0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A cukkini számtalan egészségügyi előnye

A cukkini egy ízletes nyári tökféle, amely sokoldalúságáról és számos egészségügyi előnyéről ismert. Bár a cukkinit gyakran zöldségként emlegetik, valójában a Cucurbitaceae növénycsaládba tartozó gyümölcs, és a hagyományos gyógyászatban régóta használják megfázás és más egészségügyi állapotok kezelésére.

A cukkinit először Olaszországban termesztették az 1800-as évek elején, és számos olasz étel alapanyaga, ezenkívül számtalan módon elkészíthető. A zsenge és enyhén édes cukkini általában átveszi annak az ételnek és fűszernek az ízét, amivel főzik.

Nyersen vagy főzve tökéletes alapanyaga a salátáknak, leveseknek, szendvicseknek, pörkölteknek, vagy éppen sült ételekhez is adható, sőt akár köretként tálalható.

Rántani, sütni, spagettihez hozzáadni, vagy muffinokba és kenyerekbe sütni is lehet. Ha nyers cukkinit szeretnénk enni, akkor csíkokra vágjuk fel, és mártogassuk őket humuszba, guacamoléba vagy salátaöntetbe, hogy még ízletesebbé tegyük.

Miként járul hozzá a cukkini fogyasztása az egészségünkhöz?

Íze és sokoldalúsága mellett a cukkini egy tápláló tökféle, amely számos fontos egészségügyi előnnyel jár. A C-vitaminban gazdag növény segíthet erősíteni az immunitást, és megvédheti a sejteket a hosszan tartó károsodástól. Ez annak köszönhető, hogy a C-vitamin képes megelőzni az oxidatív stresszt azáltal, hogy felveszi a harcot a betegséget terjesztő szabad gyökök hatásaival. Emellett a cukkiniban található C-vitamin segíthet a kollagén előállításában is, ami megvédheti a bőrünket a nap okozta károsodástól és a ráncoktól.

A cukkini fogyasztása segíthet a rák kockázatának csökkentésében is.

A kutatások szerint bizonyos gyümölcsöket és zöldségeket tartalmazó étrend összefüggésbe hozható a mell-, tüdő-, gyomor-, nyelőcső- és vastagbélrák alacsonyabb kockázatával. Azonban más tanulmányok rámutattak arra, hogy ez az előny valójában a cukkiniban található C-vitamin műve lehet, annak gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt. Ezenkívül a cukkini segíthet javítani és elősegíteni az emésztést is. Ez azért van, mert oldható és oldhatatlan rostokat egyaránt tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni a székrekedést és a bélrendszerben fellépő gyulladást.

Forrás: healthdigest.com