A szőlő ősidők óta az emberiség fontos tápláléka, szárítottuk, erjesztettük, a szőlő levéből sűrített szirup, a pekmez volt az egyik első édesítőszerünk.
Az ókori gyógyítók azt is felismerték, hogy sokkal több egy finom gyümölcsnél. Hippokratész rendszeresen alkalmazta a szőlőlevet és a szőlőleveleket sebek gyógyítására, illetve gyulladáscsökkentőként és javasolta lázcsillapításra is.

Dioszkoridész a vízhajtó hatású szőlőlevélfőzetet hasznosnak találta a vesekő megelőzésében. A mazsolát pedig emésztési zavarok kezelésére javasolta. Galénosz szintén szorgalmazta a szőlő és a mazsola fogyasztását a bélrendszeri problémák kezelésére, ezen kívül úgy vélte, hogy a szőlő tisztítja a vért és általánosan javítja a szervezet jóllétét. Meg kell hagyni, tényleg jó helyen tapogatóztak.
Segíti a testtömegcsökkenést
Hiába a magas cukortartalom, a szőlő mégis képes lefaragni rólunk a felesleges kilókat. Egy két hétig tartó kutatás során a résztvevők a szőlőfogyasztásnak tulajdoníthatóan -a teljes cukorbevitel jelentős növekedése ellenére- átlagosan 1,2 kg-ot fogytak. Továbbá arról számoltak be, hogy gyakran érezték magukat „teltnek” és emiatt kevesebbet nassoltak.
Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
A szőlőben található fitonutriensek támogatják a vércukorszint-, illetve az inzulintermelés szabályozását és fokozzák az inzulinérzékenységet.
Fellép a gyulladás ellen
A gyümölcsben található polifenolok többféle útvonalon keresztül csökkentik a krónikus, alacsony szintű gyulladást, ami számos krónikus betegség gyökere.
Kíméli a szívet és védi az ereket

A szőlő különösen jótékony hatású a kardiovaszkuláris rendszerre. Fokozza az endotélfunkciót, csökkenti az LDL oxidációját és mérsékli a gyulladást. Hatóanyagai megnövelik az erek keresztmetszetét, ezáltal megkönnyítve a vér közlekedését, enyhítve a szív terhelését és csökkentve a vérnyomást. Védelmet jelentenek a tromboembóliás betegségekkel szemben is, mivel csökkentik a trombociták összetapadási képességét.
Javítja a vesefunkciókat
A hidratáló, antioxidánsokban és káliumban gazdag szőlő fokozza a vizelet áramlását, csökkenti a gyulladást és kimossa a baktériumokat. A kutatások szerint a szőlőben található antioxidánsok segíthetnek megvédeni a vese egészségét és javíthatják a szűrés hatékonyságát.
Felszámolja a megrekedést
Héjának magas ballasztanyag-tartalma révén ösztönzi a normál bélmozgást, megszünteti a bélrenyheséget és a székrekedést, megköti a zsírokat, továbbá ösztönzi a méregtelenítést.