0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

4 ásványi anyag, amiből többet kellene enni, az energia, a fogyás és az emésztés fokozásáért

Ha úgy érzzük, hogy megrekedtünk az egészség és a fogyás útján, hasznos lehet, ha elkezdünk olyan ételeket fogyasztani, amelyekben több ásványi anyag van. Ezek az anyagok szükségesek a tápláló, kiegyensúlyozott étrendhez, mivel az elfogyasztott ételeket energiává alakítják a szervezet számára.

Mi a különbség az ásványi anyagok és a vitaminok között? A vitaminok szerves anyagok, ami azt jelenti, hogy növények vagy állatok állítják elő őket, az ásványi anyagok pedig szervetlen elemek, amelyek a talajból és a vízből származnak, és amelyeket a növények vesznek fel, vagy az állatok fogyasztanak el. A szervezetnek ásványi anyagokra van szüksége a növekedéshez és az egészség megőrzéséhez.

Az orvosok és a dietetikusok egyetértenek abban, hogy négy ásványi anyag elengedhetetlen az energia, a fogyás és az emésztés fokozásához: a magnézium, a cink, a kalcium és a kálium.

Dr. Michael Njunge, orvos, valamint Jesse Feder, dietetikus elmondta a magnézium, a cink, a kalcium és a kálium bevitel fontosságát.

Magnézium

A magnézium egy olyan ásványi anyag, amely bőségesen megtalálható a szervezetben, valamint számos élelmiszerben is jelen van. Alapvető fontosságú az energia növeléséhez, ugyanis, ha az emberek magnéziumhiányban szenvednek, gyakran érzik magukat gyengének és letargikusnak. Feder szerint „a magnézium és a vas a legjobb ásványi anyagok közé tartoznak az energia fokozására.”

A magnézium a második leggyakoribb ásványi anyag az emberi szervezetben, és valószínűleg a legfontosabb, a legtöbb ásványi anyag bélből történő felszívódásában is részt vesz. Ha alacsony a magnéziumszintünk, az azt jelenti, hogy sok más ásványi anyagot sem tudunk felszívni.

De nemcsak az energia fokozására jó, hanem a fogyás szempontjából is kritikus fontosságú.

„A magnézium az egyetlen ásványi anyag, amit a fogyáshoz ajánlok. Segít szabályozni a glükózszintet, ami nemcsak az anyagcserét segítheti, hanem egész nap energikusan tarthat” – teszi hozzá Feder.

Cink

Valójában csak kis mennyiségben van rá szükség, a cink mégis alapvető tápanyag minden korosztály számára. A DNS létrehozásáért, a sejtek növekedéséért, a fehérjék felépítéséért, a sérült szövetek gyógyulásáért és az egészséges immunrendszer támogatásáért felel.

„A cink egy olyan ásványi anyag, amelyről sokan megfeledkeznek, pedig a sejtnövekedést, az izomépítést és az immunrendszer támogatásáért felelős” – mondja Dr. Michael Njunge. Ez az ásványi anyag különösen kulcsfontosságú az emésztés szempontjából, mivel rengeteg enzimet termel. Ezek az emésztőenzimek olyan fehérjék, amelyek lebontják az ételeket, hogy azok könnyen átkerülhessenek a véráramba energiaként.

Cink nélkül nem lennénk képesek megfelelően lebontani az ételt.

Kálium

Hasonlóképpen, a kálium is segít továbbítani a jeleket az agyból az emésztőrendszerben található izmokhoz, az úgynevezett simaizmokhoz. Ezek a jelek olyan összehúzódásokat serkentenek, amelyek segítenek az emésztőrendszernek lebontani az ételt, hogy az könnyen emészthető legyen. Feder szerint „a kálium, a nátrium és a kalcium elengedhetetlen a jó emésztéshez. Ezek az ásványi anyagok segítenek az emésztőrendszer izmainak az ételek mozgatásában.” Tehát, ha gondjaink vannak az emésztéssel, érdemes káliumban gazdag ételeket vagy italokat fogyasztanunk, mint például narancslét!

Kalcium

A kalcium egy olyan ásványi anyag, amelyet leggyakrabban az erős csontokkal és fogakkal hoznak összefüggésbe, de ennél sokkal többre képes. Fontos szerepet játszik a véralvadásban, segíti az izmok összehúzódását, valamint szabályozza a normális szívritmust és az idegi funkciókat.

A kalciumnak jelentős befolyása van a fogyásra is.

„Mindenki tudja, hogy a kalcium és a D-vitamin elengedhetetlenül fontos a csontok egészségéhez. De együtt működnek az energia- és a lipid (zsír) anyagcsere szabályozásában is” – mondja Dr. Michael Njunge. „Tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony kalciumtartalmú étrend serkenti azokat a géneket, amelyek a zsírraktározás bekapcsolásáért felelősek. Emellett a tanulmányok azt is kimutatták, hogy a magas kalciumtartalmú diéta növeli a zsírvesztést az egyszerű fogyókúrához képest.” A kalciumban gazdag ételek fogyasztásával felpörgethetjük az anyagcserét, ami segít a fogyásban.

Hogyan lehet ezeket az ásványi anyagokat beilleszteni a napi étrendbe?

Feder a sovány húsok, zöldségek, diófélék és teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztását javasolja a napi magnézium- és cinkbevitelhez. Ami a kalciumot és a káliumot illeti, a tejtermékek, a szója vagy tofu és a banán fogyasztását javasolja.

„A legegyszerűbb módja annak, hogy ezeket az ásványi anyagokat beépítsük a mindennapjainkba, ha egészséges, kiegyensúlyozott étrendet követünk, melynek alapelemei a különböző színű gyümölcsök és zöldségek.

Mindig azt mondom a pácienseimnek, hogy a tányérjuk legyen színes. Ez remek előjele annak, hogy sok különböző tápanyagot fogyasztanak” – mondja Feder.

Forrás: shefinds.com