0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Tengeri spárgát üvegházból

A tengeri sziksófű vagy tengeri spárga egy, a csúcsgasztronómiában is kedvelt, különleges, fűszeres, szokatlanul sós ízű növény. Üvegházi termesztésére eddig senki nem vállalkozott. Két német fiatal azonban egy régi üvegház átalakításával kidolgozta a sós vízzel történő termesztés technológiáját, az eddig elért eredményeikért most innovációs díjat is kaptak.

Kertészeti innovációs díjat kapott „Növény” kategóriában a Salifaktur nevű, Magdeburgban működő, Salicornia europaea (sziksófű) termesztésére specializálódott cég. A céget két fiatal Ken Dohrmann és Julian Engelmann alapította. Magdeburgban egy üres üvegházban vágtak bele a nem mindennapi elképzelés megvalósításába.

A start up cég kifejlesztette a sós vízben történő termesztés technológiai folyamatát, amihez szükség volt az üvegház átalakítására. A tengeri spárgaként is ismert Salicornia europaea különleges, fűszeres ízű zöldségként használt növény,  magas áron értékesíthető réspiaci terméket képvisel, amelyet mind gyakrabban alkalmaznak a csúcsgasztronómiában. Leveleit szárát salátaként, párolva vagy grillezve köretként is lehet tálalni. 

Németországban eddig még senki nem tudta megvalósítani  friss tengeri spárga termesztését.

A Kertészeti Innovációs Díj zsűrije a digitális díjátadó ünnepségen azt is kiemelte, hogy a Salifaktur start up cég alapítói nem csak hogy kifejlesztettek egy teljesen új termesztési módszert, hanem elvégezték a német célpiac gazdasági elemzését a termelési igények becslésével, és létrehozták a sós vizet felhasználó üzemek német célpiacra történő bevezetésének marketingkoncepcióját.

A fiatalok kutatóintézetekkel és egyetemekkel is együttműködtek.
A Salifaktur az 1800 négyzetméteres üvegházban hetente körülbelül 2-300 kg tengeri spárgát tud szüretelni. 
A két fiatal szeretné a terngeri spárga fogyasztását ösztönözni, igazi kihívásnak tekintik, hogy a meglévő vásárlók mellett más érdeklődőket találjanak a kiskereskedelmi szektorban, akikkel hosszú távú beszállítói kapcsolatot tudnak kialakítani. Többek között ez is egyike azoknak a célkitűzéseknek,  amelyeket a következő öt évben teljesíteni szeretnének. A stabil és hosszú távú kapcsolatok kiépítése mellett bővíteni szeretnénk a növény-egészségügy és növényvédelem területén szerzett tapasztalatainkat, és saját magtermesztést is szeretnénk magvalósítani- fogalmazott a két vállalkozó. Terveik szerint a Salifaktur termékkínálata nem korlátozódik majd csupán a frissen szedett sziksófűre: a fiatalok most jeges kristályvirággal  (Mesembryanthemum crystallinum), tengeri köménnyel (Crithmum maritimum)  kísérletezik, hogy bővítse a sós ízű növények körét.
Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu/taspo.de