0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Erdészeti kártevők a gyümölcsösben

Sok olyan kártevővel találkozhatunk a gyümölcsösökben, amelyek erdészeti és gyümölcstermesztési kártétele egyaránt ismert, emellett hazánkban általánosan elterjedt fajok.

A lombfogyasztó lepkék közül ide sorolható a gyűrűslepke, a galagonyalepke, a gyapjaslepke, az aranyfarú lepke, a kis téli araszoló és a nagy téli araszoló.

sárgafarú lepke hernyója
A sárgafarú lepke hernyója bármilyen fán megél

A gyűrűslepke jelentősége időszakonként változó. Tömegszaporodásának éveiben egyes területeken súlyos károkat képes okozni házikerti gyümölcsösökben is, máskor pedig egyedszáma akár éveken keresztül az észlelési küszöb alatt marad. Számos vadon termő fán és cserjefajon megél. Erdőkben nagyrészt tölgyeket, gyümölcsösökben leginkább az almaféléket és a csonthéjasokat (főleg a szilvát) károsítja. A fiatal hernyók előbb a duzzadó rügyeket odvasítják, majd a fejlődő leveleket fogyasztják, és mert az utolsó vedlésig együtt maradnak, károsításuk nyomán a fakoronában foltszerűen tarra rágott részek láthatók. A hernyók nyári hernyófészket készítenek, amit többnyire az ágvillákban, ágelágazásokban szőnek. Éjszaka szétszéledve táplálkoznak, reggelre azonban visszatérnek a fészkükhöz.

Évente egy nemzedéke fejlődik, jellegzetes gyűrű alakú tojáscsomói telelnek át a tápnövény vékonyabb ágrészein. Egy tojáscsomó több száz tojást tartalmaz, s azokban a kis hernyók többé-kevésbé kifejlett embrióként telelnek át.

gyűrűslepke hernyói
A gyűrűslepke hernyói nappal a hernyófészekben tartózkodnak

A gyűrűslepke hernyói könnyen felismerhetők, mert egyrészt napközben a hernyófészekben együtt találjuk őket, másrészt nagyon jellegzetes a mintázatuk. Puha szőrzettel borított, karcsú, megnyúlt testük hosszanti irányban csíkozott, hátukon és oldalukon fehér, barna és kék csíkok váltogatják egymást. Az imágók teste 18-21 mm hosszú, okkersárga vagy vörösesbarna színűek, június-júliusban rajzanak.

 gyűrűslepke petéi
Több száz tojást rak le a gyűrűslepke az ágat körülölelő csomóban
Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: