Back to top

Áfacsökkentés Szlovákiában

Január elsejével 10 százalékra csökkent egyes élelmiszerek általános forgalmi adója Szlovákiában. A pozsonyi törvényhozás szeptemberben Eva Antošová, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselőjének törvénymódosítási javaslatának elfogadásával csökkentette az adó­kulcsokat. Az áfacsökkentés mindenekelőtt a tejtermékekre, továbbá a mérsékelt égövi növényekre és a zöldségekre vonatkozik.

A szakértők és vásárlók körében ugyanúgy rögvest felvetődött: valóban olcsóbb lesz-e az élelmiszer az adó lefaragásának köszönhetően?

Az SNS-es képviselő ennél is több élelmiszer áfájának csökkentését javasolta, de a koalíciós tárgyalásokon az a megállapodás született, hogy az államkassza bevétele legfeljebb 65 millió euróval csökkenhet az intézkedés következtében. Ezért a törvénymódosítás keretében csak az alapvető és az egészséges élelmiszerek áfájának csökkentését szavazták meg a honatyák.

Eva Antošová szerint az adó változása egyrészt megtakarítást jelent a lakosságnak, másrészt támogatja a szlovákiai termelőket és az élelmiszeripart is. Hozzáfűzte, hogy pártja ezután is arra törekszik, hogy valamennyi élelmiszer áfája 10 százalék legyen.

Az áfa január 1-jei csökkentése főleg a tejtermékekre, a mérsékelt égövi növényekre és a zöldségekre vonatkozik, a következő árukat érinti: acidofil tej, író, tejföl, tejszín, joghurt, kefír, 100 százalékos juhtúró, gyümölcslevek, mérsékelt égövi gyümölcsök és zöldségek, burgonya, paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, káposzta, karfiol, karalábé, fejes saláta, kígyóuborka, uborka, hüvelyesek, alma, körte, birsalma, méz, friss kenyér és pékáru.

Az idei áfacsökkentés az alapvető és az egészséges élelmiszereket érinti
Az idei áfacsökkentés az alapvető és az egészséges élelmiszereket érinti

„A minimálbér jelentős növekedése, a bérekre rakódó járulékok emelése és a hozzáadott érték előállítása természetszerűleg növeli az előállítás költségét. Ezekből eredően az áfa csökkentése nem jelenti feltétlenül a fogyasztói árak csökkenését is. Reálisabb arra számítani, hogy az áfa csökkentése következtében lassul egyes termékek árának a növekedése. Egyúttal hangsúlyozni kívánjuk, hogy az egészséges piacnak a szabad árképzés az alapfeltétele“ – nyilatkozta Martin Vlachynský, a Gazdasági és Szociális Tanulmányok Intézetének (INESS) elemzője. Az INESS egyik nemrég kiadott tanulmánya szerint Szlovákiában továbbra is az uniós átlag alatt van az élelmiszerek ára. Az intézet felmérése szerint a kereskedők nem számítanak az élelmiszerárak változására a közeljövőben.

A Szlovákiai Élelmiszer-kamara (PKS) már huzamosabb ideje jelzi, hogy az Európai Unióban Szlovákiában a legmagasabb az áfa.

A Modern Szlovákiai Kereskedők Szövetsége (SAMO) rámutatott: „Figyelembe kell venni, hogy 2020. január 1-jétől a minimálbér emelése miatt jelentősen növekednek a mezőgazdasági termelők, az élelmiszeripari vállalatok és a kereskedők kiadásai is, különösen, ha a ledolgozott hétvégékre és az ünnepnapokra fizetendő bérek emelését is hozzáadjuk. Ehhez kell még hozzászámítani az energiaárak növekedését és az egyéb költségek emelkedését is. Az INESS elemzése szerint ez alapján arra kell számítani, hogy egyes élelmiszerek adójának csökkentése csak lassítja az áremelkedést“ – fogalmazott Martin Krajčovič is, a SAMO munkatársa.

Stanislav Voskár, az Élelmiszeripari Szövetség elnöke lapunknak felvetette, hogy az áfa csökkentése igen nagy mennyiségű élelmiszerre vonatkozik, ezért ő nem tudja elképzelni, hogyan tudják majd ellenőrizni a hatását.

„Az árak talán csökkennek, sőt, a kereskedelmi láncok már most is jeleznek valamelyes csökkenést. A kérdés az, hogy ez meddig folytatódik.

Egyúttal figyelembe kellene venni azt is, hogy az élelmiszer-előállítás napról napra költségesebb. Tehát ha a gyártás költségei növekednek, az árak csökkennek, az üzletláncok pedig szeretnék fenntartani eddigi nyereségüket, akkor értelemszerűen valahol nulla körül alakul az áremelkedés és az árcsökkenés koefficiense” – nyilatkozta Stanislav Voskár. Szlovákiában 2016 óta 10 százalék a vaj, a tej, a kenyér, a friss hús és az édesvizi halak áfája.

„Meggyőződésünk, hogy az áfacsökkentést minél több élelmiszerre ki kellene terjeszteni, és úgy, hogy ne csak a fogyasztók, hanem az élelmiszertermelők is érzékelhessék” húzta alá Daniel Poturnay, a PKS elnöke. Ebben a hangnemben vélekednek a SAMO munkatársai is.

Az áfacsökkentés hatására lassul az egyes termékek árának növekedése
Az áfacsökkentés hatására lassul az egyes termékek árának növekedése

Daniel Poturnay hozzáfűzte, hogy a PKS egyértelműen támogatja az áfacsökkentést, mivel az az Európai Unión belül Szlovákiában az egyik legmagasabb. Egyben azt is nyomatékosította, hogy a fogyasztók nem nagyon veszik majd észre az adócsökkenést, és a PKS nem elégedett a kiválasztott élelmiszerekre vonatkozó áfacsökkentéssel, ugyanis az csak minimális mértékben támogatja magát az élelmiszer-termelést.

A Szlovákiai Kereskedelmi Szövetség kiemelte, hogy már jóval korábban jelezte a pénzügyminisztériumnak – még a kereskedelmi partnerekkel való tárgyalások előtt –, hogy mindenképpen szükség lenne az áfa csökkentésére, már csak azért is, mert a környező országokban a kiválasztott élelmiszerekre a szlovákiainál jóval alacsonyabb tarifa vonatkozik.

„Akkor nem sikerült elfogadtatni a javaslatunkat, azzal hárították el, hogy az áfa csökkentésével jelentős bevételtől esne el az állami költségvetés. Ezt megértettem akkor és megértem ma is, de tudom, hogy a kormány képes volna megoldást találni erre az ellentmondásra, és megtenni a szükséges lépéseket” – nyilatkozta Martin Katriak, az SZK kereskedelmi szövetségének elnöke.

Az élelmiszeripari dolgozók arra figyelmeztetnek, hogy az ágazat azért került a mostani helyzetbe, mert huzamosabb ideje elhanyagolják, és ez a helyzet csak szisztematikusan végrehajtott intézkedéssorozattal orvosolható – vagyis nem egy-két alkalmi beavatkozással.
Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Eszerint az áfa csökkentésének is ebbe az intézkedéssorozatba kellene illeszkednie, csak úgy járulhat hozzá a feldolgozóipar fellendüléséhez. „Ezért fontos, hogy az állami költségvetésben legalább 50 millió eurót elkülönítsenek az élelmiszeripar számára. Ha a termelőknek az áfa csökkentése ellenére nem sikerül maguknak kigazdálkodnia ezt az összeget, akkor támogatás híján az ágazat tovább gyengül a külföldi konkurenciával szemben” – magyarázta a PKS elnöke.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Százszor nagyobb hozam

A Huvster nevű mexikói startup megmutatta, hogy zárt térben a szokásoshoz képest akár százszor nagyobb terméshozamot lehet elérni. Juan Succar és Jorge Lizardi, a Verde Compacto alapítói a városi vertikális mezőgazdaság új globális trendjének követői, Latin-Amerikában úttörők.

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.

A magyar gazdák stabil támogatáspolitikára számíthatnak 2020-ban is

A magyar mezőgazdaság kedvező helyzete biztos alapot nyújt ahhoz, hogy határon átívelő együttműködésekkel segítsük a felvidéki gazdák, agrár-vállalkozások versenyképesség növelő és munkahelyteremtő beruházásait - mondta el Nagy István, csütörtök este a Szepsiben rendezett gazdafórumon.

Speciális kiadványokkal is segíti a szakmai szereplőket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara speciális, ingyenes szakmai kiadványokkal is segíti a mező- és az erdőgazdálkodással foglalkozókat, valamint az élelmiszeriparban tevékenykedőket.

Átadták a Zöld Óvoda címeket – 235 intézmény kapta meg az elismerést

Már tizenharmadik alkalommal ítélték oda a Zöld Óvoda és az Örökös Zöld Óvoda címeket, idén összesen 235 intézménynek. Az okleveleket László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Kisfaludy László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára adta át.

Tavaly mintegy 800 milliárd forint támogatás segítette a gazdálkodókat

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások 2019-ben is mintegy 800 milliárd forinttal járultak hozzá a magyar gazdálkodók fenntartható termeléséhez. Az Agrárminisztérium 2019-et az „építkezés” évének hirdette meg, és ennek a célnak az elérését mintegy 800 milliárd forint támogatás kifizetése segítette.

Mennyi diót együnk a szív és a belek egészségéért?

Már ismert tény, hogy a diófogyasztás jó hatással van a szívünkre. Egy új kutatással fény derült arra, hogy a bél egészséges működésében is szerepe van. A két jótékony hatás között összefüggés lehetséges.

ÖMKi, a magyar mezőgazdaság „élő laboratóriuma”

Bővülő csapat és tevékenység, új kutatási területek, fejlődő korábbi projektek és felütésként március elején az öko ágazat számára szervezett konferencia: lendületesen vág neki 2020-nak hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, tudományos szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

Jól működik a Listeria Megelőzési Rendszer

A közel másfél évvel ezelőtti gyorsfagyasztott élelmiszer-botrány hatására egyes vállalatok és szervezetek kialakították a Listeria Megelőzési Rendszert. A rendszer elsőéves működési tapasztalatai kedvezőek.