A sárgarépa sokféleképpen felhasználható, kedvelt alapanyag a konyhában. Legyen szó zöldséglevesről, répatortáról, vagy akár nyersen fogyasztott sárgarépáról, nem csak színt, de értékes tápanyagokat is csempészünk vele étkezéseinkbe – hívja fel a figyelmet a southernliving.com.
Bármennyire is időigényes folyamat, magától értetődő, hogy felhasználás előtt meghámozzuk ezt a zöldséget is. De valóban meg kell szabadulnunk a sárgarépahéjtól?
Mivel nem borítja olyan vastag héjréteg, mint a gyökérzöldségek zömét, amennyiben megfelelő tisztításon megy keresztül főzés előtt, nem veszélyes egyben fogyasztani a sárgarépát. Egyéni ízlés kérdése, hogy valaki inkább leszedi-e.
Sokszor hallani, hogy a répa héja tartalmazza a zöldségben rejlő tápanyagokat, ám ez csupán városi legenda.

Ha úgy döntünk, hámozás nélkül fogyasztjuk, fontos, hogy jó alaposan tisztítsuk meg a zöldséget. A friss termék felszínén ugyanis baktériumok, gombák, növényvédőszer-maradékok és egyéb mikroorganizmusok is megtelepedhetnek.
Így néz ki a megfelelő tisztítás
A legegyszerűbb, ha langyos folyóvíz alá helyezzük a tisztítandó répákat. A víz hőmérséklete legfeljebb 10 Celsius fokkal lehet alacsonyabb a zöldségénél, így kerülhető el a mikroorganizmusok bejutása a répaszárba.
Ezután egy sörtés kefével tisztítsuk meg a külsejét, semmilyen szappant, mosogatószert, vegyszert ne használjunk!