0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Itt a mikrozöldek ideje

A csírák és a mikrozöldek az egészség és az esztétika elragadó fúziójának tekinthetők. Életerőt hoznak a téli hónapokba és azon túl is, ízbombák és a tányérunk csodás dekorációi egyben. Ráadásul minden erőfeszítés nélkül termeszthetjük otthon.

Bár kész, dobozokba csomagolt  csírákat és mikrozöldeket már sok helyen beszerezhetünk,  rengeteg érv szól az otthoni termesztés mellett. Például az öröm, ami  a saját termesztésében rejlik. Egy egyszerű csíráztatótál, amelyben növekednek a tavaszi zöld vagy gyönyörű mélybordó  színben pompázó levelek  a konyha díszei is lehetnek. Nem utolsó szempont, hogy otthon folyamatosan „készülhetnek” a csírák és mikrosaláták, amelyek mindig frissen a rendelkezésünkre állnak. A termesztés fenntartható útja is, hiszen nincs fölösleges csomagolás és utazás az üzletbe. Úgy tűnik, csak nyerhetünk vele.

De a legfontosabb, hogy az egyik leggazdagabb vitamin és ásványi anyag forrás. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Hivatala a közelmúltban vizsgálta a 25 mikrozöld tápanyag tartalmát. Megállapították például, hogy a vöröskáposzta, a koriander, a gránát amaránt, zöld daikon retek tartalmazza a legmagasabb aszkorbinsav, karotinoid, filokinon és tokoferol koncentrációt. Más kutatások arra mutattak rá, hogy a bébispenót magasabb fitonutriens szintet tartalmaz, mint maga az érett spenót levél. A mikrozöldek tápanyagsűrűsége tehát magasabb, mint az érett leveleké. A vizsgálatok során igazolták, hogy a vörös káposzta mikrozöldje 6-szor magasabb C- vitamin koncentrációt tartalmaz, mint maga az érett káposzta.

Kiderült, hogy a a mikrozöldek határozottan tápanyag dúsabbak, mint más zöldek és a házi készítésű csírák nagy valószínűséggel a legtöbb tápanyagot tudják nyújtani számunkra amellett, hogy költséghatékonyabbak is.
Csíra vagy mikrozöld?

Csíráztatáskor kis hajtások nőnek és az egész magot elfogyasztjuk, a növekedésükhöz nincs szükség fényre és 2-5 nap alatt elkészülnek. A mikrozöldek gyökeret és levelet növesztenek termesztő közegben, és a szárat, levelet fogyasztjuk. Általában 6-12 nap alatt készülnek el.

Csíráztatás

Minden olyan mag alkalmas, amit csíráztatásra készítettek elő. Szerencsére már nagy választékban kaphatók. Szükségünk lesz egy csíráztató edényre, kifejezetten erre a feladatra való edényeket is lehet vásárolni, de akár befőttes üvegből is készíthetünk megfelelőt.

Elsőként a magokat 6-10 órán át kell vízben áztatni. Ha van rá mód, akkor lehetőleg szűrt vízbe tegyük. Ezután leöntjük róla a vizet. Ha csíráztató tálban végezzük a műveletet, akkor  az alsó tálban legyen víz és a felette lévő kis lyukacsos tálban pedig a csíramagok, a  tetejét pedig takarjuk le.

Ezután, minden reggel és este át kell öblíteni a csírákat és megvárni, hogy fogyasztható legyen. Általában 3-4 nap alatt elkészül, de vannak olyan magok, melyeknek hosszabb időre van szükségük. Ha elkészült, akkor egy papírtörlőre öntsük ki és kicsit szárítsuk meg. Zárt edényben a hűtőben tárolva kb. 1 hétig eltartható.

Mikrozöld nevelés

Készítsünk ültetőtálcát, amelybe tegyünk 1 db kenderrost lapot, vagy kókuszrost téglát., amelyet itassunk át jól vízzel, a végén a felesleges vizet öntsük le róla.  Szórjuk rá a magokat egyenletesen és sűrűn. Az ujjainkkal finoman nyomkodjuk bele kicsit. Permetező flakonban lévő vízzel alaposan locsoljuk be. Majd fedjük le valamivel, hogy sötétségben legyen. Reggel és este permetezzük meg mindennap. Amikor a kis csírák elérik a fedlapot, vegyük le róla és helyezzük világos, napos helyre, és szintén naponta 2-szer permetezzük. Pár nap elteltével már fogyaszthatóak is. A gyökérzet felett kb. 1 centivel vágjuk le, de egyszerre csak annyit, amennyit elfogyasztunk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu