0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Erdészeti kártevők a gyümölcsösben

Sok olyan kártevővel találkozhatunk a gyümölcsösökben, amelyek erdészeti és gyümölcstermesztési kártétele egyaránt ismert, emellett hazánkban általánosan elterjedt fajok.

Az aranyfarú lepke szórványosan mindenütt megtalálható, tipikus soktápnövényű lepkefaj, amely elsősorban erdei fákon, valamint a házikerti és szórványgyümölcsösökben károsít, hasonlóan más lombfogyasztó lepkefajok kártételével. Az áttelelt hernyók tavasszal, lombfakadáskor kezdenek táplálkozni: kezdetben a fakadó rügyeket, majd a fiatal leveleket karéjozzák, később a kifejlett leveleket pusztítják el. Tömegszaporodáskor tarrágást is okozhatnak.

 aranyfarú lepke
Az aranyfarú lepke kifejlett hernyói színesek, pamacsokban álló hosszú szőrökkel

Az aranyfarú lepkének évente egy nemzedéke fejlődik. A fiatal hernyók telelnek át a téli nagy hernyófészekben. Telelőhelyüket ősz elején készítik el a fákon, 8-10 levelet összeszőnek és ezeket szilárdan a fás részekhez erősítik. A hernyófészek külseje a hernyók szövedékétől csillogó. A kifejlett hernyók színesek, tarkák, szőrösek, a szőrök színes szemölcsökön pamacsokban állnak. A bábokból a nyár folyamán kelnek ki a lepkék, júniustól augusztusig rajzanak. A lepkék fehér színűek, elülső szárnyaikon néhány fekete folttal. A nevükre utal, hogy a potrohvégüket sötétsárga, világosbarna gyapjú fedi, ami különösen a nőstényeken szembetűnő. A lepkék éjszaka repülnek, ezért rajzásuk fénycsapdákkal jól nyomon követhető.

A hernyófészkek eltávolításával és megsemmisítésével megelőzhetjük a tavaszi kárt. Ezt a munkát nyugalmi állapotban, legkésőbb rügypattanásig kell elvégezni a fatisztogatás során. Gondos munka esetén a kémiai védekezés fölöslegessé válhat.

Az elmulasztott télvégi hernyózás miatt azonban a tenyészidőszak elején rovarölő szerrel védekezzünk a kártétel ellen.

 aranyfarú lepkék hernyói
Könnyen eltávolíthatjuk a hernyófészekben tömörülő kártevőket, mint az aranyfarú lepke

A sárgafarú lepke vagy sárgafarú szövő elsősorban erdészeti kártevő, de polifág életmódot folytató hernyója körtén és más gyümölcsfákon is megjelenthet. A morfológiája és életmódja tekintetében közel áll az aranyfarú lepkéhez, az apró hernyók azonban – attól eltérően – nem hernyófészekben, hanem a kéreg repedéseiben vagy más rejtett helyen telelnek. A fák téli tisztogatása alapvető feltétele az eredményes védekezésnek.

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: