0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 8.

Lekvárok, szörpök, chilik

A Pettyes Lekvár kínálata szezontól függ. A több mint ötvenféle íz között hagyományos, különlegesebb és nyírfacukorral készült variációk is találhatók. Molnár Tiborné, aki Zalakaroson él a családjával. Már hat éve foglalkoznak lekvárok és szörpök készítésével, amiket a kertjükben termesztett zöldségekből, gyümölcsökből és gyógynövényekből állítanak elő.

– Négy esztendeje kezdtünk foglalkozni dél–amerikai és ázsiai chilifajták termesztésével. Szószokat készítünk belőlük, az egészen enyhétől az extra erősig mindenféle van közöttük – mondta el lapunknak Molnár Tiborné, aki Zalakaroson él a családjával. Már hat éve foglalkoznak lekvárok és szörpök készítésével, amiket a kertjükben termesztett zöldségekből, gyümölcsökből és gyógynövényekből állítanak elő. A tevékenységnek családi előzményei voltak.

– A férjem és én is kis faluban nőttünk fel, ahol mindkettőnk családja mindenféle mezőgazdasági munkával foglalkozott. Fokozatosan mi is kialakítottuk a saját kis­kertünket, ami évről évre egyre csak bővült. Most már elmondhatjuk, hogy mindenből van egy kicsi. Semmiből nincs nagy mennyiség, ezért is vagyunk mi – többek között – kistermelők.

Például ha valamiből lekvárt főzök, akkor maximum 3 kilogrammot készítek egyszerre – tette hozzá.

– Hogyan kezdődött? Nos, az évek folyamán annyi zöldség- és gyümölcs halmozódott fel a kertben, valamint a hozzánk tartozó telkeken, hogy a gyümölcsök rendre a fán rothadtak el, vagy elosztogattuk őket az ismerősöknek és a rokonoknak. Ekkor jött az ötlet, hogy ezeket a gyümölcsöket be is főzhetnénk, és megpróbálhatnánk úgy értékesíteni a helyi termelői piacon. A névválasztáson sokat gondolkodtunk, aztán mivel megtetszett a pöttyös ruhaanyag, amivel a lekvárokat befedtük, elneveztük magunkat Pettyesnek. Így kezdődött a Pettyes Lekvár története.

A Pettyes Lekvár szépen „fejlődik”, amit annak is köszönhetnek, hogy mindig vannak újabb és újabb ötleteik.

– A terület, amin termelünk, nem növekedett, csak a zöldségek és gyümölcsök választéka bővült. Arra törekszünk, hogy minél több és minél különlegesebb lekvárjaink és szörpjeink legyenek. Van a lekvárjaink között rumos-csokis cseresznye, konyakmeggy, vilmoskörte levendulával, mentás eper, és még számos egyéb. Persze hagyományos lekvárokból is van bőven.

Édesanyámtól tanultam a lekvárkészítést, és mind a mai napig a tőle elsajátított módszerekkel készítem a hagyományos szilva- és baracklekvárt.

De azért mindig kigondolunk valami újat is. Az évek folyamán elkezdtünk chutney-kat is gyártani, ami egy indiai eredetű szószféle, húsokhoz, halakhoz és sajthoz is fogyasztják őket. Az alapanyagok mind egy szálig a saját kertünkből vannak, még a fűszerek többsége is. Mi neveljük a palántákat, de utána mindent szabadföldön termelünk. Családi gazdaságról lévén szó mindenki kiveszi részét a munkából. A férjem és én termeljük az alapanyagokat, gondozzuk a növényeket. A férjem tavaly óta nyugdíjas, így több ideje van a kertészkedésre és több mindenben tud segíteni. Én csak ezzel foglalkozom, illetve emellett az otthoni háztartást is vezetem.

Szerencsénk van, mert a lányom otthon van a marketingben. Őt dicséri a dizájn, a közösségi médiában való jelenlétünk, ő segít a nevek kitalálásában és a termékek értékesítésében.

Már a lányom párja is besegít néha az értékesítésbe. Általában én vagyok az, aki kitalálja, hogy mit készítsünk, és aztán én főzöm a termékeket. Mindent kézzel készítünk, kis mennyiségben, gépek nélkül. Nagyon kevés tartósítószert használunk, a dunsztolást viszont mindennél használjuk. Szörpöket kizárólag hidegen készítünk, például áztatással, hogy minden tápanyag és vitamin bennük maradjon.

