Back to top

10 egészségesnek hitt élelmiszer, amelyekről kiderült, hogy mégsem azok...

A probléma nem azokkal az élelmiszerekkel van, amelyekről köztudott, hogy milyen hatással vannak egészségre, például egy habos sütemény vagy egy hamburger, hanem azokkal, amik megpróbálnak megtéveszteni és manipulálni a vásárlót.

Az egészségesnek álcázott ételek megtévesztik a vásárlót, hogy azt higgye, amit eszik, az jótékony hatással van a szervezetére. Ugyanakkor mindannyian tudjuk, hogy az egészséges életmód kulcsa az egyensúly.

Miközben különböző finomságokat falatozunk, fontos, hogy összességében egészségesen táplálkozzunk, és tápláljuk a testünket azokkal a fehérjékkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyekre szükségünk van a boldoguláshoz.

De az egészséges életmód trendek és a rejtélyes tápanyagcímkék által keltett félreértések miatt az egészséges táplálkozás elég zavaros. A rejtett cukrok, vegyi anyagok, zsírok és szénhidrátok nem azok, amire vágyunk, amikor megveszünk egy terméket.

Granola és granolaszeletek

A boltban vásárolt granolaszeletek a legnagyobb bűnösök ezen a listán. Az igazság az, hogy még a legdrágább márkájú granolaszeletek is gyakran annyira tele vannak cukorral és/vagy kukoricasziruppal, hogy a tápérték nagy részét ellensúlyozzák ezek az üres kalóriák. Természetesen, mint a listán szereplő sok más termék esetében, a saját verzió otthoni elkészítése a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a nemkívánatos adalékanyagokat.

Teljes kiőrlésű kenyér

A probléma itt inkább a címkézéssel kapcsolatos, nem pedig a valódi teljes kiőrlésű kenyérrel. A valódi teljes kiőrlésű termék azt jelenti, hogy a gabonaszemek minden része érintetlen marad, így a vásárló egészségesebb terméket kap.

Ugyanis a gabonafélék feldolgozása során a tápérték elvész.

Az Egyesült Államokban a terméknek csak 51 százalékban kell teljes kiőrlésű gabonát tartalmaznia ahhoz, hogy kiérdemelje ezt a címkét. Ez azt jelenti, hogy a terméknek akár 49 százaléka is tartalmazhat feldolgozott gabonát és egyéb töltőanyagokat, és mégis megkaphatja a "Teljes kiőrlésű termék" bélyeget. A legfontosabb, hogy figyelmesen olvassuk el a címkéket, ugyanis a nagyobb márkák közül sokan biztosan feltüntetik a csomagoláson a teljes kiőrlésű gabona tényleges grammjait.

Gluténmentes élelmiszerek

Ha olyan egészségügyi problémában szenvedünk, amelyben a szervezetünk nem tudja megfelelően megemészteni a glutént, továbbra is éljünk a számtalan gluténmentes lehetőséggel. Ugyanakkor, ha nincs ilyen egészségügyi problémánk, vagy más fizikai betegségünk, ami akadályoz a glutén fogyasztásban, akkor hagyjunk fel ezeknek a termékeknek a fogyasztásával.

A glutén nem minden rossznak a gyökere, sőt valójában sok gluténmentes étel sokkal magasabb zsír- és kalóriatartalmú, mint gluténtartalmú társaik.

A glutén egyszerűen csak egy fehérje, amelyet sok gabona tartalmaz, és amely segíti megtartani az ételek szerkezetét. Mivel a glutén a gabonafélékben található, egyesek hajlamosak a szénhidrátokkal társítani, aminek a bevitelével sokan nem akarnak túlzásba esni.

Ha tehát azt gondoljuk, hogy a "gluténmentes diéta" fogyást fog előidézni, csalódást kell okoznunk, de nem. Ellenben rengeteg olyan alacsony szénhidráttartalmú/szénhidrátmentes diéta létezik, amelyeknek nagyobb sikereket érhetünk el, ha a fogyás a cél.

Joghurt

A joghurt jól ismert a magas kalcium- és probiotikumtartalmáról, amelyek nagyon fontosak a szervezet egészsége szempontjából. Sajnos a boltban kaphatók közül sok termék bőséges mennyiségű feldolgozott cukrot, valamint mesterséges aromákat és színezéket is tartalmaznak. Ráadásul még a kevésbé feldolgozott opciók is hajlamosak egészségtelen mennyiségű cukrot tartalmazni.

