0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 7.

Három év óta most a legalacsonyabbak az élelmiszerárak

Csökkentek a globális élelmiszerárak januárban havi összevetésben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint.

Januárban a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe immár

a hatodik egymást követő hónapban esett és 118,0 pontra, 2021 februárja óta a legalacsonyabb szintre süllyedt.

Az átfogó index januárban 1,0 százalékkal csökkent havi szinten és 10,4 százalékkal állt alacsonyabban a 2023. januárinál.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Januárban a FAO gabonaárindexe 2,2 százalékkal süllyedt havi összevetésben. A búza, a kukorica ás az árpa ára is csökkent, ugyanakkor a rizs ára emelkedett decemberhez képest. Januárban a FAO gabonaárindexe 18,6 százalékkal állt alacsonyabban, mint egy évvel korábban.

Januárban a növényiolaj-árindex marginálisan, 0,1 százalékkal emelkedett havi bázison, éves szinten pedig 12,8 százalékkal csökkent.

A stagnáláshoz közeli havi változás annak köszönhető, hogy a magasabb globális pálma- és napraforgómag-árak ellensúlyozták az alacsonyabb szója- és repceolaj jegyzések hatását.

A FAO cukorárindexe 0,8 százalékkal emelkedett januárban havi összevetésben, és így 15,9 százalékkal magasabban állt a mutató a 2023. januári értékéhez viszonyítva. A cukorjegyzés emelkedését elsősorban az átlag alatti brazíliai esőzések várható hatásaival kapcsolatos aggodalmak, valamint a kedvezőtlen thaiföldi és indiai termelési kilátások okozták.

A FAO húsárindexe januárban már a hetedik egymást követő hónapban esett havi összevetésben. Az év első hónapjában 1,4 százalékkal csökkent decemberhez képest, és 1,2 százalékkal maradt el 2023 januárjához képest, részben annak tulajdoníthatóan, hogy a sertéshús jegyzései enyhén csökkentek a kínai import visszaesése miatt.

A FAO tejárindexe havi szinten gyakorlatilag stagnált, éves bázison pedig 17,8 százalékkal csökkent januárban. Januárban nőttek a vaj és a teljes tejpor nemzetközi árjegyzései, ami nagyjából ellensúlyozta a sovány tejpor és a sajt árcsökkenését.

Forrás: MTI

Magazin ajánló: