Back to top

4 fűszer a gyulladások megállítására

A krónikus gyulladás egy fájdalmas és frusztráló állapot, mely idővel még súlyosabb egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a szívbetegséget és a cukorbetegséget. Szerencsére számos megoldás létezik, amelyek enyhíthetik a fájdalmat és kordában tarthatják a problémát - kezdve néhány olyannal, amelyet minden egyes nap az ételekre szórhatunk...

Az élelmiszerek (beleértve a fűszereket is) olyan információkkal vannak tele, amelyek sejtszinten üzeneteket küldenek a testünknek" - mondja Kathleen Richardson táplálkozási szakértő. "Jeleket küldenek az immunrendszernek, hogy lassítsák a gyulladásos folyamatot, csökkentsék a szabadgyök-termelődést, javítsák a keringést és a sejtkárosodást.

A szervezet pozitívan reagál az egyes gyógynövényekben és fűszerekben rejlő gyógyító tulajdonságokra (antioxidánsokra)".

Kurkuma

A kurkuma egy híres sárga fűszer, amely gyakran szerepel az ázsiai gasztronómiában; ha szeretjük az indiai ételeket, valószínűleg már találkoztunk ezzel az összetevővel. A kurkuma egészségügyi előnyei a kurkumin vegyületnek köszönhető - innen kapja élénk színét is. A kurkumin gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, ezért a gyulladáscsökkentő fűszerek egyik legjobb fajtája.

Fekete bors

A fekete bors az egyik legsokoldalúbban felhasználható fűszer. Gyakorlatilag bármilyen ételre tehetjük, ezért is olyan nagyszerű. A fekete bors tele van gyulladáscsökkentő vegyületekkel, például piperinnel, limonénnel és béta-karyophyllennel, amelyek mind ígéretes eredményeket mutattak, amikor a szervezetnek segít a fájdalmas gyulladások és betegségek leküzdésében.

Fahéj

Mint kiderült, ez a fűszer nem csak az édesszájúaknak nyújt megoldást, ugyanis gyulladáscsökkentő hatása is van.

Ez a népszerű desszert-összetevő nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, ami azt jelenti, hogy nemcsak a gyulladással járó fájdalmak enyhítésében lehet hasznos, hanem segíthet a szív egészségének megőrzésében, sőt, még a betegségektől is megvédhet.

Cayenne

Az olyan csípős paprikák, mint a cayenne, gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek, ezért Richardson szerint a cayenne remek fűszer, ha krónikus gyulladással küzdünk. Ezek az előnyök a kapszaicinoidok nevű vegyületből származnak. A fekete borshoz hasonlóan a Cayenne-bors is számos ételhez adható. Különböző fogásokba keverve nagyszerű választás lehet a gyulladás elleni küzdelemben - csak ne feledjük, hogy óvatosan bánjunk vele.

Illusztráció
Illusztráció

A nap végén a szervezetünk általában képes magától, különösebb segítség nélkül is felvenni a harcot a gyulladással. "Megvan a hatalmunk, hogy olyan környezetet teremtsünk, amelyben elkezdhetünk gyógyulni, és megtapasztalhatjuk az optimális egészséget, jólétet" - mondja Richardson. Ennek a környezetnek a megteremtése azzal kezdődik, hogy a megfelelő összetevőkkel tápláljuk a testünket, és ezek a fűszerek remek kiindulópontot jelentenek, ha le akarjuk küzdeni a gyulladást.

Forrás: 
shefinds.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

Együk meg a betolakodót!

Egyre többfelé hasznosítják a gasztronómiában az inváziós fajokat, az „etikus táplálkozás” jegyében. Nagy-Britanniában a szürke mókus, Németországban több rákfaj került fel az étlapokra. A gyorsan szaporodó állatokat másként is fel lehet használni, írja cikkeiben a Guardian.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Súlyos járvány dúl Indiában: eddig százezer marha veszett oda

Eddig közel százezer szarvasmarha és bivaly hullott el Indiában bőrcsomósodáskór következtében, és több mint 2 millió állat fertőződött meg. A betegség úgy tűnik, egyelőre megállíthatatlanul terjed az országban.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.