0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Aztán főzzük, mint az ördögöt!

A halászlé nem tyúkhúsleves, hogy pötyögtessük! Az erős hő nem engedi szétesni a halhúst, gondoskodik a halzsírok kioldódásáról és ezekben a paprika feloldódásáról.
Az eredményt akkor „látni”, ha nem látni a kanál aljára, és ehhez a víznek legalább a tizedét el kell forralni (Fotó: https://www.facebook.com/Retimajor/photos)

Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) szóvivője a kedvenc receptje mellett a karácsonyi halfogyasztásról is beszélt.

Mint mondta,

az éves halforgalom 40-60 százaléka erre az időszakra összpontosul Magyarországon. Pontyból 2,5-3 ezer tonnát vásárolnak, de a drágább harcsafilét, süllőt, pisztrángot is jobban megveszik ilyenkor az emberek, és a közepes árfekvésű, itthon termelt afrikai harcsából is több fogy.

A hazai haltermelés egyik ága tógazdaságokban folyik, ahol pontyot, más növényevő halakat és valamennyi ragadozó halat állítanak elő, a másik ága pedig az akvakultúrás haltermelés, amely medencékben, főként termálvízzel és intenzíven folyik, évi 5-5200 tonna kibocsátással.

Lévai Ferenc szerint semmivel sem drágult jobban a hal a többi élelmiszerhez képest, sőt, az év végére olcsóbbá vált a július közepi, legmagasabb árhoz képest (Fotó:https://www.facebook.com/Retimajor/photos)

Az intenzív telepekről kikerülő afrikai harcsa, tokfélék és kevés süllő java része félkészen, illetve konyhakészen kerül a boltokba, mivel mára ebbe az irányba tolódtak el a vásárlói igények. Két-három nagy hazai cég komoly termékpalettával szolgálja ki ezeket a harcsafilétől a halkrémen és halropogóson keresztül a felmelegíthető halászléig.

Bár a vásárlói tapasztalatok nem ezt fogják alátámasztani a szupermarketekben, Lévai Ferenc szerint semmivel sem drágult jobban a hal a többi élelmiszerhez képest, sőt, az év végére olcsóbbá vált a július közepi, legmagasabb árhoz képest. Legalábbis, ami a termelői árat illeti, mert az ágazati szakember szerint a kereskedők a kiharcolt árengedményeket nem adják tovább a vásárlóknak.

„Ugyanúgy, ahogyan a pékáru sem lett olcsóbb attól, hogy a gabona ára csökkent. Nem egy konszolidált, kiegyensúlyozott piacról beszélünk. Európa legdrágább élelmiszeripari országa lettünk, nem tudom, hogy van ez! De mi, jó, ha az infláció felét érvényesítettük az árainkban.”
A hazai haltermelés egyik ága tógazdaságokban folyik, ahol pontyot, más növényevő halakat és valamennyi ragadozó halat állítanak elő (Fotó: https://www.facebook.com/aranyponty/photos_albums)

A keresletben erős eltérések tapasztalhatók a gazdasági lehetőségek függvényében. Délen, a hagyományos nagy halfogyasztó régiókban, mint például Baja térsége, érezhetően csökken és főként az olcsóbb halakra irányul a kereslet, míg például az ország középső részén ez nem tapasztalható. Hogy végül miként alakul majd az idei halforgalom, azt igazán csak ez a hét fogja eldönteni, hiszen a magyarok hajlamosak az utolsó pillanatra hagyni a halvásárlást.

Holott mélyhűtőben egy hétig, fridzsiderben 2-3 napig semmi baja nem lesz a friss halhúsnak!

Arra azonban érdemes figyelni, hogy akármilyen módon is készítjük, 3-4 órával a felhasználás előtt fűszerezzük, sózzuk be, mert így lesz tartósabb az állaga és jobb az íze. Kiereszti a felesleget vizet is, amit sütés előtt ajánlott felitatni.

Lévai Ferenc szerint a legegyszerűbb és legfinomabb halászléhez, amit ő is nagyon szeret, 5 hozzávaló szükséges: hal, víz, hagyma, só és paprika. „Minden mást beletenni több, mint vétség.”

A hal legyen legalább 2 kilós, mert érettebb a húsa, több a zamatanyaga. A ponty fejét vágjuk ketté, hogy kifőjenek belőle a finom zsírok, amikben majd fel tud oldódni a paprika.

1 kg halra egy nagy fej vöröshagymát számoljunk, ezt daraboljuk, és ha az úszókat levágtuk, ezeket is tegyük bele a lébe, mert a tövüknél szintén értékes zsírok találhatók. A kilónként 1,-1,5 liter vízbe egyszerre tegyük bele a fejet, farkot, aprólékot és halszeleteket, és 15 percig főzzük erős lángon. Ezután vegyük le a lángot és szórjuk bele a kilónként egy púpos evőkanál édesnemes paprikát. Mindig ilyet használjunk, mert, ha valaki a csípőset szereti, az utólag ízesítheti, de ha eleve erős, akkor például az érzékeny gyomrúak vagy a gyerekek nem fognak enni belőle.

Pontyból 2,5-3 ezer tonnát vásárolunk karácsony táján, de a drágább harcsafilét, süllőt, pisztrángot is jobban megveszük ilyenkor (Fotó:
Ügyeljünk rá, hogy a paprika ne tapadjon az edény falára, mert keserű lesz tőle a halászlé! Mielőtt beletennénk az ételbe, egy kis lében előre is el lehet keverni, hogy ne csapódjon ki. Ezután főzzük tovább az ételt, mint az ördögöt, 30 percig!

Az erős hő ugyanis nem engedi szétesni a halhúst és feloldja a paprikát a zsírokban. Az eredményt akkor „látni”, ha nem látni a kanál aljára, és ehhez a víznek legalább a tizedét el kell forralni. Mindez egy óra alatt elkészül, a pontyszeletet ki lehet tálalni, a levet esetleg le lehet szűrni.

Lévai Ferenc szerint passzírozásra nincs szükség. Az egyébként az éttermekből terjedt el, ahol nem akartak minden nap új halászlét főzni, hanem a meglévő alaplében főzték fel a friss halszeleteket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: