0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 4.

A növényorvos tanácsai gyümölcstermesztőknek

A kertekben már el lehet kezdeni a kora tavaszi munkálatokat. Enyhe, szélmentes időben szakítsunk időt a gyümölcsfák törzsének és vázágainak alapos tisztogatására.

Drótkefével, kéregkaparóval alaposan dörzsöljük át a fás részeket és távolítsuk el az elhalt kérget az egészséges rész megsértése nélkül. Fontos, hogy a lehántott kéregmaradékokat gondosan gyűjtsük össze és égessük el, mert közöttük nagy számban megtalálhatók a kórokozók fertőző spórái, illetve a kártevők áttelelő alakjai (pl. a téli tojások).

Zárjuk le a sebeket!

A nyugalmi időszak egyik legfontosabb növényápolási munkája a metszés, aminek az időpontját a gyümölcsösökben elsősorban az időjárás határozza meg. A metszés alkalmával a fertőzött fás részeket is távolítsuk el: a teljesen elszáradt vesszőket tőből, a beteg, esetleg rákos ágrészeket pedig legalább 10 centiméternyi egészséges résszel együtt vágjuk le. Gondoskodjunk a sebek lezárásáról is (például Fagéllel).
A kora tavaszi tennivalók egy másik fontos teendője a télvégi lemosó permetezés. A gyümölcsösökben akkor indokolt a lemosó permetezést minden évben elvégezni, ha: 1. az elmúlt években az adott ültetvényben súlyos ág-, vessző- vagy lombfertőzés lépett fel, pl. Pseudomonas syringeae okozta ágelhalás, Stigmina carpophila okozta levéllyukacsosodás vagy Taphrina deformans okozta levélfodrosodás; 2. a gyümölcsöskert az előző tenyészidőszakban nem megfelelő növényvédelemben részesült, illetve ha: 3. a közelben elhanyagolt gyümölcsültetvény van.
A szakszerűen és a megfelelő időben elvégzett télvégi lemosó permetezés jelentősen növeli a tavaszi és a nyári permetezések hatékonyságát.
A leggyakoribb károsítók, amelyek ellen mindenképpen javasolt a gyümölcsfák lemosása: a virágpusztulást okozó monília, a rendszeresen fellépő varasodás, az őszibarack szinte minden évben megjelenő levélfodrosodása, a pajzstetvek, levéltetvek, a mikroszkopikus méretű, szabad szemmel alig látható atkák, a körtefák levélbolhája.
Az idei, eddig enyhébb tél miatt a különböző károsítók nagyobb mértékű fellépése várható. Emiatt a gyümölcsfák és a bogyótermésű bokrok lemosó permetezése elengedhetetlen. A gyümölcsfákat évről évre veszélyeztető kártevők és kórokozók ellen csak mechanikai és agrotechnikai (a fák kondícióját fenntartó) eljárásokkal egybekapcsolt szakszerű kémiai védekezéssel lehet hatékonyan védekezni.

Mikor permetezzünk?

A lemosó permetezést a téli fagyok elmúltával – a metszést, a fatisztogatási és az ápolási munkákat befejezve – közvetlenül a rügyfakadás előtt ajánlatos elvégezni. Ilyenkor a kórokozó gombák spórái és a kártevők telelő alakjai (pl. a tojások) már megkezdték élettevékenységüket, emellett a meglazult rügypikkelyek alá a lemosó permetezőszerek is könnyebben behatolnak.
Ezzel az eljárással még a rügyfakadás előtt lehetőség nyílik a gyümölcsfák különböző részein (pl. a fák kérgén, a kéregrepedésekben, a vázágakon, a rügyek felületén vagy azok környékén) megtapadó és ott telelő kórokozók (pl. monília, varasodás, levélfodrosodás, levéllyukacsosodás) szaporító képleteinek, illetve rovar- (pl. levéltetvek, pajzstetvek) és az atkakártevők telelő alakjainak gyérítésére. Ezzel pedig csökkenteni tudjuk a következő évben kialakuló kezdeti fertőzések mértékét.
A megfelelő hatás eléréséhez (nincs szerelsodródás, a tapadás megfelelő) mindig csendes, száraz időben permetezzünk, és a nappali léghőmérséklet legalább az 5 °C-ot érje el. Esőben, ködös időben semmi esetre se permetezzünk!
A lemosó permetezés során a permetlével ne takarékoskodjunk.
A lemosást nagy lémennyiséggel áztatásszerűen végezzük, hogy a törzseken és az ágakon az egyenletes fedés biztosítva legyen és a permetlé a legkisebb repedésekbe is bejuthasson Ez különösen igaz az idősebb gyümölcsfákra, amelyeknél a régi kéreg alatt vagy a kéregrepedésekben is nagy számban megtalálhatók a kártevők telelő alakjai.

Fontos szempontok

A szakszerűen elvégzett tél végi lemosó permetezés jelentősen növeli a tenyészidőszakban végzett kémiai kezelések hatékonyságát, azonban egy megkésett permetezés a fakadásnak induló fiatal levelek károsodását, ún. perzselését okozhatja;
– A rügypattanás idején elvégzett lemosó permetezés nagy előnye, hogy a kártevőket pusztítja, viszont a később éledező hasznos szervezeteket (pl. ragadozó atkák, fürkészlegyek, fátyolkák) nem károsítja, mert azok ilyenkor még a telelő helyeken vannak. Így fennmaradásuk, elszaporodásuk nincs veszélyben és már a tenyészidőszak első felében számíthatunk hasznos, népességszabályozó tevékenységükre;
– a gyümölcsfák egyszeri lepermetezéséhez szükséges pontos lémennyiséget nehéz teljes pontossággal megmondani: függ a fakorona méretétől (annak magasságától és szélességétől), a művelési módtól. A teljes fedéshez bőséges permetlémennyiség szükséges: általánosan elmondható, hogy egy 2- 3 méter magas és 1-2 méter széles koronához átlagosan 2,0-3,0 liter, a 2-3 méter magas és 3-4 méter széles koronához pedig átlagosan 3,0-4,5 liter a permetlészükséglet;
– ügyeljünk a permetezés megfelelő minőségére is, mert a téli permetezőszerek tiszta kontakt szerek, vagyis a megfelelő eredmény eléréséhez a károsítókat tökéletesen be kell fedni. Azt is figyelembe kell venni, hogy a fák alatt még lehetnek ottfelejtett gyümölcs- és levélmaradványok, ezért a permetléből ezekre is jusson. Levéltetvek rendszeres előfordulása esetén a permetezés során a hajtásvégeket nagyon alaposan permetezzük le a rovarölő lemosó szerrel;
– mivel a lemosó szerek mindegyike méreg, felhasználás előtt figyelmesen olvassuk el a növényvédő szer csomagolásán található részletes használati utasítást, mely kitér a javasolt töménységre, a felhasználás körülményeire! Permetezés során tartsuk be a munkavédelmi és egészségügyi előírásokat;
a lemosó permetezés nem helyettesíti a metszést követő sebkezelést, ezért fontos, hogy a metszés, a fűrészelés során ejtett sebeket, friss vágásfelületeket minél előbb zárjuk le sebkezelő anyaggal. Azokat részesítsük előnyben (pl. Fagél, Fadoktor), amelyek gombaölő hatóanyagot is tartalmaznak. Sebkezeléskor azt az általános szabályt kell követni, hogy az 1-2 cm-t meghaladó sebfelületeket feltétlenül kezelni kell. Figyeljünk arra, hogy eszközeinkkel ne vigyük át a fertőzést egyik fáról a másikra. Ennek érdekében metszéskor munkaeszközeinket (metszőolló, ágfűrész, kacor) legalább fánként fertőtlenítsük (pl. 25%-os hipós oldattal).
A megfelelő lemosó permetező szer kiválasztásához ismernünk kell a kertünk növény- egészségügyi állapotát gyümölcsfánként. Ha a gyümölcsfákat elsősorban a baktériumos, illetve gombás betegségek támadták a tenyészidőszak alatt, lemosó szerként válasszunk réztartalmú készítményt. Abban az esetben, ha a fákon különböző kártevők (atkák, vértetű, pajzstetvek, levéltetvek) dominálnak, akkor a kártevők ellen ható készítményt válasszunk. Ilyenek például a különböző olajok.
Az olajos szerek és a hagyományos (bordói lé, rézhidroxid stb.) réztartalmú készítmények nem keverhetők, ezért a kezeléseket legalább néhány napos szünetet tartva, külön menetben kell elvégezni. Vagy végezzünk előtte keverési próbát! A permetező lemosó szerek hatóanyag és hatás szerinti csoportosítását a következőkben mutatjuk be:

