0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 24.

Ezért egészséges a szőlő: egy tucatnyi okunk van szeretni…

Harcol a fiatalságunkért, az optimális testtömegünkért, a szívünk egészségéért, a látásunk élességéért, a csontjaink erejéért és még sok minden másért…

A szőlő ősidők óta az emberiség fontos tápláléka, szárítottuk, erjesztettük, a szőlő levéből sűrített szirup, a pekmez volt az egyik első édesítőszerünk.

Az ókori gyógyítók azt is felismerték, hogy sokkal több egy finom gyümölcsnél. Hippokratész rendszeresen alkalmazta a szőlőlevet és a szőlőleveleket sebek gyógyítására, illetve gyulladáscsökkentőként és javasolta lázcsillapításra is.

kék szőlő tőke
Fotó: Marc Benedetti , Pixabay

Dioszkoridész a vízhajtó hatású szőlőlevélfőzetet hasznosnak találta a vesekő megelőzésében. A mazsolát pedig emésztési zavarok kezelésére javasolta. Galénosz szintén szorgalmazta a szőlő és a mazsola fogyasztását a bélrendszeri problémák kezelésére, ezen kívül úgy vélte, hogy a szőlő tisztítja a vért és általánosan javítja a szervezet jóllétét. Meg kell hagyni, tényleg jó helyen tapogatóztak.

 

És az azóta eltelt évezredek még több csodálatos képességére derítettek fényt, így ma már jogosan tartjuk szupertápláléknak.

Segíti a testtömegcsökkenést

Hiába a magas cukortartalom, a szőlő mégis képes lefaragni rólunk a felesleges kilókat. Egy két hétig tartó kutatás során a résztvevők a szőlőfogyasztásnak tulajdoníthatóan -a teljes cukorbevitel jelentős növekedése ellenére- átlagosan 1,2 kg-ot fogytak. Továbbá arról számoltak be, hogy gyakran érezték magukat „teltnek” és emiatt kevesebbet nassoltak.

Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

A szőlőben található fitonutriensek támogatják a vércukorszint-, illetve az inzulintermelés szabályozását és fokozzák az inzulinérzékenységet.

Fellép a gyulladás ellen

A gyümölcsben található polifenolok többféle útvonalon keresztül csökkentik a krónikus, alacsony szintű gyulladást, ami számos krónikus betegség gyökere.

Kíméli a szívet és védi az ereket

szőlő szüret láda
Illusztráció Fotó: Carlotta Silvestrini, Pixabay

A szőlő különösen jótékony hatású a kardiovaszkuláris rendszerre. Fokozza az endotélfunkciót, csökkenti az LDL oxidációját és mérsékli a gyulladást. Hatóanyagai megnövelik az erek keresztmetszetét, ezáltal megkönnyítve a vér közlekedését, enyhítve a szív terhelését és csökkentve a vérnyomást. Védelmet jelentenek a tromboembóliás betegségekkel szemben is, mivel csökkentik a trombociták összetapadási képességét.

Javítja a vesefunkciókat

A hidratáló, antioxidánsokban és káliumban gazdag szőlő fokozza a vizelet áramlását, csökkenti a gyulladást és kimossa a baktériumokat. A kutatások szerint a szőlőben található antioxidánsok segíthetnek megvédeni a vese egészségét és javíthatják a szűrés hatékonyságát.

Sőt a szőlő kedvező hatással van a krónikus vesebetegségben szenvedő betegek vesefunkciójára is, mivel meg tudja növeli a glomeruláris filtrációs ráta értékét, illetve csökkenti a proteinuriát.

Felszámolja a megrekedést

Héjának magas ballasztanyag-tartalma révén ösztönzi a normál bélmozgást, megszünteti a bélrenyheséget és a székrekedést, megköti a zsírokat, továbbá ösztönzi a méregtelenítést.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: