0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 20.

Mikor permetezzünk? A növényorvos tanácsai gyümölcstermesztőknek

A kertekben már el lehet kezdeni a kora tavaszi munkálatokat. Enyhe, szélmentes időben szakítsunk időt a gyümölcsfák törzsének és vázágainak alapos tisztogatására.

Mikor permetezzünk? Előtte még akad tenniveló. Drótkefével, kéregkaparóval alaposan dörzsöljük át a fás részeket és távolítsuk el az elhalt kérget az egészséges rész megsértése nélkül. Fontos, hogy a lehántott kéregmaradékokat gondosan gyűjtsük össze és égessük el, mert közöttük nagy számban megtalálhatók a kórokozók fertőző spórái, illetve a kártevők áttelelő alakjai (pl. a téli tojások).

Zárjuk le a sebeket!

A nyugalmi időszak egyik legfontosabb növényápolási munkája a metszés, aminek az időpontját a gyümölcsösökben elsősorban az időjárás határozza meg. A metszés alkalmával a fertőzött fás részeket is távolítsuk el: a teljesen elszáradt vesszőket tőből, a beteg, esetleg rákos ágrészeket pedig legalább 10 centiméternyi egészséges résszel együtt vágjuk le. Gondoskodjunk a sebek lezárásáról is (például Fagéllel).
A kora tavaszi tennivalók egy másik fontos teendője a télvégi lemosó permetezés. A gyümölcsösökben akkor indokolt a lemosó permetezést minden évben elvégezni, ha: 1. az elmúlt években az adott ültetvényben súlyos ág-, vessző- vagy lombfertőzés lépett fel, pl. Pseudomonas syringeae okozta ágelhalás, Stigmina carpophila okozta levéllyukacsosodás vagy Taphrina deformans okozta levélfodrosodás; 2. a gyümölcsöskert az előző tenyészidőszakban nem megfelelő növényvédelemben részesült, illetve ha: 3. a közelben elhanyagolt gyümölcsültetvény van.

Mikor permetezzünk?
Már látható a kajszirügyek pattanása (Fotó: Aponyi Lajos)
A szakszerűen és a megfelelő időben elvégzett télvégi lemosó permetezés jelentősen növeli a tavaszi és a nyári permetezések hatékonyságát.

A leggyakoribb károsítók, amelyek ellen mindenképpen javasolt a gyümölcsfák lemosása: a virágpusztulást okozó monília, a rendszeresen fellépő varasodás, az őszibarack szinte minden évben megjelenő levélfodrosodása, a pajzstetvek, levéltetvek, a mikroszkopikus méretű, szabad szemmel alig látható atkák, a körtefák levélbolhája.
Az idei, eddig enyhébb tél miatt a különböző károsítók nagyobb mértékű fellépése várható. Emiatt a gyümölcsfák és a bogyótermésű bokrok lemosó permetezése elengedhetetlen. A gyümölcsfákat évről évre veszélyeztető kártevők és kórokozók ellen csak mechanikai és agrotechnikai (a fák kondícióját fenntartó) eljárásokkal egybekapcsolt szakszerű kémiai védekezéssel lehet hatékonyan védekezni.

Mikor permetezzünk?

A lemosó permetezést a téli fagyok elmúltával – a metszést, a fatisztogatási és az ápolási munkákat befejezve – közvetlenül a rügyfakadás előtt ajánlatos elvégezni. Ilyenkor a kórokozó gombák spórái és a kártevők telelő alakjai (pl. a tojások) már megkezdték élettevékenységüket, emellett a meglazult rügypikkelyek alá a lemosó permetezőszerek is könnyebben behatolnak.

Mikor permetezzünk?

Ezzel az eljárással még a rügyfakadás előtt lehetőség nyílik a gyümölcsfák különböző részein (pl. a fák kérgén, a kéregrepedésekben, a vázágakon, a rügyek felületén vagy azok környékén) megtapadó és ott telelő kórokozók (pl. monília, varasodás, levélfodrosodás, levéllyukacsosodás) szaporító képleteinek, illetve rovar- (pl. levéltetvek, pajzstetvek) és az atkakártevők telelő alakjainak gyérítésére. Ezzel pedig csökkenteni tudjuk a következő évben kialakuló kezdeti fertőzések mértékét.

A megfelelő hatás eléréséhez (nincs szerelsodródás, a tapadás megfelelő) mindig csendes, száraz időben permetezzünk, és a nappali léghőmérséklet legalább az 5 °C-ot érje el. Esőben, ködös időben semmi esetre se permetezzünk!

A lemosó permetezés során a permetlével ne takarékoskodjunk. A lemosást nagy lémennyiséggel áztatásszerűen végezzük, hogy a törzseken és az ágakon az egyenletes fedés biztosítva legyen és a permetlé a legkisebb repedésekbe is bejuthasson Ez különösen igaz az idősebb gyümölcsfákra, amelyeknél a régi kéreg alatt vagy a kéregrepedésekben is nagy számban megtalálhatók a kártevők telelő alakjai.

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: