Érdekes, hogy a rossz alvás kapcsolatban áll az egészségtelen étkezési szokásokkal is. Ugyanakkor más kutatások szerint az egészségesebb étrend – különösen a növényi alapú, például diófélékben gazdag étrend – javíthatja az alvás minőségét – írja az eatingwell.com.
A 2024-es felmérés szerint a magyarok 63%-a éjjel felébred és nehezen alszik vissza, 60%-uk reggel fáradtan ébred, 59% pedig napközben is álmos. Bár a lakosság többsége 6–8 órát alszik, hétköznap sokan ez alá csúsznak.

Az alvásproblémák – mint az inszomnia – népegészségügyi méreteket öltöttek, és komoly következményekkel járhatnak: a Semmelweis Egyetem átfogó kutatásai szerint a tartósan kevés (napi <7 óra) vagy túl sok (napi >9 óra) alvás jelentősen növeli a halálozás és a stroke kockázatát. Bár egyre többen fordulnak szakemberhez vagy használnak alvásfigyelő eszközöket, a lakosság viselkedése – például a képernyőhasználat lefekvés előtt – továbbra is rontja az alváshigiéniát. A szakértők szerint következetes alvási rutin, a képernyőidő csökkentése, valamint a megfelelő környezet kialakítása segíthetne javítani a pihenés minőségét és ezzel együtt a lakosság egészségi állapotát.
Emellett azonban az is egyre nagyobb figyelmet kap, hogy az étrend szerepe sem elhanyagolható az alvás támogatásában. Számos dióféle természetes forrása a triptofánnak, egy esszenciális aminosavnak, amely segít melatonint termelni – ez az a hormon, amely szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusunkat.

Ezáltal a dió egy ígéretes, természetes lehetőség az alvás javítására – bár eddig kevés tudományos adat állt rendelkezésre arról, hogy a diófogyasztás valóban hatással van-e az alvás különböző paramétereire.
Egy új kutatás épp ezt a kérdést vizsgálta: vajon a dió rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható-e jobb alvásmintákkal és a melatoninszint emelkedésével (6-SMT szint formájában, amely a melatonin egy biológiai markere) fiatal felnőttek körében. Az eredményeket a Food & Function tudományos folyóiratban publikálták.