0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 14.

Ezek az egészséges és a rossz fehérjeforrások

Mostanra már minden egészségtudatos fogyasztó tisztában van a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel létfontosságával. Azzal viszont már kevésbé, hogy a mennyiség mellett itt sem elhanyagolandó tényező a minőség.

Ezeket kerüljük

Feldolgozott húsok

A friss, sovány húsokkal ellentétben a virslik, felvágottak, szalámik elenyésző mennyiségben tartalmaznak fehérjét.

Sőt, magas zsír-és nátriumtartalmuk miatt fogyasztásuk révén megemelkedhet a vérnyomásszint és nőhet a súlygyarapodás kockázata is.

Vörös húsok

A nagy mennyiségű marha-, sertés- vagy bárányhús fogyasztás egészségügyi kockázatokkal járhat, mivel ezek zsírban gazdag élelmiszerek.

A WHO korábban pedig a vörös húsok potenciális rákkeltő hatására is felhívta a figyelmet.

Rossz minőségű fehérjeporok

Fehérjepor fogyasztásával könnyen elérhetjük a napi ajánlott bevitel mértékét, ám fontos, hogy jó minőségű terméket válasszunk. Számos fehérjepor összetevői között szerepel a cukor valamint édesítő- és tartósítószerek sora. Sőt, akár még színezékeket és ízfokozókat is tartalmazhatnak, pedig ezeknek semmi keresnivalójuk egy jó minőségű fehérjeporban.

Sajtok

Fogyasszunk helyettük inkább natúr joghurtot vagy túrót, mert ezek zsírtartalma jelentősen alacsonyabb.

Ha pedig mégis a sajt mellett döntünk, válasszunk kecske- vagy fetasajtot, ricottát, zsírszegény mozzarellát, hogy elkerüljük a túlzott zsírbevitelt.

Forrás: clevelandclinic.org

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.