Szerző: Rostási Nikolett
A CsíplekTe nevű vállalkozás inkább szívügy és hobbi Olga számára, nem az elsődleges jövedelme, de nagyon fontos, mert ebben tudja megélni a gyökereit és a természethez való kötődését, mondja. – Erdélyben, egészen pontosan Kászonokban születtem és ott nőttem fel, amire különösen büszke vagyok. Később voltam egy ideig Angliában, most pedig Derecskén élek, termelek. Informatikus vagyok, de közben az erdélyi székely értékrendet is viszem tovább. Ez nálam két ágon futó dolog: egyrészt modern szakmám van, másrészt a földdel való kapcsolatom nagyon szoros. A kettő nálam egyensúlyban van, így érzem teljesnek az életem.

Fotó: Rostási Nikolett
Gém Olga nem feledkezett meg a kezdetekről sem. Őszintén mesélt arról, honnan indult, hogy született meg a vállalkozása.
– Mielőtt a CsíplekTe márkát piacra dobtam, már régóta készítettem ezeket a termékeket valamilyen formában. Mindig tele volt a kamránk befőttekkel, zöldségekkel.
Ez nem történhetett volna meg a szüleim nélkül. Azért vagyok nagyon hálás nekik, mert mi otthon nem bolti, feldolgozott „műkajákat” ettünk, hanem mindent magunk termeltünk meg. Természetes alapanyagokból táplálkoztunk, és külön megtanítottak arra, hogy milyen fákat, gyógynövényeket, zöldségeket lehet használni, hogyan kell befőzni, télire eltenni. Édesanyám beengedett a konyhába is, engedte, hogy vele együtt „kutyuljak”. Ezért külön köszönet jár neki, mert olyan értéket adott, ami egy életre szól.
A tulajdonos részletesen mesélt arról, milyen zöldségkrémeket készít, s nem hagyta ki a receptúrákat sem.
– Főként paprikából készítek termékeket: édes chiliszószt kétféle kiszerelésben, csípős paprikakrémet, lilahagymalekvárt, erdélyi babos zakuszkát és ételízesítőt. A recepteket magam fejlesztettem ki, a zakuszka alapreceptje még édesanyámtól származik, de azon is alakítottam. Sokat kísérleteztem, mostanra már vannak bevált, fix receptjeim, de szeretném a jövőben új termékekkel is bővíteni a kínálatot. Nagyon sok receptem paprikaalapú volt, és az első termékem is az édes chili volt, amit szerettem volna piacra dobni, utána jött a zakuszka.
Nem csak paprikatermékeket készítek, és nem is célom, hogy kizárólag ezekre építsek. Az egyik legkedvesebb termékem például a babos zakuszka. Ez a gyermekkorom ízeit idézi: szeptemberben anyukám főzte, és azt vittük az iskolába uzsonnának, kenyérre kenve. Az volt számomra a legjobb uzsonna. Azt is szeretem benne, hogy nagydarab babok vannak a krémben – direkt így készítem én is, mert jó érzés beleharapni. Ez nekem érzelmi kötődés is, nemcsak egy recept.

Fotó: Rostási Nikolett