Szójaital

Tagadhatatlan, hogy a szójaitalnak van néhány nagyszerű előnye, például ízletes alternatívát nyújthat a tejtermékekkel szemben, amelyekkel szemben sokan egészségügyi okokból ellenérzéssel viseltetnek.

Mindannyian tudjuk, hogy a szójának hihetetlen egészségügyi előnyei is vannak, például az antioxidánsok és a gyulladáscsökkentő tulajdonságai.

A boltban kapható szójaitallal az a probléma, hogy sok márka cukrot és más, potenciálisan káros adalékanyagokat ad hozzá, hogy javítsa az ízt és a textúrát. A vezető márkák akár 14 gramm hozzáadott cukrot is tartalmaznak adagonként! A szójaital tripszin inhibitorokat, lektineket és fitinsavakat is tartalmaz, amelyek akadályozhatják a tápanyagok felszívódását a szervezetben.

Sportitalok

A sportitalok azért népszerűek, mert képesek hidratálni, valamint szénhidrátokkal és elektrolitokkal ellátni a szervezetet, amelyek létfontosságúak a sportteljesítmény szempontjából. A sportolók több száz, ha nem több ezer kalóriát égetnek el edzés közben, így a szervezetüknek nagy szüksége van a hidratálásra. A sportitalok magas kalória-, szénhidrát- és cukortartalmú italok, melyek elektrolitokkal is ellátják a szervezetet, ám a legtöbb ember, aki ezeket az italokat fogyasztja, nem hivatásos sportoló.

Diétás szénsavas üdítők

Amikor a diétás szénsavas üdítőket a 80-as években népszerűsítették, a fogyókúrázók örültek. Csak évekkel később következett be, hogy az örömöt az egészséggel kapcsolatos kemény igazság nyomta össze.

Kiderült, hogy ami jót tesz a derékbőségnek, az sok másra ártalmas lehet.

A diétás üdítőkben található mesterséges édesítőszereket összefüggésbe hozták a cukorbetegséggel, a szívbetegségekkel, a megnövekedett vérnyomással, a vesebetegségekkel és a stroke nagyobb kockázatával.

Ízesített instant zabpehely

A zabpehely egy remek kényelmi ételválasztás a szív- és agy-egészséges működése szempontjából. Így a probléma itt nem magával a zabpehellyel van, hanem az ízesített instant kiszerelésekkel, amelyek az évek során oly népszerűvé váltak, ugyanis egy csomagban akár 4 teáskanál hozzáadott cukor is lehet. Ezenfelül a legtöbb márka extra nátriumot is hozzáad tartósítószerként.

Kuszkusz

A kuszkuszt nagyjából egy időben kezdték el népszerűsíteni az olyan egészségesebb gabonákkal, mint a quinoa és a farro (egy ősi gabonaféle). De a kuszkusznak van egy kis titka - egyáltalán nem gabona, mindössze csak egy aprócska tésztagolyó, aminek a neve viccesen hangzik.

Tehát bár finom, a kuszkusz nem más, mint üres kalória.

Spenótos tészta és tortilla

A legtöbb ilyen termékbe belekerülő spenót mennyisége annyira jelentéktelen, hogy nem tesz mást, mint egyszerűen szebbé teszi a termék színét. Ha valóban a spenót csodálatos egészségügyi előnyeit szeretnénk kihasználni, akkor valószínűleg jobb, ha mi készítjük el magunknak az ételt, így biztosak lehetünk benne, hogy megfelelő mennyiséget tartalmaz ebből a zöldségből.

További cikkeink a témában:

Egészségesnek hitt divatos ételek, amiket inkább mellőzni kellene

Öt egészségesnek hitt szuperélelmiszer, mely valójában csak pénzkidobás

Forrás: 
themanual.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.

Szent Mihály-napi állattenyésztési fórum

Nehéz időszak jön: nem a minőség lesz a kérdés, hanem hogy lesz-e egyáltalán takarmány a jövő évi betakarításig. De egy év múlva talán könnyebbnek látjuk majd a helyzetünket – hangzott el Kaposváron, a Szent Mihály-napi állattenyésztési fórumon. A különböző állattenyésztési ágazatok képviselői a jelenlegi helyzetet elemezték és igyekeztek néhány jótanáccsal is szolgálni a jelenlévő gazdálkodóknak.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.