0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. november 30.

Illatok, amelyeket a darazsak messziről elkerülnek

Nyárutón képtelenség titokban tartani a környék darazsai előtt, ha a teraszon készülünk tálalni: bármilyen terített asztalra azonnal rávetik magukat, lévén, hogy ilyenkor a természetben már megfogyatkoznak az élelemforrásaik. A minap olvastam egy összeállítást a darazsakat távol tartó illóolajos növényekről.

Igaz, ahogy jön az ősz, már maguktól is különösebb intézkedések nélkül is visszahúzódtak a legtöbb helyen, de aki nem szeretné csapdázni őket, annak jövőre is érdekesek lehetnek az agrarheute.com portálon megjelent cikk tanácsai.

Eszerint

a legjobb megoldás a szagos muskátli; ha ennek a jellegzetes illatát megérzik, akkor messzire elkerülik az étkezőasztalunkat

az illatokra igen érzékeny darazsak. Tegyünk az asztal mellé egy cseréppel, és garantált a siker. Hasonló hatás érhető el a paradicsommal is; ha nevelünk a kertben pár tövet, akkor jó ötlet azt a terasz mellé ültetni.

A rozmaringot sem szeretik a darazsak a cikk szerint; állítólag az asztalra tett egyetlen ág is elég lehet, hogy ne legyen kedvük a környékre menni.

Hasonló hatás érhető el mentával és citromfűvel, amelyeknek a mentoltartalmú illata riasztja a darazsakat: tegyünk egy vázába pár frissen vágott hajtást, vagy dörzsöljük be a kézfejünket egy frissen elmorzsolt levéllel.

Ezenkívül a levendulát és a körömvirágot javasolja még a cikk, mindkettő szép is, nemcsak hasznos. A levendulából ajánlott kései virágzású fajtára is szert tenni, hogy a nyár végi kritikus időszakig is kitartson. Ültethetők a terasz köré, de a vázában is csodát tesz pár levágott levendulaág – írja az agrarheute.com cikke.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu