Back to top

Tengeri spárgát üvegházból

A tengeri sziksófű vagy tengeri spárga egy, a csúcsgasztronómiában is kedvelt, különleges, fűszeres, szokatlanul sós ízű növény. Üvegházi termesztésére eddig senki nem vállalkozott. Két német fiatal azonban egy régi üvegház átalakításával kidolgozta a sós vízzel történő termesztés technológiáját, az eddig elért eredményeikért most innovációs díjat is kaptak.

Kertészeti innovációs díjat kapott „Növény” kategóriában a Salifaktur nevű, Magdeburgban működő, Salicornia europaea (sziksófű) termesztésére specializálódott cég. A céget két fiatal Ken Dohrmann és Julian Engelmann alapította. Magdeburgban egy üres üvegházban vágtak bele a nem mindennapi elképzelés megvalósításába.

salicornia_europaea_leaves.jpg

A sziksófű, vagy más néven tengeri spárga a csúcsgasztronómiában szívesen használt sós ízű növény.
A sziksófű, vagy más néven tengeri spárga a csúcsgasztronómiában szívesen használt sós ízű növény.
Fotó: wikimedia_S.Ahmadihayeri
A start up cég kifejlesztette a sós vízben történő termesztés technológiai folyamatát, amihez szükség volt az üvegház átalakítására. A tengeri spárgaként is ismert Salicornia europaea különleges, fűszeres ízű zöldségként használt növény,  magas áron értékesíthető réspiaci terméket képvisel, amelyet mind gyakrabban alkalmaznak a csúcsgasztronómiában. Leveleit szárát salátaként, párolva vagy grillezve köretként is lehet tálalni. 

Németországban eddig még senki nem tudta megvalósítani  friss tengeri spárga termesztését.

A Kertészeti Innovációs Díj zsűrije a digitális díjátadó ünnepségen azt is kiemelte, hogy a Salifaktur start up cég alapítói nem csak hogy kifejlesztettek egy teljesen új termesztési módszert, hanem elvégezték a német célpiac gazdasági elemzését a termelési igények becslésével, és létrehozták a sós vizet felhasználó üzemek német célpiacra történő bevezetésének marketingkoncepcióját.

1200px-edible_mesembryanthemum_crystallinum.jpg

Ehető jeges kristályvirág levelei.
Ehető jeges kristályvirág levelei.
Fotó: wikipedia
A fiatalok kutatóintézetekkel és egyetemekkel is együttműködtek.
A Salifaktur az 1800 négyzetméteres üvegházban hetente körülbelül 2-300 kg tengeri spárgát tud szüretelni. 
A két fiatal szeretné a terngeri spárga fogyasztását ösztönözni, igazi kihívásnak tekintik, hogy a meglévő vásárlók mellett más érdeklődőket találjanak a kiskereskedelmi szektorban, akikkel hosszú távú beszállítói kapcsolatot tudnak kialakítani. Többek között ez is egyike azoknak a célkitűzéseknek,  amelyeket a következő öt évben teljesíteni szeretnének. A stabil és hosszú távú kapcsolatok kiépítése mellett bővíteni szeretnénk a növény-egészségügy és növényvédelem területén szerzett tapasztalatainkat, és saját magtermesztést is szeretnénk magvalósítani- fogalmazott a két vállalkozó. Terveik szerint a Salifaktur termékkínálata nem korlátozódik majd csupán a frissen szedett sziksófűre: a fiatalok most jeges kristályvirággal  (Mesembryanthemum crystallinum), tengeri köménnyel (Crithmum maritimum)  kísérletezik, hogy bővítse a sós ízű növények körét.
Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Az utolsó előfutamok

Szeptember közepére Lendván, Gyenesdiáson, Sarkadon, és utolsóként Heves-Alatkán is lezajlottak a Nemzeti Vágta előfutamai, így összeállt a budapesti Hősök terén rendezett fináléra hivatalos településeknek és lovasoknak a csapata.

A mindennapi étrendtervezés titka

Ön elég zöldséget eszik? Tudja, hogy a szervezetének mennyi zöldségre van szüksége naponta?

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

Az egészséges táplálkozás kihat a gyerekek mentális jólétére is

Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akik naponta öt vagy több adag gyümölcsöt és zöldséget esznek, sokkal jobb mentális egészségnek örvendenek. A kutatás szerint a nagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztás a középiskolások körében jobb mentális jóléttel jár együtt, a tápláló reggeli és ebéd pedig minden korosztályban összefügg az érzelmi jóléttel.

Még októberben is terem a magaságyásunk

A kiadónk udvarán tavasszal létesített magaságyás még így októberben is bőségesen terem. Mostanra felkerült rá egy tábla is: "Gyurka bácsi emlékére" felirattal, a tavaly júniusban elhunyt Bálint György emlékére.

Harminc éve kínálnak zöldfűszereket

A Zöldpont ’98 Kft. története 1991-ben kezdődött, amikor Papp Ákos és későbbi felesége, Judit eldöntötték, hogy fűszernövényeket fognak termeszteni: de azokat nem a hazánkban addig megszokott módon értékesítik, hanem friss, cserepes zöldfűszerként.

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Vidéki Nők Magyarországért díjat adtak át

Átadták a Vidéki Nők Magyarországért díjat, amit az a személy kaphat, aki a vidék értékeinek, hagyományainak megőrzésében, a természeti környezet védelmében, a hazai mezőgazdasági gazdálkodás terén kifejtett munkájában, valamint az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszer termelésben és előállításban élen jár.