Januárban a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe immár
Az átfogó index januárban 1,0 százalékkal csökkent havi szinten és 10,4 százalékkal állt alacsonyabban a 2023. januárinál.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Januárban a FAO gabonaárindexe 2,2 százalékkal süllyedt havi összevetésben. A búza, a kukorica ás az árpa ára is csökkent, ugyanakkor a rizs ára emelkedett decemberhez képest. Januárban a FAO gabonaárindexe 18,6 százalékkal állt alacsonyabban, mint egy évvel korábban.
Januárban a növényiolaj-árindex marginálisan, 0,1 százalékkal emelkedett havi bázison, éves szinten pedig 12,8 százalékkal csökkent.
A FAO cukorárindexe 0,8 százalékkal emelkedett januárban havi összevetésben, és így 15,9 százalékkal magasabban állt a mutató a 2023. januári értékéhez viszonyítva. A cukorjegyzés emelkedését elsősorban az átlag alatti brazíliai esőzések várható hatásaival kapcsolatos aggodalmak, valamint a kedvezőtlen thaiföldi és indiai termelési kilátások okozták.
A FAO húsárindexe januárban már a hetedik egymást követő hónapban esett havi összevetésben. Az év első hónapjában 1,4 százalékkal csökkent decemberhez képest, és 1,2 százalékkal maradt el 2023 januárjához képest, részben annak tulajdoníthatóan, hogy a sertéshús jegyzései enyhén csökkentek a kínai import visszaesése miatt.
A FAO tejárindexe havi szinten gyakorlatilag stagnált, éves bázison pedig 17,8 százalékkal csökkent januárban. Januárban nőttek a vaj és a teljes tejpor nemzetközi árjegyzései, ami nagyjából ellensúlyozta a sovány tejpor és a sajt árcsökkenését.