Back to top

Több mint 10 fogyásbarát étel

Egyes élelmiszerek támogatják a fogyást azáltal, hogy az elfogyasztásuk fokozza az anyagcserét, és egész nap jóllakottnak érezzük magunkat tőlük.

A fogyást támogató élelmiszerek segíthetnek a kiegyensúlyozott étkezés fenntartásában és a testsúly szabályozásában, de ne feledjük azt sem, hogy nem minden kalória egyforma. A különböző élelmiszerek különböző anyagcsere-utakon mennek keresztül a szervezetben, így eltérő hatással lehetnek a hormonokra, az éhségérzetre és arra, hogy mennyi kalóriát égetünk el.

A sok rost, fehérje, egészséges szénhidrát és omega-3 zsírsav fogyasztása fokozzák az anyagcserét és teltségérzetet biztosítanak egész nap.

A leginkább fogyásbarát ételek

Leveles zöldek: A leveles zöldek közé tartozik a mángold, a kelkáposzta, a spenót és még néhány másik zöldség is. Ezek az élelmiszerek tele vannak különböző alapvető tápanyagokkal, ami ideális a fogyókúrához. Emellett nagy mennyiségű rostot tartalmaznak, de alacsony a szénhidrát- és kalóriatartalmuk is.

A leveles zöldek fogyasztása tökéletes módja annak, hogy növeljük az étkezések mennyiségét, a kalóriák növelése nélkül. Ezek a zöldségek emellett nagyon táplálóak, és magas antioxidáns, ásványi anyag és vitamin tartalommal bírnak. Ezek közé tartozik a kalcium is, amely egyes kutatások szerint segíti a zsírégetést.

Kókuszolaj: A kókuszolajnak magas a középláncú trigliceridek (MCT-k) tartalma, melyek közepes hosszúságú zsírsavak.

Ezek a zsírsavak egyes más zsírokhoz képest fokozzák a jóllakottságot, és növelik az elégetett kalóriák mennyiségét is.

Keresztesvirágú zöldségek: A keresztesvirágú zöldségek közé tartozik a kelbimbó, a káposzta, a karfiol és a brokkoli. A többi zöldséghez hasonlóan magas a rosttartalmuk, és igazán laktatóak. Mi több... ezek a fajta zöldségek nagy mennyiségű fehérjét is tartalmaznak.

Tonhal: A tonhal egy másik magas fehérjetartalmú étel, amelynek alacsony a kalóriatartalma. A tonhal nagyon népszerű a testépítők és fogyókúrázók körében, mivel tökéletesen biztosítja a fehérje magas, a zsír alacsony és a kalóriák alacsony szintjét. Ha a fehérjebevitelünket próbáljuk növelni, akkor válasszunk vízben (nem olajban) konzervált tonhalat.

Tojás: A kutatások szerint a tojás mértékkel történő fogyasztása nem befolyásolja negatívan a vér koleszterinszintjét, és nem okozhat szívrohamot. Mi több, a tojás a legnagyszerűbb élelmiszerek közé tartozik, amelyeket fogyókúra esetén is fogyaszthatunk.

Sok egészséges zsírt és fehérjét tartalmaznak, és alacsony kalóriatartalom mellett teltségérzetet biztosítanak.

Lazac: A lazac kiemelt helyen szerepel az egészséges élelmiszerek listáján, mivel nagyon tápláló, így hosszabb ideig jóllakottan tart, meglehetősen alacsony kalóriatartalma mellett. A lazac tele van egészséges zsírokkal, kiváló minőségű fehérjével, és az alapvető tápanyagokat is tartalmazza. A hering, a szardínia, a pisztráng, a makréla és más olajos halfajták szintén remek választásnak számítanak.

Chia magok: A chia a legtáplálóbb magvak és a fogyókúrázóbarát élelmiszerek közé tartozik. Igaz, hogy ezeknek a magvaknak magas a szénhidráttartalma, de ezeknek a nagyrésze a rostokból származik. Emiatt a chia az egyik legjobb rostforrásnak számít, ami elengedhetetlen a diétázók körében.

