapcsolatos diagnózisok kialakulásának valószínűségét.
„Számos kockázati tényező van a szívbetegségek tekintetében. Ezek közül néhányat, például a genetikát és az életkort, nem tudunk befolyásolni” – mondja Heidi McIndoo (MS, RD) regisztrált dietetikus a realsimple.com oldalán.
1. Pattogatott kukorica, okosan fűszerezve
A mikrós verzió helyett a házilag, kevés olíva- vagy repceolajjal elkészített pattogatott kukorica remek alternatíva az esti ropogtatnivalókra. Rostban gazdag, a növényi olajokból pedig jótékony telítetlen zsírokhoz jutsz. Fűszerezd friss vagy szárított fűszernövényekkel – egy csipet só még belefér, csak ne vidd túlzásba!

2. Konzerv hal teljes kiőrlésű keksszel
A tonhal vagy lazac konzerv ideális választás, ha valami sósra és laktatóra vágysz este. Omega-3 zsírsavakban gazdag, a teljes kiőrlésű keksz vagy rizssüti pedig extra rostot biztosít. Tipp: keverd natúr görög joghurttal, apróra vágott zellerrel vagy uborkával – így krémes, mégis egészséges snacket kapsz.
3. Csokoládés joghurt friss gyümölccsel
Egy evőkanál cukrozatlan kakaópor, fél csésze natúr görög joghurt és néhány szem málna – már kész is az édes, mégis szívbarát desszert. A flavanolokban gazdag kakaó és az antioxidánsos málna párosa nemcsak finom, hanem támogatja a vérkeringést és csökkenti a vérnyomást is.
4. Zöldségek és humusz
Ropogós, friss zöldségek mellé tálalt humusz tökéletes választás, ha sós falatokra vágysz. A csicseriborsó és olívaolaj kombinációja telítetlen zsírokat és rostokat biztosít, amelyek csökkenthetik a koleszterinszintet. Márts bele répát, uborkát vagy teljes kiőrlésű kekszet!

5. Diákcsemege – házilag keverve
Készíts saját diákcsemegéd: keverj össze dióféléket (pl. dió, mandula) egy kevés aszalt gyümölccsel. A diófélékben található omega-3 zsírsavak és az aszalt gyümölcsök rosttartalma együtt hatékonyan csökkenthetik az LDL-koleszterint.