– Négy esztendeje kezdtünk el chilifajtákat termeszteni. Az egész úgy kezdődött, hogy kaptunk pár magot a lányom két ismerősétől, akik szerették a chiliket nagyon, és rendeltek magot külföldről. Mivel nem vetették el mindet, adtak nekünk is belőlük. Mi elvetettük, nevelgettük őket, és sikerültek.

Az első éven csak pár darab termett, de mivel nagyon erősek, „gyengébb” chiliszószt készítettünk belőlük.

Rájöttünk, hogy kedvelik az emberek. A második évben már saját magunknak is volt magunk, de vettünk is még hozzá.

A chili most trendi, szeretik az emberek. Van, aki azért veszi meg, hogy villogjon a kollégák vagy a haverok előtt, hogy ő ezt is bírja, de vannak a komoly chilifogyasztók, akik nagyon is értenek hozzá, és tényleg szívesen eszik. A chilifogyasztásra rá lehet kapni. Kezdetben a mi családunk sem volt nagy fogyasztója, de ezeknek a paprikáknak van egy különleges ízük, amitől másabbak, sokkal finomabbak, mint a magyar erős paprikák. Jelenleg a világ öt legerősebb chili paprikáját termeljük, szószt is készítünk belőlük.

Megtalálható a kertünkben a világcsúcstartó Carolina Reaper, azonkívül van Bhut Jolokia, Trinidad Scorpion és 7Spot paprikánk is.

A „gyengébbek” közül több habanero és jalapeno paprikafajtájával kísérletezünk. Ezeknek a paprikáknak nagyon nehéz a nevelése, sokkal kényesebbek, mint bármilyen hazai paprika. A csírázási és a kelési idejük is sokkal hosszabb. Ezért már februárban el szoktuk ültetni a magokat, hogy szeptemberre paprika legyen belőlük.

A szószok elkészítése pedig rémálom. Én szoktam főzni, bár most már a lányom is besegít néha. Ezeket a paprikákat szigorúan csak gumikesztyűben pucoljuk, mert ha a bőrhöz érnek, akkor napokig nem lehet lemosni. Főzni pedig maszkban kell őket, szóval nekünk nem volt idegen a veszélyhelyzet miatti maszkviselés…

A chili nagyon egészséges, egyebek között rendkívül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminban, a narancsnál pedig háromszor több C-vitamint tartalmaz. Fő ízanyaga és egyben hatóanyaga a kapszaicin nevű vegyület, amit a paprika ereiben található mirigyek termelnek. A csípős íz a szár felőli részen a legerősebb. A paprika csípősségét a Scoville-skálán mérjük. Használható fogyasztószerként, fájdalomcsillapítóként, és jó hatással van a torokfájásra és a náthára. Egyes kutatások szerint a kapszaicin mellékhatások nélkül képes elpusztítani a rákos sejteket.

Molnár Tiborné azt mondja, vevőkörük kétféle emberből áll.

– Vannak, akik zalakarosi ajándékként viszik a termékeinket, illetve akadnak, akik a környékbeli termelői piacokon vásárolva keresnek kifejezetten ilyen jellegű termékeket. Ők a tudatos vásárlók, akik helyben termesztett alapanyagokból előállított termékeket akarnak venni a helyi termelőktől. A különlegesebb termékek és a chiliszószaink a legnépszerűbbek. Ahhoz, hogy egy ilyen vállalkozás megéljen, nagyobb mennyiséget kell termelni. Én úgy fogalmaznék, hogy nekünk ez jó nyugdíj- vagy fizetéskiegészítés, és szeretem csinálni. Egyébként azt látom, hogy egyre jobban keresik az ilyen termékeket. Trendi lett termelői piacra járni és ott bevásárolni. Szerencsére egyre jobban számít a minőség az embereknek.

Az újabb ötletek megvalósítása mellett további fejlesztéseket tervez a Pettyes Lekvár csapata.

– Idén készültünk el egy kis kóstolóhelyiség kialakításával, és bár sok minden mást terveztünk erre az évre, de a koronavírus közbeszólt. Még mindig kevés a vendég Zalakaroson, úgyhogy ezt az évet valószínűleg elengedjük. Viszont jövőre, ha minden rendbe jön, szeretnénk az értékesítést fejleszteni, hogy közvetlenül nálunk, otthon is lehessen vásárolni, és nemcsak termékeket, hanem friss gyümölcsöt is. Szeretnénk továbbá tematikus napokat szervezni, amikorra egyúttal különböző akciókat is meghirdetünk.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság