Back to top

A cukkini számtalan egészségügyi előnye

A cukkini egy ízletes nyári tökféle, amely sokoldalúságáról és számos egészségügyi előnyéről ismert. Bár a cukkinit gyakran zöldségként emlegetik, valójában a Cucurbitaceae növénycsaládba tartozó gyümölcs, és a hagyományos gyógyászatban régóta használják megfázás és más egészségügyi állapotok kezelésére.

A cukkinit először Olaszországban termesztették az 1800-as évek elején, és számos olasz étel alapanyaga, ezenkívül számtalan módon elkészíthető. A zsenge és enyhén édes cukkini általában átveszi annak az ételnek és fűszernek az ízét, amivel főzik.

Nyersen vagy főzve tökéletes alapanyaga a salátáknak, leveseknek, szendvicseknek, pörkölteknek, vagy éppen sült ételekhez is adható, sőt akár köretként tálalható.

Rántani, sütni, spagettihez hozzáadni, vagy muffinokba és kenyerekbe sütni is lehet. Ha nyers cukkinit szeretnénk enni, akkor csíkokra vágjuk fel, és mártogassuk őket humuszba, guacamoléba vagy salátaöntetbe, hogy még ízletesebbé tegyük.

Miként járul hozzá a cukkini fogyasztása az egészségünkhöz?

Íze és sokoldalúsága mellett a cukkini egy tápláló tökféle, amely számos fontos egészségügyi előnnyel jár. A C-vitaminban gazdag növény segíthet erősíteni az immunitást, és megvédheti a sejteket a hosszan tartó károsodástól. Ez annak köszönhető, hogy a C-vitamin képes megelőzni az oxidatív stresszt azáltal, hogy felveszi a harcot a betegséget terjesztő szabad gyökök hatásaival. Emellett a cukkiniban található C-vitamin segíthet a kollagén előállításában is, ami megvédheti a bőrünket a nap okozta károsodástól és a ráncoktól.

A cukkini fogyasztása segíthet a rák kockázatának csökkentésében is.

A kutatások szerint bizonyos gyümölcsöket és zöldségeket tartalmazó étrend összefüggésbe hozható a mell-, tüdő-, gyomor-, nyelőcső- és vastagbélrák alacsonyabb kockázatával. Azonban más tanulmányok rámutattak arra, hogy ez az előny valójában a cukkiniban található C-vitamin műve lehet, annak gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt. Ezenkívül a cukkini segíthet javítani és elősegíteni az emésztést is. Ez azért van, mert oldható és oldhatatlan rostokat egyaránt tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni a székrekedést és a bélrendszerben fellépő gyulladást.

Forrás: 
healthdigest.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.