0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Valóban veszélyes rajtahagyni a héjat a sárgarépán?

Sokan úgy vélik, káros az egészségre, ha héjával együtt fogyasztják a zöldséget. De tényleg szükséges vagy csupán felesleges időtöltés a sárgarépa főzés előtti meghámozása?

A sárgarépa sokféleképpen felhasználható, kedvelt alapanyag a konyhában. Legyen szó zöldséglevesről, répatortáról, vagy akár nyersen fogyasztott sárgarépáról, nem csak színt, de értékes tápanyagokat is csempészünk vele étkezéseinkbe – hívja fel a figyelmet a southernliving.com.

Bármennyire is időigényes folyamat, magától értetődő, hogy felhasználás előtt meghámozzuk ezt a zöldséget is. De valóban meg kell szabadulnunk a sárgarépahéjtól?

Az igazság az, hogy nem. Nem okoz semmilyen egészségügyi problémát, ha hámozás nélkül fogyasztjuk a sárgarépát.

Mivel nem borítja olyan vastag héjréteg, mint a gyökérzöldségek zömét, amennyiben megfelelő tisztításon megy keresztül főzés előtt, nem veszélyes egyben fogyasztani a sárgarépát. Egyéni ízlés kérdése, hogy valaki inkább leszedi-e.

Sokszor hallani, hogy a répa héja tartalmazza a zöldségben rejlő tápanyagokat, ám ez csupán városi legenda.

A Tufts-i Egyetem kutatói megerősítették, hogy a héj eltávolítása sem jelenti az értékes tápanyagok vesztét, hiszen a külső réteg mindössze nagyon kis százalékát teszi ki a sárgarépának.

Ha úgy döntünk, hámozás nélkül fogyasztjuk, fontos, hogy jó alaposan tisztítsuk meg a zöldséget. A friss termék felszínén ugyanis baktériumok, gombák, növényvédőszer-maradékok és egyéb mikroorganizmusok is megtelepedhetnek.

Így néz ki a megfelelő tisztítás

A legegyszerűbb, ha langyos folyóvíz alá helyezzük a tisztítandó répákat. A víz hőmérséklete legfeljebb 10 Celsius fokkal lehet alacsonyabb a zöldségénél, így kerülhető el a mikroorganizmusok bejutása a répaszárba.

Ezután egy sörtés kefével tisztítsuk meg a külsejét, semmilyen szappant, mosogatószert, vegyszert ne használjunk!

Végül pedig, mikor meggyőződtünk róla, hogy tiszta a fogyasztásra szánt sárgarépa felülete, egy papírtörlő segítségével itassuk le róla a vizet felhasználás előtt.

Forrás: southernliving.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.