0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 11.

Kápia exportra: prémium minőség, nyomott árak

Molnár Sándor Balkányban a görögdinnye javára szűkítette paprikatermesztő területét. Idén bő 2 hektáron termeszt exportra kápiapaprikát, és a piac dönti el, hoz-e annyi jövedelmet, ami arányban áll a munkával és befektetéssel.

A görögdinnye javára szűkítette paprikatermesztő területét Molnár Sándor Balkányban. Idén bő két hektáron termeszt exportra kápiapaprikát, és majd a piac dönti el, hogy tud-e akkora jövedelemre szert tenni, ami arányban van a befektetett munkával és értékkel, és amiért érdemes folytatni.

Mindent megteszünk a nagy hozamokért és a jó minőségért, így már több évben meghaladtuk a 80 tonnát, mondja Molnár Sándor

Pedig mindene megvan ahhoz, hogy nagy hozamokat és kiváló minőséget érjen el, rendelkezik az intenzív technológiához szükséges összes géppel, megtalálta a megbízható fajtákat, és az évek során a szakmai hozzáértését is magas szintre fejlesztette. Ezt bizonyítja, hogy jó évjáratokban a hektáronkénti hozama elérte a 80 tonnát, az első osztályú termések aránya pedig meghaladta a 60%-ot, ami igen szép teljesítmény.

Szinte „fröccsöntött” paprikát kérnek

A nyugat-európai, főként német vásárlók nagyon igényesek, semmilyen sérülés, enyhe görbület sem lehet a bogyón, szinte „fröccsöntött” paprikát kérnek. Így aztán már a legkisebb hiba esetén másod­osztályba sorolja a paprikát a kereskedő, és csak harmad-negyedannyit fizet érte, ami a termesztési költséget sem fedezi, magyarázta Molnár Sándor, miért is fontos, hogy a csillagok is jól álljanak a szezonban, és minél több első osztályú paprikát szedhessenek.

Rajtuk nem múlik, ők mindent megtesznek a nagy hozamokért és kiváló minőségért, az időjárást azonban nem befolyásolhatják.

Idén például a július közepén az ország több táj­egységében végigsöpört vihar Molnárék paprikaállományát sem kímélte, a támrendszer ellenére lefektette a növényeket és megtépázta a lombjukat, ennek következtében pedig viszonylag sok bogyón kialakult a napégés tünete, így azok már csak másodosztályúak lehetnek. A kár nagysága majd csak a szezon végén derül ki. Viharra nem, jégverésre azonban köt biztosítást, az ugyanis akár teljesen lenullázhatja a bevételt, azaz az addigi ráfordítás veszteséggé válik, amit nem engedhet meg.

A kivédhetetlen időjárási események mellett a szabadföldi paprikatermesztés másik nagy veszélye a tripszek kártétele, mivel ma már csak néhány növényvédő szer vethető be ellenük. Ahogy melegszik az idő, folyamatosan rajzanak a kártevők, és a kalászosok aratása után előszeretettel átköltöznek egyebek közt a paprikaállományba. A tripszek által megszurkált termés pedig szintén legföljebb másod­osztályú lehet.

Elengedhetetlen az intenzív technológia

A Seyhun F1 terméseinek mérete, minősége és pultállósága egyaránt megfelel az exportkövetelményeknek

Bár előtte is paprikázott, Molnár Sándor 2017 óta termeszt kápiát exportra, aminek nemcsak a már említett szigorú minőségi, hanem bogyóméretre vonatkozó előírásai is vannak, mert azokat a kereskedő cégnél 500 dekás zacskókba csomagolják. Ennek megfelelően választott fajtát, és döntött két éve a BASF-Nunhems Seyhun F1 és egy éve a Panapia F1 és Wendel F1 hibridjei mellett.

Exportra ugyanis olyan kápia kell, ami biológiai érettségben szedve is alkalmas arra, hogy minőségromlás nélkül napokat töltsön a hűtőházban a csomagolásig, és még a kiszállítás után legalább öt napig megőrizze pulton tarthatóságát.

A középerős lombozatú, dú­san elágazó Seyhun F1 nagy hozamokra képes, csepp formájú, 110-140 grammos termései simák, kemények, a húsuk pedig kívül-belül mélypiros.
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: