0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 23.

Túrógyártás tojásfehérjéből

Néhány évvel ezelőtt a Capriovus Kft. eljutott oda, hogy a tojásból tejtermék-helyettesítőket kezdtek el gyártani. Így alakult ki az, hogy tyúktojás-fehérjéből túrót állítanak elő.
Németh Csaba: a vállalkozás a 32 évvel ezelőtti indulása óta lépcsőzetesen, de állandóan fejlődött

Fejlődünk, és van is hová. Hazánkban az elfogyasztott tojástermékek 15 százaléka a feldolgozott tojástermékekből kerül a gyomrunkba, míg Nyugat-Európában ez az arány több mint kétszeres, az USA-ban pedig többszörös. Hazánkban évente 2,3 milliárd darab tojást használunk el étkezési célra, amiből az itthoni regisztrált termés 1,2 milliárd darab. A többi helyzete vitatott.

Egy része import, viszont létezik egy statisztikailag pontosan ki nem mutatott, inkább csak saccolt adat, miszerint idehaza különböző szektorokban még előállíthatunk 600-800 millió étkezési tojást.

A bizonytalanságot az okozza, hogy a 350 tojótyúknál kevesebbet tartó termelők nyilvántartása nagyon esetleges, valamint nem jelenik meg a statisztikában az 50 tojótyúknál kevesebbet tartók, tehát a háztáji termelése sem. Nos, ebből a mennyiségből a Szigetcsépi Capriovus Kft. évente mintegy 200-250 millió darabot dolgoz fel és értékesít. A cég működéséről, a fejlesztés lehetőségeiről kérdeztük Németh Csaba kutatásfejlesztési vezetőt, aki civilben élelmiszermérnök, okleveles mérnökközgazdász és az alma materben címzetes egyetemi tanár.

A Capriovus Kft.-t 1992-ben alapította Németh Zoltán, az édesapa, aki agrármérnök, és Szigetcsépen dolgozott a tsz-ben, mint növénytermesztő. A rendszerváltozás idején, amikor idehaza a szakma jó része a föld után kapkodott, Ő más utat választott, élelmiszeripari fejlesztésre vállalkozott. Még egy jellemző sajátosság az akkori gondolkodásmódjára: amikor az élelmiszeriparban a tojásfeldolgozás nálunk elkezdődött, arra vállalkozott, hogy nem a sok kisüzemi helyszínes tojástörést valósítja meg, hanem egy megfelelően működtethető korszerű és gazdaságos vállalkozásba fog.

Az alapító atya a rendszerváltoztatás után figyelt fel rá, hogy a tojáslé előállítása fontos lehet a hazai konzervipar számára.

Nekifogott, belevágott, szószerint a nulláról indulva előbb Budapesten kicsiben foglalkozott ezzel a tevékenységgel egészen 2000-ig, majd a vállalkozás folyamatos növekedésével eljutott oda, hogy Szigetcsépen területet vásárolt, és ott építette fel a tojásfeldolgozóját. Ehhez eleinte az étkezési tojást kizárólag vásárolták, ma pedig már arra is jut figyelmük, hogy saját tojótelepet működtessenek, ami főként az exportlehetőségek miatt vált fontossá. Azonban változatlanul érvényes, hogy nem a tojástermelésben, hanem annak a feldolgozásában ismeri őket a szűkebb-tágabb szakma.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság