A vegán utánzatok elsősorban az ízekről szólnak, természetesen nem lehet tőlük elvárni, hogy ugyanolyan tápanyagtartalommal is rendelkeznek, mint az eredetijük. De ez néha nem is akkora probléma.
Banánszalonna
Először is, szükségünk lesz két érett, barna pöttyös, bio banánra. Mossuk meg és töröljük szárazra a banánokat. Hámozzuk meg és tépjünk a héjakból négy, nagyjából egyforma vastag szalagot. Egy kanállal kaparjuk le a belső oldalukat. Egy tálkában keverjünk össze három evőkanál szójaszószt, egy evőkanál juharszirupot, fél teáskanál füstölt paprikát és fél teáskanál fokhagymaport.
Egy serpenyőben forrósítsunk egy evőkanálnyi kókuszolajat és közepes hőfokon süssük aranybarnára a banánhéjakat. Kínálhatunk mellé zöldséges tofurántottát.
A hüvelyesek értékes fehérjeforrások, a vegáknak különösen fontosak. A vegyes étrendben azonban éppen ezért ajánlott mértékletesebben bánni velük. Ám most előtérbe helyezhetjük őket.
Babburger
Egy tálban összekeverünk 250 g főtt és némileg megtört vörösbabot, 250 g főtt rizst, 2-3 evőkanál szójalisztet, 1 finomra vágott vöröshagymát, 100 g apróra vágott, enyhén megpirított shiitakét, 1 gerezd reszelt fokhagymát, fűszerköményt, sót, borsot, fűszerpaprikát. Az összeállított masszát ajánlott sütés előtt állni hagyni egy kicsit. Majd kisebb-nagyobb pogácsákat formázunk belőle, attól függően, hogy hogyan kívánjuk fogyasztani. Végül egy leheletnyi kókuszolajjal kikent tapadásmentes serpenyőben megsütjük. Tehetjük szendvicsbe vagy szolgálhat feltétként is.

„Aranyrögök”
200-250 g konzerv jackfruit-ot 15-20 percig kis lángon főzünk kb. 1 csésze zöldséglevesben. Hagyjuk hűlni és csepegtessük le a jackfruit darabokat. 3-5 evőkanál zabpelyhet turmixoljunk össze kevés kihűlt zöldséglevessel, és 1 evőkanál friss citromlével, ez lesz majd a „mártótésztánk”. Egy magas falú tálkában fél csésze lisztet összekeverünk 1 teáskanál őrölt fűszerpaprikával, 1 csapott kávéskanál füstölt paprikával, egy-egy nagyobb csipet kurkumával és fekete borssal, fél teáskanál gyömbérporral, 1 teáskanál petrezselyemmel és fél teáskanál bazsalikommal.
Bő, forró kókuszolajban kisütjük. A mártogatóshoz 3-4 evőkanál majonézt kikeverünk, 1 teáskanál mustárral és 1-2 evőkanál növényi joghurttal. Párolt rizst és friss salátát kínálunk még mellé.
Hamis halkrém
100 g banánvirágot turmixoljunk finomra, keverjünk hozzá 2-2 teáskanál lenmag- és avokádóolajat, 1 apróra vágott mogyoróhagymát, 1 teáskanál dijon-i mustárt, 1 teáskanál szójaszószt, néhány csepp citromlevet, és ízlés szerint morzsolt algalapot. Ez utóbbi attól függően adagoljuk, hogy mennyire intenzíven szeretnénk érezni az ízét a készítményben.
És végül lássunk egy téliesített szusivariációt, ami melegítő hatású kölest és sült gyökérféléket tartalmaz. Könnyű, mégis tartalmas vacsora.
Kölesszusi pirított zöldségekkel
Fél csésze alaposan átmosott kölest főzzünk meg másfél csésze enyhén sós vízben. Különféle színű répákból, paszternákból, édesburgonyából, céklából vágjunk keskeny csíkokat. Három, lehetőleg különféle színű, de ízben passzoló zöldség elég lesz. Válasszunk olyanokat, amiket szeretünk illetve éppen beszerezhetők. Masszírozzunk egy kevés olajat a zöldségekre, szórjuk rájuk kevés sót és tegyük külön-külön helyre egy sütőpapírral bélelt tepsire. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra és süssük a zöldségeket kb. 35 percig, illetve amíg megpuhulnak és gusztusosan megpirulnak.
A szélesebbik oldala nézzen felénk. Terítsük el rajta egyenletes rétegben a kihűlt kölest, a túlsó egyharmadát hagyjuk üresen. Rendezzük egy sávba a zöldségeket. Óvatosan hajtsuk rá a hozzánk közelebbi oldalt, majd tekerjük fel szorosan. A lezáráshoz mártsuk tiszta vízbe az ujjunkat, húzzuk végig az algapapír túloldalán, majd rögzítsük. Vegyünk elő még egy lapot és ismételjük meg a folyamatot. Miután elkészültünk, egy nagyon éles késsel vágjuk mindkét rudat 8 részre. Ajánlott minden vágás után megtisztítani a kést. Rendezzük el egy tányéron a szeleteket és egy kis tálkába tegyük mellé az általunk preferált mártogatóst (tamari szójaszósz, kókusz aminó szósz, wasabi paszta, mustár, csípős szósz).