Hüvelyesek és babok: Egyes hüvelyesek és babok hasznosak lehetnek a fogyás szempontjából. Ide tartozik például a vesebab, a fekete bab és a lencse is. Ezek az ételek magas rost- és fehérjetartalommal rendelkeznek, amelyek olyan tápanyagok, amikről megállapították, hogy teltségérzetet eredményeznek. Azonban hajlamosak arra is, hogy rezisztens keményítőt tartalmazzanak.

A probléma az, hogy sok embernek gondot okoz a hüvelyesek megemésztése, ezért fontos, hogy alaposan megfőzzük ezeket.

Túró: A tejtermékek jellemzően magas fehérjetartalmúak. Az egyik legjobb választás a túró - ez általában csak fehérjét tartalmaz, kevés zsírral és szénhidráttal. A túró fogyasztása ideális módja a fehérjebevitel növelésének, emellett laktató is, alacsony kalóriatartalom mellett teltségérzetet biztosít. A tejtermékek kalciumban is gazdagok, ami bizonyítottan segíti a zsírégetést.

Avokádó: Az avokádó egy különleges gyümölcsfajta, ugyanis a legtöbb gyümölcs szénhidrátban gazdag, de az avokádó tele van jótékony zsírokkal is. Elsősorban magas az egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma, ami ugyanaz a fajta zsír, ami az olívaolajban is megtalálható. Annak ellenére, hogy főként zsírt, rengeteg vizet is tartalmaz, ezért az avokádó nem olyan energiasűrű, mint gondolnánk.

Az avokádó számos alapvető tápanyagot tartalmaz, mint például káliumot és rostot.

Diófélék: A dió hihetetlenül jó nassolnivaló, ugyanis elegendő mennyiségben tartalmaz egészséges zsírokat, rostokat és fehérjét. A tudósok megállapították, hogy a diófélék fogyasztása javíthatja az anyagcsere egészségét, és még a fogyást is támogathatja. Egyes tanulmányok azt is bebizonyították, hogy azok az emberek, akik dióféléket fogyasztanak, általában karcsúbbak és egészségesebbek, mint azok, akik nem fogyasztanak. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy csak mértékkel fogyasszuk, mivel a legtöbb dió még mindig elég magas kalóriatartalmú.

Chili paprika: A chilipaprika fogyasztása előnyös lehet a fogyókúra során. A chilipaprikában található erős anyag, a kapszaicin egyes vizsgálatok szerint fokozza a zsírégetést, és segít csökkenteni az étvágyat. Ezt a hatásos anyagot étrend-kiegészítő formájában is árulják, és különböző kereskedelmi forgalomban kapható fogyókúrás étrend-kiegészítők fő összetevője.

Görög joghurt: Egy másik kivételes tejtermék a görög joghurt. A joghurt probiotikus "jó" baktériumokat tartalmaz, amelyek javíthatják az emésztés működését.

Az egészséges bélrendszer potenciálisan védelmet nyújthat a leptinrezisztencia és a gyulladás ellen, amely az elhízás legfontosabb hormonális mozgatórugója.

Főtt burgonya: A burgonya számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek ideális táplálékká teszik mind az optimális egészség, mind a fogyás szempontjából. Rendkívül sokféle tápanyagot tartalmaznak, egy kicsit szinte mindenből, amire szükségünk van. A fehérrépa, az édesburgonya és más gyökérzöldségek szintén remek választásnak bizonyulnak.

Összességében elmondható, hogy a fogyásbarát élelmiszerek segíthetnek abban, hogy kevesebb kalóriát fogyasszunk, az alapvető tápanyag bevitel biztosításával. Az egészséges fogyókúra csökkentett kalóriabevitelből, táplálkozási szempontból kiegyensúlyozott étkezési tervből, reális fogyási célból, rendszeres testmozgásból áll, amely segíthet a cél elérésében. Ne feledjük, hogy az adagok és a kalóriák is számítanak, nem csak a körültekintően kiválasztott élelmiszerek.

Forrás: 
yourhealthtube.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Az év halőre 25 éve végzi munkáját

Sipos Károly hivatásos halőr, az év halőre a halak és egyben halőrök napján vette át a kitüntetést. 2017 óta a csillagászati tél és tavasz fordulónapján, március 20-án ünnepeljük a halak napját, két éve pedig ugyanekkor a halőrök napját is.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.