Back to top

Áfacsökkentés Szlovákiában

Január elsejével 10 százalékra csökkent egyes élelmiszerek általános forgalmi adója Szlovákiában. A pozsonyi törvényhozás szeptemberben Eva Antošová, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselőjének törvénymódosítási javaslatának elfogadásával csökkentette az adó­kulcsokat. Az áfacsökkentés mindenekelőtt a tejtermékekre, továbbá a mérsékelt égövi növényekre és a zöldségekre vonatkozik.

A szakértők és vásárlók körében ugyanúgy rögvest felvetődött: valóban olcsóbb lesz-e az élelmiszer az adó lefaragásának köszönhetően?

Az SNS-es képviselő ennél is több élelmiszer áfájának csökkentését javasolta, de a koalíciós tárgyalásokon az a megállapodás született, hogy az államkassza bevétele legfeljebb 65 millió euróval csökkenhet az intézkedés következtében. Ezért a törvénymódosítás keretében csak az alapvető és az egészséges élelmiszerek áfájának csökkentését szavazták meg a honatyák.

Eva Antošová szerint az adó változása egyrészt megtakarítást jelent a lakosságnak, másrészt támogatja a szlovákiai termelőket és az élelmiszeripart is. Hozzáfűzte, hogy pártja ezután is arra törekszik, hogy valamennyi élelmiszer áfája 10 százalék legyen.

Az áfa január 1-jei csökkentése főleg a tejtermékekre, a mérsékelt égövi növényekre és a zöldségekre vonatkozik, a következő árukat érinti: acidofil tej, író, tejföl, tejszín, joghurt, kefír, 100 százalékos juhtúró, gyümölcslevek, mérsékelt égövi gyümölcsök és zöldségek, burgonya, paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, káposzta, karfiol, karalábé, fejes saláta, kígyóuborka, uborka, hüvelyesek, alma, körte, birsalma, méz, friss kenyér és pékáru.

Az idei áfacsökkentés az alapvető és az egészséges élelmiszereket érinti
Az idei áfacsökkentés az alapvető és az egészséges élelmiszereket érinti

„A minimálbér jelentős növekedése, a bérekre rakódó járulékok emelése és a hozzáadott érték előállítása természetszerűleg növeli az előállítás költségét. Ezekből eredően az áfa csökkentése nem jelenti feltétlenül a fogyasztói árak csökkenését is. Reálisabb arra számítani, hogy az áfa csökkentése következtében lassul egyes termékek árának a növekedése. Egyúttal hangsúlyozni kívánjuk, hogy az egészséges piacnak a szabad árképzés az alapfeltétele“ – nyilatkozta Martin Vlachynský, a Gazdasági és Szociális Tanulmányok Intézetének (INESS) elemzője. Az INESS egyik nemrég kiadott tanulmánya szerint Szlovákiában továbbra is az uniós átlag alatt van az élelmiszerek ára. Az intézet felmérése szerint a kereskedők nem számítanak az élelmiszerárak változására a közeljövőben.

A Szlovákiai Élelmiszer-kamara (PKS) már huzamosabb ideje jelzi, hogy az Európai Unióban Szlovákiában a legmagasabb az áfa.

A Modern Szlovákiai Kereskedők Szövetsége (SAMO) rámutatott: „Figyelembe kell venni, hogy 2020. január 1-jétől a minimálbér emelése miatt jelentősen növekednek a mezőgazdasági termelők, az élelmiszeripari vállalatok és a kereskedők kiadásai is, különösen, ha a ledolgozott hétvégékre és az ünnepnapokra fizetendő bérek emelését is hozzáadjuk. Ehhez kell még hozzászámítani az energiaárak növekedését és az egyéb költségek emelkedését is. Az INESS elemzése szerint ez alapján arra kell számítani, hogy egyes élelmiszerek adójának csökkentése csak lassítja az áremelkedést“ – fogalmazott Martin Krajčovič is, a SAMO munkatársa.

Stanislav Voskár, az Élelmiszeripari Szövetség elnöke lapunknak felvetette, hogy az áfa csökkentése igen nagy mennyiségű élelmiszerre vonatkozik, ezért ő nem tudja elképzelni, hogyan tudják majd ellenőrizni a hatását.

„Az árak talán csökkennek, sőt, a kereskedelmi láncok már most is jeleznek valamelyes csökkenést. A kérdés az, hogy ez meddig folytatódik.

Egyúttal figyelembe kellene venni azt is, hogy az élelmiszer-előállítás napról napra költségesebb. Tehát ha a gyártás költségei növekednek, az árak csökkennek, az üzletláncok pedig szeretnék fenntartani eddigi nyereségüket, akkor értelemszerűen valahol nulla körül alakul az áremelkedés és az árcsökkenés koefficiense” – nyilatkozta Stanislav Voskár. Szlovákiában 2016 óta 10 százalék a vaj, a tej, a kenyér, a friss hús és az édesvizi halak áfája.

„Meggyőződésünk, hogy az áfacsökkentést minél több élelmiszerre ki kellene terjeszteni, és úgy, hogy ne csak a fogyasztók, hanem az élelmiszertermelők is érzékelhessék” húzta alá Daniel Poturnay, a PKS elnöke. Ebben a hangnemben vélekednek a SAMO munkatársai is.

Az áfacsökkentés hatására lassul az egyes termékek árának növekedése
Az áfacsökkentés hatására lassul az egyes termékek árának növekedése

Daniel Poturnay hozzáfűzte, hogy a PKS egyértelműen támogatja az áfacsökkentést, mivel az az Európai Unión belül Szlovákiában az egyik legmagasabb. Egyben azt is nyomatékosította, hogy a fogyasztók nem nagyon veszik majd észre az adócsökkenést, és a PKS nem elégedett a kiválasztott élelmiszerekre vonatkozó áfacsökkentéssel, ugyanis az csak minimális mértékben támogatja magát az élelmiszer-termelést.

A Szlovákiai Kereskedelmi Szövetség kiemelte, hogy már jóval korábban jelezte a pénzügyminisztériumnak – még a kereskedelmi partnerekkel való tárgyalások előtt –, hogy mindenképpen szükség lenne az áfa csökkentésére, már csak azért is, mert a környező országokban a kiválasztott élelmiszerekre a szlovákiainál jóval alacsonyabb tarifa vonatkozik.

„Akkor nem sikerült elfogadtatni a javaslatunkat, azzal hárították el, hogy az áfa csökkentésével jelentős bevételtől esne el az állami költségvetés. Ezt megértettem akkor és megértem ma is, de tudom, hogy a kormány képes volna megoldást találni erre az ellentmondásra, és megtenni a szükséges lépéseket” – nyilatkozta Martin Katriak, az SZK kereskedelmi szövetségének elnöke.

Az élelmiszeripari dolgozók arra figyelmeztetnek, hogy az ágazat azért került a mostani helyzetbe, mert huzamosabb ideje elhanyagolják, és ez a helyzet csak szisztematikusan végrehajtott intézkedéssorozattal orvosolható – vagyis nem egy-két alkalmi beavatkozással.
Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Eszerint az áfa csökkentésének is ebbe az intézkedéssorozatba kellene illeszkednie, csak úgy járulhat hozzá a feldolgozóipar fellendüléséhez. „Ezért fontos, hogy az állami költségvetésben legalább 50 millió eurót elkülönítsenek az élelmiszeripar számára. Ha a termelőknek az áfa csökkentése ellenére nem sikerül maguknak kigazdálkodnia ezt az összeget, akkor támogatás híján az ágazat tovább gyengül a külföldi konkurenciával szemben” – magyarázta a PKS elnöke.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Réspiacra dolgoznak: a kínálatban feketegyökér és gyermekláncfű is szerepel

A zöldség-gyümölcs forgalomból mind nagyobb szeletet hasítanak ki az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok, folyamatos áruellátásuk csak a termelők összefogásával lehetséges. Franciaországban egyes termékekből, például paradicsomból és almából néhány termelői szervezet szinte lefedi az egész piacot, nehéz lenne velük versenyezni.

Elrejtett kincsünk, a Táti-szigetek

Az Agrárminisztérium természetvédelmi területté nyilvánította a Duna Táti-szigeteinek közel háromszáz hektáros térségét. Az újonnan létesített Táti és süttői Duna-szigetek természetvédelmi terület rendeltetése a Duna menti területek hajdani természetes állapotára jellemző ártéri élőhely-maradványok – mocsárrétek, puhafás ligeterdők – hosszú távú megőrzése, fenntartása.

Vetésidő és kijárási tilalom Szerbiában

Alig néhány órával e sorok papírra vetése előtt Aleksandar Vučić szerb államfő kijárási tilalmat rendelt el Szerbiában este 8 és reggel 5 óra között. A 65 évesnél idősebbekre ennél is nagyobb szigorítás vár, ők csak 5 és 10 óra között hagyhatják el otthonukat. Pedig nagy munka vár a földművesekre, hiszen a szántóföldek 90 százalékát a következő hetekben kell bevetni.

Szigorú fellépést sürget az élelmiszerek túlárazása miatt az agrárminiszter

Fellépést és ellenőrzéseket sürget az élelmiszerek árának helyenkénti drasztikus emelése miatt Nagy István agrárminiszter. A politikus elfogadhatatlannak tartja a drágulást és kéri a fogyasztóvédelmi szerveket, hogy szigorúbban ellenerőzzék azokat a piaci szereplőket, amelyek tisztességtelen árpolitikával próbálnak meg nyerészkedni a kialakult helyzetben.

Lengyelországban megnyitják az ukrán vendégmunkások karantén központját

Két karantén központot nyitottak Gdańskban és Łódźban ukrán vendégmunkások számára, hogy vissza tudjanak térni a munkahelyükre.

Agrárexportunk kitettsége a járvány árnyékában

Agrár-külkereskedelmünk különleges évet zárt 2019-ben. Exportunk 8,2, importunk 8,1 százalékkal nőtt, de mivel az export az import másfélszeresét közelítette, így a külkereskedelmi szaldó, az export-import egyenleg is javult, mégpedig 8,4 százalékkal nőtt.

A krízishelyzetben is biztosítják a takarmányellátást

Az UBM Csoport hazánk vezető takarmánygyártója, piacvezető gabona- és növényi fehérjekereskedő cégcsoportja hetekkel ezelőtt felállította operatív stábját, a vírus következményeire azonban már korábban megkezdte felkészülését. Varga Gábor vezérigazgató-helyettessel beszélgettünk a kialakult helyzetről és a kilátásokról.

Bezárt a McDonald's az Egyesült Királyságban és Írországban

Az Egyesült Királyságban és Írországban a McDonald's éttermeit határozatlan időre bezárták a koronavírus járvány miatt. A gazdaságok vezetői szerint a megtermelt árukat az élelmiszerlánc más részeire irányítják.

Friss és feldolgozott zöldségek és gyümölcsök a kórház dolgozóinak

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felhívására a magyar zöldség-gyümölcs termelők is hozzájárulnak a Dél-pesti Centrumkórház dolgozóinak friss és feldolgozott zöldséggel és gyümölccsel történő ellátásához. Az első felajánlás a kiskőrösi Juice Products Zrt.-től érkezett, a vállalat 100 liter gyümölcslevet ajánlott fel a kórház dolgozói számára.

A mezőgazdasági és halászati ágazat megsegítéséről tárgyaltak az uniós vezetők

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet rendkívüli munkamódszereket és rendkívüli intézkedéseket igényel. Ennek megfelelően, az Unió fennállása óta március 25-én először egyeztetett videokonferencián egymással a 27 tagállam mezőgazdaságért és halászatért felelős minisztere a járvány okozta negatív hatások kezeléséről.