Back to top

Az európaiak nem akarnak sem rovarokat, sem műhúst enni

Egy nemzetközi felmérés szerint a fogyasztóknak Európa-szerte szándékukban áll megváltoztatni az étkezési szokásaikat, de nem rajonganak a műhúsért és nem akarnak rovarokat enni.

Az Európai Fogyasztói Szervezet (BEUC) a közelmúltban tette közzé annak a felmérésének az eredményét, amelyet 2019. októberben és novemberben készített.  Az átfogó kutatás során 11 európai ország (Ausztria, Belgium, Németország, Görögország, Olaszország, Litvánia, Hollandia, Portugália, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország) 11 ezer fogyasztóját kérdezték meg, amely során  az európaiak fogyasztói tudatosságának szintjét mérték fel.

Az interjúkban megkérdezték például, hogy mennyire tartja fontosnak az élelmiszer választást a környezetre gyakorolt ​​hatás vonatkozásában? Kíváncsiak voltak arra is, hogy szándékoznak-e korlátozni a vörös hús fogyasztását, vagy hogy a kormány mindent megtesz-e a fenntartható módon előállítható élelmiszerek érdekében?

Kiderült, hogy bár a fogyasztók nem látnak közvetlen összefüggést a saját étkezési szokásaik és a környezet állapota között, de

a legtöbb ember tisztában van az étkezési szokásoknak a környezetre gyakorolt ​​közvetett hatásával, és a fogyasztók kétharmada nyitott az étkezés megváltoztatására, ha az a környezetre pozitív hatással van.

A tanulmány készítői rámutattak arra, hogy a fenntarthatóbb étrend kialakítását megakadályozó tényezők például az ár, az ismeretek hiánya, a nem egyértelmű információk és a korlátozott választék.

A megkérdezettek több, mint 40 százaléka a környezeti aggályok miatt hagyott fel eddigi étkezési szokásaival vagy csökkentette a vörös hús fogyasztását. Ugyanakkor a válaszadók beismerték, hogy nem nagyon érdekli őket a laboratóriumban készített hús, azaz a műhús, és az ehető rovarok fogyasztása sem. Ehelyett inkább elfogadják a növényi "hamburgereket" és a vegetáriánus étrendet.

Azt is megállapították, hogy a fogyasztóknak csak 16% -a gondolja úgy, hogy kormánya minden

Vega burger
segítséget megad a fenntartható módon előállítható élelmiszerek gyártásához és hozzáférhetőségéhez.

- Tanulmányunk azt mutatja, hogy a legtöbb fogyasztó meg akarja változtatni étkezési szokásait, de ez nem könnyű feladat.

Több szinten kell változtatni, hogy a fenntartható választás elérhető legyen

- mondta Monique Goyens, a BEUC vezérigazgatója. Szerinte a szabályozóknak, az élelmiszer-termelőknek és a kiskereskedőknek kulcsszerepet kell játszaniuk az árak, a marketing és az összes többi tényező összehangolásában annak érdekében, hogy az európaiak fenntarthatóbb táplálkozást élvezhessenek.

Forrás: 
portalspozywczy.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

A világ legnagyobb beltéri gazdasága épül Abu Dhabiban

Az emírségi és holland együttműködés nyomán épülő üzem fontos szerepet tölt be abban a stratégiai tervben, melynek egyik fő célja, hogy az Egyesült Arab Emírségek világelsővé váljon az innovatív élelmiszer-termelési technológiák alkalmazásában.

A biztonságosabb, jövedelmezőbb termesztés a cél

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) online tájékoztatót tartott a Növénytermesztési rendszerek klímaváltozási válaszreakciójának és adaptációs lehetőségeinek kutatása című projekt zárásaként. Ebben a GINOP projektben a NAIK hat kutatóintézete vett részt.

A paprika gyógyhatása

A fűszerpaprika úgy lett magyar sajátosság, hogy a növény őshazája több ezer kilométerre található tőlünk. Ennek ellenére a magyar fűszerpaprika messze földön híres. A paprikafélék változatosságukból adódóan tekinthetők zöldségnek, fűszernek, gyógynövénynek, de díszváltozataik is vannak.

A vírushelyzetben sem lettek sokkal környezettudatosabbak a magyarok

A világjárvánnyal sokunk bizonyára átértékelte világszemléletét, az élethez való viszonyát. Jól látható a világ társadalmi, gazdasági, természeti törékenysége, ahogy egyik napról a másikra a feje tetejére állt az eddig oly szokványosnak vélt lét. A pandémia mellett mind jelentősebb problémaként megjelenő klímaváltozással szemben a globális környezetvédelmi intézkedések lehetnek megoldások.

Gyógynövények - Harmadik nemzedék, harmincéves üzem

Nagy Balázs nagypapája, Mihály már a rendszerváltás előtt is gyógynövényekkel foglalkozott, 1991-ben pedig megalapította saját vállalkozását. Az idén harmincéves cég főtevékenysége nem változott az évtizedek folyamán, ám a feldolgozás során a gyűjtött alapanyagok rovására nőtt a termesztett gyógynövények aránya.

Érzékelő gombák

Az UC Riverside egyetem kutatói kimutatták, hogy az emberi érzékelést, például szaglást lehetővé tevő fehérjék bizonyos gombafajoknak is lehetővé teszik, hogy érzékeljenek olyan dolgokat, amelyeket elfogyaszthatnak.

Nagyon közel a határidő: január 31-ig kell befizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat

2021. január 31. napja, azaz vasárnap a 2020. évi bevalláshoz kapcsolódó élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletének fizetési határideje.

A zöld arany

A tökmagolaj egyike a legfinomabb olajoknak, ezért még azok is könnyedén megkedvelhetik, akik egyébként ódzkodnak a hidegen sajtolt olajoktól. Azon túl, hogy nagyon ízletes, rendkívül értékes és természetesen gyógyhatású is.