A fahéj esetében ezt a határvonalat nem érdemes átlépni, ugyanis káros mellékhatások léphetnek fel, ha a napi maximális mennyiségnél többet viszünk be a szervezetünkbe.
Valójában a fahéjnak két fajtája is létezik, a ceyloni és a kasszia. Az egykori Ceylon országot ma Sri Lankának hívják, ahonnan az úgynevezett „valódi fahéj” származik, amelyet az örökzöld fák kérgéből nyernek, mely a globális kínálatnak mintegy 80%-át adja.
A kasszia a leggyakrabban használt fahéjfajta az amerikai fogyasztók körében. Ugyanakkor fontos megkülönböztetni az elfogyasztható napi maximális mennyiséget, mivel a két fajta esetében ez eltérő.
Az ajánlott napi fahéj adag
A Healthline szerint a kasszia fahéj nagy mennyiségben tartalmaz kumarint, egy olyan kémiai vegyületet, amely tanulmányok szerint májkárosodással és a rák bizonyos típusainak vagy rákos daganatok kialakulásának megnövekedett valószínűségével áll összefüggésben. Ezen aggályok és egyéb káros mellékhatások, például szájfájás vagy légzési problémák miatt a forgalmazó azt tanácsolja, hogy naponta legfeljebb 0,05 milligramm kumarint fogyaszthatunk a saját kilogramm súlyunkra átszámítva. Így például egy 150 kilós személy szervezete napi 7,5 milligrammot, azaz nagyjából 3 teáskanálnyi kasszia fahéjat tolerálhat.
Ez ugyan kicsit drágább és kevésbé elterjedt, de sok szupermarketben és szaküzletben kapható.
Ennek ellenére a fahéj ajánlott napi bevitele jóval alacsonyabb. Néhány szakértő szerint napi ½-1 teáskanál fahéj a határérték. Ez napi 2-4 gramm fahéjnak felel meg, az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma szerint legfeljebb napi 6 gramm, az a mennyiség, amelyet biztonságosan elfogyaszthatunk.
A fahéj egészségügyi előnyei
A két fahéjtípus közül a ceyloni fahéjnak nagyobb az antioxidáns mennyisége. De bármelyik fajtát is választjuk, mértékkel fogyasztva számos pozitív egészségügyi előnnyel járhat. Az egyik legérdekesebb gyógyhatása az, hogy segíthet a HIV-vírus elleni küzdelemben.
Ezenkívül a fahéjolaj állítólag hatékony a gombás vagy bakteriális fertőzések elleni küzdelemben, és a fűszer erős gyulladáscsökkentőnek számít. Emellett csökkentheti a vércukorszintet, és segíthet a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések megelőzésében. Azonban még több kutatásra van szükség a fahéjjal kapcsolatban. Mielőtt ezekről és más állításokról, mint például a fogyás elősegítése vagy a koleszterinszint szabályozása, meggyőzően lehetne nyilatkozni. De akár kasszia fahéjat, akár ceyloni fahéjat használunk, tartsuk szem előtt a mértékletességet; ne vigyük túlzásba a fogyasztását.
További érdekességek:
Ezekből a fűszerekből tegyen a kávéjába, hogy jobban fogjon az agya