Back to top

A húsellátás biztosított

A hirtelen felvásárlás miatt kialakult átmeneti tőkehúshiány kezelésére a logisztikai rendszerek képtelenek voltak, de mostanra sikerült stabilizálni a tőkehúsellátást és -beszállítást. Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét kérdeztük a hazai "húshelyzetről".

– Akadhatnak-e olyan tőkehúsok és húsfélék, amelyek nehezebben elérhetők a boltokban? – kérdeztük Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét, aki egyben Magyarország legnagyobb élelmiszer-gazdasági holdingja, a Bonafarm-csoport vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója.

– A két legjelentősebb felvásárlási láz a koronavírus magyarországi megjelenéséhez kapcsolódik: a járvány elleni kormányzati intézkedések bejelentésére, illetve a tanintézmények átmeneti bezárására vonatkozó rendelet kihirdetésére datálhatók. Mindkét esetben csak néhány napról beszélhetünk, ilyenkor sok helyen előfordult, hogy sertés- és baromfihús nem volt kapható – mondja Éder Tamás.

Ezen a néhány napon a karácsonyi vagy a húsvéti forgalmat is 25 százalékkal meghaladta a kereslet, amire sem a vágóhidak, sem a kiskereskedelem, sem a beszállítók és a logisztikai hálózat nem volt felkészülve, ezért fordult elő átmeneti hiány tőkehúsból a boltokban.

Ugyanakkor vannak olyan kis- és nagykereskedelmi láncok, amelyek eddig többnyire importáruval töltötték fel a polcaikat. Most az uniós határzárak miatt a tagállamok közötti áruforgalom akadozása lelassítja az importot.

– Azt tapasztaljuk, hogy minden egyes forgalmat célzó intézkedés egy darabig akadályozza a szállítás gördülékenységét: a jogszabályok félreértelmezése vagy szigorú betartása miatt torlódások alakulnak ki a határátkelő helyeken. Tehát előfordulnak jelentős csúszások, de egyelőre nem tudok olyan súlyos vagy tartós problémáról, ami a húságazatot érintené – fogalmazott Éder Tamás. Hozzátette, hogy szállítási nehézségek miatt több kereskedelmi láncnak is át kellett állnia importtermékekről hazaira.

– Azok a kiskereskedők, akik jelentős mennyiségű húst importáltak, az elmúlt néhány hétben nagyobb problémákkal szembesültek a külkereskedelmi forgalom akadozása miatt. Emiatt a felvásárlási láz alatt sokkal lassabban tudták feltölteni a polcaikat. Amint a szállítmányozás és a külkereskedelem visszatér a normális kerékvágásba – bár véleményem szerint már nem térhet vissza, csak az új szabályoknak megfelelő rendszerben tud fennakadások nélkül működni –, már nem kell attól tartania az importáruval foglalkozó kereskedelmi láncoknak, hogy ne tudnának megfelelő mennyiségű terméket biztosítani a vásárlóiknak.

Éder Tamás bízik benne, hogy a húsipar szempontjából fontos forgalmi időszaknak számító húsvéti ünnepekre sok magyar hústerméket vásárolnak.

A cégek már bőven a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése előtt a húsvéti bevásárlásra készültek.

A füstölt húsok keresletének megugrása miatt ilyenkor jóval korábban megkezdik a gyártást, elvégre egyes termékek több hónap alatt készülnek el. Húsvét előtt rendszerint 6-7 ezer tonna húsvéti füstölthús-készítmény kerül a piacra, és a szokásosnál több jó minőségű termék közül lehet válogatni.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.