Réztartalmú szerek

A kórokozók (gombák, baktériumok) elleni lemosó permetezés hagyományosan a réztartalmú (pl. rézszulfát, rézhidroxid, rézoxiklorid, bordói lé keverék) szerekre alapszik. Ezek a szerek a lisztharmat kivételével általában minden gombás és baktériumos betegség ellen hatásosak. Így például:
– almatermésűekben baktériumos és gombás ágelhalás, tűzelhalás, varasodás és egyéb gombabetegségek ellen,
– csonthéjasokban baktériumos és gombás ágelhalások; meggyben, cseresznyében, szilvában és kajsziban monília, levéllyukacsosodás és egyéb levélbetegségek; őszibarackban tafrinás betegség ellen,
– bogyós gyümölcsűekben a málna és a szeder didimellás, leptoszfériás vesszőbetegségei ellen,
– héjas gyümölcsűekben elsősorban a baktériumos levél- és termésbetegség ellen jó hatásfokkal alkalmazhatók a különböző rézkészítmények.
A rézkészítmények biztonságos használata érdekében a kezeléseket a rézérzékenység figyelembevételével az almatermésűekben a zöldbimbós állapot végéig, a csonthéjasok közül őszibarackban rügyfakadásig, kajsziban pedig a pirosbimbós állapot végéig a perzselés elkerülése végett be kell fejezni. A rézzel történő lemosó permetezés az almatermésűekben (alma, körte, birs) a tűzelhalást okozó Erwinia amylovora baktérium fertőzési veszélyét is jelentősen csökkenti. A kezelést lehetőleg réz + olaj hatóanyagú készítménnyel végezzük el.

Olajtartalmú szerek

Az ún. olaj hatóanyagú lemosó szerekkel (növényi olaj, paraffinolaj) a rovar- és atkakártevők ellen tudunk hatásosan védekezni. Azokon a helyeken, ahol az elmúlt években erős levéltetű-, pajzstetű-, vértetű-vagy atkafertőzést tapasztaltunk, ott mindenképpen szükség van ezeknek a készítményeknek a használatára. Az olajos lemosók finom bevonó réteget képeznek a felületeken, így a kártevőket (atkák, levéltetvek, levélbolhák, pajzstetvek) elzárják a levegőtől, ezzel azok fulladásos pusztulását okozva. Hatásukat csak akkor fejtik ki maradéktalanul, ha egyenletesen, filmrétegszerűen bevonják a fák felületét. Ma már számos olyan olajos készítmény van forgalomban (pl. Agrol Plusz, Vektafid A, Biola), amelyek használata biztonságos a növényekre és a környezetre egyaránt. A paraffinolaj-tartalmú Agrol Plusz lemosó permetezőszerként és adalékanyagként egyaránt felhasználható. Lemosó szerként alkalmazva a kezeléseket almatermésűekben, bogyósokban rügypattanáskor, csonthéjasokban rügypattanás előtt kell elvégezni.

Kombinált hatóanyagúak

Ezek a készítmények a kártevők és bizonyos kórokozók ellen is védelmet adnak.
A kén- és olajtartalmú Agrokén, Nevikén és Vektafid S a lisztharmat és a rovarkártevők ellen hatásosak.
Az Olajos Rézkén (rézoxiklorid + kén + paraffinolaj) is gyárilag kombinált készítmény, amellyel eredményesen gyéríthetők a fákon áttelelő kártevők (levéltetvek, atkák, pajzstetvek) és kórokozók (gombás és baktériumos eredetű betegségek, elhalások). A kén tartalmának köszönhetően a lisztharmat gombák ellen is megelőző védelmet ad.
Az idén különösen oda kell figyelni a lemosó permetezésre. A lemosó permetezés nem olcsó eljárás, de aki gondosan elvégzi, annak tavasszal és a nyár folyamán ténylegesen kevesebb gondja lesz a károsítókkal.

A cikket a Kerti Kalendárium 2011. márciusi számában olvashatja.

Forrás: